top of page

5 nasvetov, kako prepoznati in premagati največje izzive na Instagramu

Instagram predstavlja več kot le platformo za deljenje fotografij; je dinamično okolje za blagovne znamke, ki si prizadevajo izstopati in vzpostaviti povezavo s sledilci. Kljub svoji veliki vrednosti pa ta platforma predstavlja kompleksen teren, poln specifičnih izzivov, ki jih moramo prepoznati in premagati, da lahko izkoristimo poln potencial, ki ga Instagram ponuja.


Danes z vami delim 5 nasvetov, kako prepoznati in premagati največje izzive na Instagramu.





1. Izberite in uporabite prave hashtage


  • Začnite z raziskavo, da identificirate najbolj relevantne in priljubljene hashtage v vaši niši. Začnite z osnovnim orodjem - Instagramovim iskalnikom. Vnesite ključne besede, povezane z vašo nišo, in si oglejte predlagane hashtage. Instagram vam bo pokazal, koliko objav je povezanih z vsakim hashtagom, kar vam lahko pomaga oceniti njegovo priljubljenost.

  • Ustvarite mešanico hashtagov. Splošne hashtage, kot je #fotografija, uporabite za dosego širšega občinstva. Ti hashtage uporabljajo ljudje, ki morda še niso natančno določili svojih interesov. Nišne hashtage, kot je #gorskaFotografija, uporabite za ciljanje na posebne skupine, ki se zanimajo za specifične teme. Ti uporabniki so pogosto bolj angažirani, ker je vsebina bolj relevantna za njihove interese. In hashtage, povezane z vašo blagovno znamko (npr. #Marketingmailhpodjetij), da izboljšate prepoznavnost in ustvarite skupnost okoli vaše znamke.

  • Redno uporabljajte Instagramove analitične funkcije ali orodja, da spremljate, kako dobro se vaši hashtagi delujejo. Poiščite vzorce v angažiranosti in dosegu ter prilagodite svoje strategije, da maksimizirate učinkovitost.

  • Oglejte si hashtage, ki jih uporabljajo vaši konkurenti ali vplivneži v vaši niši. To vam lahko da ideje za nove hashtage, ki jih lahko preizkusite, in vam pomaga razumeti, katere strategije delujejo dobro v vaši branži.

  • Če je vaša vsebina povezana s specifično lokacijo, ne pozabite dodati hashtagov lokacije. To lahko poveča vašo vidnost med ljudmi, ki iščejo vsebine, povezane s to lokacijo.

  • Čeprav lahko na objavo dodate do 30 hashtagov, je včasih bolje izbrati manjše število bolj relevantnih hashtagov. Preveč hashtagov lahko deluje spamersko in odvrne potencialne sledilce.

  • Lahko pa ustvarite tudi svoje edinstvene hashtage. Ti lahko spodbudijo sledilce k uporabi vašega hashtaga, kar poveča angažiranost in prispeva k širjenju zavedanja o vaši blagovni znamki.



2. Vključite influencer marketing


Vključevanje influencer marketinga v vašo marketinško strategijo na Instagramu je lahko izjemno učinkovito za doseganje specifičnih ciljev blagovne znamke, kot so povečanje prepoznavnosti, angažiranosti in konverzij. Vendar pa lahko pridobivanje zadostnih sredstev za te kampanje predstavlja izziv. 


Za uspešno zagotavljanje proračuna sledite tem korakom:


  • Definirajte jasne cilje: jasno opredelite, kaj želite doseči z influencer marketingom. Ali je vaš cilj povečanje zavedanja o blagovni znamki, generiranje prodaje, ali povečanje sledilcev na Instagramu? Določite merljive cilje, kot so povečanje števila sledilcev za določen odstotek ali doseganje določenega števila konverzij.

  • Prikažite potencialni ROI: Če jih imate, zberite podatke, ki prikazujejo uspešnost preteklih influencer kampanj, bodisi vaših lastnih ali primerov iz industrije, ki kažejo na visok donos na investicijo. 

  • Segmentacija in izbor influencerjev: Pripravite načrt za segmentacijo in izbor influencerjev, ki so najbolj relevantni za vašo blagovno znamko. To vključuje mikro-influencerje, ki imajo morda manjše število sledilcev, a visoko stopnjo angažiranosti in zaupanja v specifičnih nišah. 

  • Predvideni proračun in stroškovna učinkovitost: Vaš predvideni proračun, naj podrobno opisuje, kako bodo sredstva uporabljena, vključno s stroški za influencerje, produkcijo vsebin in morebitno promocijo. 

  • Prilagodljivost in testiranje: Bodite prilagodljivi in pripravljeni za testiranje različnih pristopov v influencer marketingu. To vključuje testiranje različnih vrst influencerjev, vsebin in sporočil, da ugotovite, kaj najbolje deluje za vašo blagovno znamko.

  • Merite uspešnost: Merite uspešnost influencer kampanj z uporabo KPI-jev, kot so doseg, angažiranost, število klikov, konverzije in ROI. 


3. Objavljajte v pravem časovnem okvirju


Časovna usklajenost objav na Instagramu je ključnega pomena za maksimiziranje vidnosti in angažiranosti vaših vsebin. Pravilno načrtovanje objav, ki so sinhronizirane s časom, ko je vaše ciljno občinstvo najbolj aktivno, lahko znatno poveča doseg in interakcijo. 


Kako ugotovite kateri časovni okvir je najboljši za vaše objave?


  • Analizirajte občinstvo: Uporabite Instagram Insights za ugotavljanje, kdaj so sledilci najbolj aktivni.

  • Testirajte različne časovne okvirje: Ne zanašajte se samo na splošna priporočila. Preizkusite objavljanje v različnih urah in analizirajte odzive.

  • Prilagodite se dnevom in uram: Nekateri dnevi ali ure lahko prinesejo več angažiranosti. 

  • Odzivajte se na aktualne dogodke: Načrtujte objave okoli aktualnih dogodkov ali praznikov za večjo angažiranost.

  • Uporabite orodja za avtomatizacijo: Uporabite orodja, ki pomagajo načrtovati objave in spremljati uspešnost.

  • Spremljajte konkurenco: Opazujte, kdaj objavljajo konkurenti in prilagajajte svoj urnik za izboljšanje vidnosti.


Pomagate si lahko tudi z Meta Business Suite, ki vam pokaže, kdaj so vaši sledilci najbolj aktivni.

4. Opisi pod objavami naj bodo privlačni 


Privlačen opis lahko vašo objavo naredi bolj zapomnljivo in spodbudi sledilce k akciji. 


Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati vaše sposobnosti pisanja:


  • Pripovedujte zgodbe: Zgodbe pritegnejo in ustvarjajo čustveno povezavo. Povejte zgodbo, ki dopolnjuje vašo sliko ali video, da naredite objavo bolj zapomnljivo.

  • Začnite udarno Uvodne besede so ključne. Začnite z močnimi, akcijskimi besedami ali z vprašanjem, da pritegnete pozornost.

  • Vključite poziv k akciji (CTA): Jasen CTA na koncu opisa spodbuja sledilce k interakciji, kot je komentiranje ali obisk vaše spletne strani.

  • Postavljajte vprašanja: Vprašanja v opisih spodbujajo sledilce k dialogu in povečujejo komentarje.

  • Bodite osebni in avtentični: Pristnost privlači sledilce. Delite osebne zgodbe ali izkušnje za globljo povezavo.

  • Uporabljajte emotikone premišljeno: Emotikoni lahko vaš opis naredijo vizualno privlačnejši in izražajo čustva. Uporabite jih smiselno.

  • Prilagodite ton in slog: Svoj ton prilagodite ciljni publiki. Mlademu občinstvu lahko nagovarjate z bolj sproščenim tonom.

  • Bodite jedrnati: Krajši opisi so včasih bolj učinkoviti. Bodite neposredni, razen če želite pripovedovati obsežnejšo zgodbo.


5. Upoštevajte želje občinstva


Razumevanje želja vašega občinstva na Instagramu je ključno za uspeh. 


Tukaj je nekaj preprostih nasvetov:


  • Analizirajte interakcije: Poglejte, katere objave imajo največ všečkov in komentarjev, da ugotovite, kaj vašim sledilcem najbolj ustreza.

  • Izvedite ankete: Uporabite ankete in kvize v Instagram Stories in vprašjte sledilce o njihovih željah.

  • Upoštevajte komentarje in DM: Komentarji in zasebna sporočila so odličen vir informacij o tem, kaj si občinstvo želi.

  • Poglejte konkurente: Oglejte si, kaj deluje pri konkurentih in kako se njihovo občinstvo odziva.

  • Sledite trendom: Sledite Instagram trendom, a ostanite zvesti svoji znamki.

  • Segmentirajte občinstvo: Prilagodite vsebino različnim skupinam sledilcev, glede na njihove preference.

  • Testirajte in optimizirajte: Preizkušajte nove vrste vsebin in prilagajajte strategijo na podlagi odzivov.


Uspeh na Instagramu presega zgolj upoštevanje najboljših praks; zahteva prilagodljivost, globoko razumevanje občinstva in eksperimentiranje z vsebinami.


Izgradnja avtentične zgodbe znamke, ki se dotika src sledilcev, in krepitev skupnosti, ki podpira dialog in zvestobo, sta temelja za vzpostavitev močne prisotnosti. Pomembno je tudi da vlagate v analitiko in orodja za spremljanje kar vam omogoča vpogled v prednostne naloge občinstva, kar vodi do bolj usmerjenih in učinkovitih kampanj.


V svetu, kjer se vsebina hitro spreminja, je vitalno ustvarjati objave, ki niso le estetsko privlačne, ampak tudi poučne, zabavne in motivacijske.


Zaključek je jasen: uspeh na Instagramu izhaja iz strateškega pristopa, neprestanega učenja in prilagajanja.


Zaradi vseh sprememb, je potrebno redno slediti trendom in poskušati nove stvari.


Če bi radi izvedeli, kaj na Instagramu deluje v letu 2024 in kako ga maksimalno izkoristiti za posel, se mi pridružite na spletni delavnici Instagram triki in trendi v letu 2024.


Delavnica bo praktična, za darilo prejmete tudi posnetke in pripomočke za delo.





bottom of page