top of page

11 strategij za promocijo na Instagramu


Instagram platforma je bila v svojih začetkih bolj namenjena za mlajše generacije, zato je bila zanimiva le za peščico podjetij, ki so ciljali na mlajšo publiko. Kmalu pa je Instagram, tako kot Facebook, postala platforma za zrelejšo publiko, medtem, ko se je mlajša publika preselila na aplikacijo TikTok.


Vloga Instagrama se je spremenila, uporabniki so začeli slediti vsebinam, ki imajo za njih vrednost in ne zgolj brezpredmetnim klišejskim Instagram fotografijam.

Tako sedaj uporabniki sledijo različnim tematikam, glede na njihove interese.


Seveda se posledično s tem spreminja tudi delovanje Instagram platforme.


Kar je delovalo včasih, danes ne deluje več. Vizualni prostor je postal nasičen, saj se vsi oglaševalci na Instagramu borijo za več sledilcev.

Zato je zelo pomembno, da uporabljate čim več strategij za svojo promocijo.


Danes bom z vami delila 11 strategij, ki jih jaz uporabljam za promocijo na mojem Instagram profilu. 😊

1. Objavljajte koristne vsebine


Če vas uporabniki Instagrama ne poznajo ali nimajo razloga, da bi kliknili na vašo povezavo v Instagram Bio, razmislite na kakšen način lahko ponudite obiskovalcem vašega Instagram profila dodano vrednost. Seveda je to odvisno od tega, kaj ponujate.


Naprimer ponudniki storitev lahko delite nasvete in trike, s katerimi lahko potencialnim strankam pomagate pri rasti njihovega podjetja.


Zavedajte se, da morate za rast vaše blagovne znamke, nenehno ustvarjati uporabno vsebino. Samo na takšen način, boste uspešni na Instagramu.

Primeri objav:



2. Promovirajte objave tudi na drugih družabnih omrežjih


Če želite z vašimi vsebinami doseči širšo javnost, morate vse družbene medije na katerih delujete, povezati med seboj. Tako boste poskrbeli, da bodo sledlici lažje odkrili vaš Instagram profil. Poskrbite tudi, da imate na svoji spletni strani ikono s povezavo, ter da vaše objave prikazujete tudi na spletni strani.


Ne pozabite pa, da ima vsako družabno omrežje svoje specifične lastnosti. Na Instagramu boste uporabljali več hashtagov, za slike na Facebooku pa boste morda želeli uporabiti drugačen zapis.


3. Poleg svojih uporabljajte tudi splošne ključnike (#hashtage)


Poleg lastnih hashtagov poskušajte v svoje objave vključiti tudi s splošne hashtage, ki so značilni za vašo panogo. Te hashtage uporablja veliko ljudi v svojih objavah in čeprav je zelo velika verjetnost, da se bo vaša objava izgubila, lahko prav s splošnimi hashtagi dobite veliko novih sledilcev, če je vaša objava le dovolj privlačna in zanimiva.


Primer:



4. Označite blagovne znamke, sledilce in lokacije


Označevanje ali uporaba "oznake" je čudovito orodje, ki ga ponuja Instagram. Z oznako promovirate blagovne znamke, lokacije na katerih se nahajte itd. Posledično pa bo lahko vaša objava imela večji doseg.


V skladu z najboljšimi praksami Instagrama, je lepo, da označite vse, ki jih v svoji objavi omenjate. Verjetno bodo navdušeni nad tem, da so bili označeni na vašem kanalu, in bodo novico delili s svojimi sledilci.


Ne pozabite označiti tudi lokacij!


NOVEJŠA PRIDOBITEV NA IG: Collaboration funkcija, kjer se obava pojavi na 2 Instagramih, na vašem in na osebi, ki ste jo označili.


Primer:





5. Ustvarjajte zanimivo vsebino skupaj s svojimi sledilci


Priprava resnično edinstvene vsebine za Instagram, ki pritegne pozornost, zahteva veliko dela. Na srečo se lahko razbremenite tako, da v svoje objave vključite druge vsebine. Ne pozabite, da še vedno želite pokazati, kaj dela vašo blagovno znamko edinstveno, pa vendar lahko kdaj objavite tudi kakšno vsebino, ki jo pripravi nekdo drug namesto vas – to so vaši sledilci.


Ta vsebina so lahko komentariji, ocene, ideje, fotografije vaših izdelkov itd. Veliko možnosti je. Če želite sledilce spodbuditi k deljenju z vami, določite poseben hashtag in ga vključite v svojo biografijo in vse svoje objave.


6. Bodite kreativni – izstopajte iz množice objav


Kjer je le mogoče uporabite slike, grafike in videoposnetke za pripovedovanje zgodbe o vaši blagovni znamki.


Vizualna vsebina je bolj privlačna, pa tudi vašo zgodbo poveste hitreje in bolj jedrnato, kot če bi samo pisali. S sliko ali videoposnetkom, ki ju pripnemo k besedilu, lahko z veliko več učinka posredujemo celotno naše sporočilo. Sploh z videom, se lahko bolje povežete z občinstvom. Tako vas lahko ljudje bolje spoznajo in se povežejo z vami.


Naredite to profesionalno, brezplačna orodja so na voljo, da to lahko naredite sami.


7. Sodelujte z vplivneži


Ko na Instagramu gradite svojo blagovno znamko na Instagramu lahko se lahko povežemo tudi z vplivneži oz influecerji. Le-ti bi nam lahko s promocijo oz. prikazovanjem izdelkov v njihovih objavah prinesli dodatno prepoznavnost. Za merjenje uspešnosti lahko pripravimo posebne promocijske kode, s katerimi lahko merimo učinkovitost.


Za hitrejšo rast naše baze sledilcev lahko prav tako pridobimo informacije o naših konkurentih ter o tem, kdo so njihovi sledilci, saj obstaja velika verjetnost, da imajo podobna zanimanja ter da bodo naše objave relevantne tudi za njih.




Pri izbiri vplivneža bodite predvsem pozorni na engagement (sodelovanje sledilcev) in doseg, ki ga dosežejo s svojimi profili. Če so zelo kreativni, pa ste zmagali z izbiro, saj dobra vsebina je ključna 👍🏻


Ni toliko pomembno, koliko imajo sledilcev. Potrebno je tudi, da se odločite za vplivneža, ki ima potencialne stranke za vaše produkte.


Kaj se tiče cen, velja nenapisano pravilo, 100 EUR za objavo na 10.000 sledilcev, ni pa to pravilo. Vedno več podjetij se raje odloča za dolgoročna sodelovanja, tako da je posameznik ambasador blagovne znamke.

8. Dodajte poziv k akciji


Na koncu vsebine ali objave razmislite o tem, ali lahko svoje občinstvo pozovete k akciji. Seved to pri vsaki objavi ni priporočiljivo, pri tistih objavah kjer pa promovirate svoj izdelek ali stoprite pa seveda pozovite k akciji.


Na primer svoje občinstvo lahko spodbudite, da:


• Jih prosite, da všečkajo ali delijo vašo objavo.

• Jim postavite vprašanje, na katerega lahko odgovorijo v komentarju.

• Jih preusmerite na drugo vsebino ali spletno stran.

• Jih pozovete da se naročijo na vaše e-novice.

• Jih prosite, naj se z vami povežejo na tudi drugih kanalih.


Primer:



9. Optimizirajte svoj Instagram BIO


Ko potencialni uporabniki obiščejo vaš profil na Instagramu, da bi izvedeli več o vašem podjetju, je vaša biografija prva stvar, ki jo bodo videli.


Ker ima Instagam Bio omejitev na samo 150 znakov, morate biti zelo kreativni, da zajamete vse kar si želite da bi vaši potencialni uporabniki prebrali o vas. Po drugi strani, pa je to super stvar, ker se na tak način naučite, kako sebe predstaviti kratko in jedernato – tako imenovani »elevator pitch«.


Za začetek lahko na primer napišete kratko predstavitev svojega podjetja. Opišite storitve, ki jih ponujate, ali izdelke, ki jih prodajate, ter prednosti, ki jih ponuja vaše podjetje. Uporabite ključne besede, ki bi jih potencialne stranke vnesle, ko bi iskale vašo blagovno znamko ali vam podobna podjetja.


Če želite povečati možnosti, da bo vaš profil prikazan v iskalniku, v svojo Instagram Bio vključite tudi hashtage. Lahko na primer vključite hashtag svoje blagovne znamke ali hashtag, ki ga uporabljate za vsebine ki jo ustvarijo uporabniki (UGC – user generated content).


Če vam ostane še nekaj prostih znakov, napišite v Instagram Bio še kratek poziv k akciji (CTA – call to action) . Na primer, potencialne uporabnike lahko usmerite, da kliknejo na povezavo, ki jih vodi do vaše spletne strani ali pa do strani, kjer se lahko prijavijo na vaše novičke.


Primer: https://www.instagram.com/marketingforsmallbusiness/




10. Izkoristite Instagram stories in najnovejše funkcije


Zgodbe so daleč najbolj priljubljena funkcija Instagrama. Funkcija Instagram stories nam omogoča zelo hitro objavo slik ter video posnetkov, za katere je priporočljivo, da jih pred objavo še grafično uredite in dodate animacije. Te vrste objav dodajo objavljeni vsebini spontanost ter umetniški vtis, hkrati pa omogočajo neposreden poziv k dejanju ter predstavitev izdelka ali storitve, promocijo dogodkov, predstavitev novosti itd.


Poskrbite tudi da stena tekočem z najnovejšimi funkcijami Instagram stories saj se vedno kaj spreminja oz. dodaja nove funkcije. Če redno objavljate v zgodbah spremljate tudi, kaj počnejo druge blagovne znamke, da boste vedno na tekočem.

11. Objavljajte kratke video vsebine do 60 sek - Reelse


Tisti, ki jih imate že na voljo, se čim prej opogumite in jih začnite uporabljati, saj trenurno z njimi dosežemo največje število ljudi.


Nenazadnje ne zanemarite tudi možnosti plačane promocije na Instagramu. Tudi na takšen način lahko dobite nove sledilce. Po mojih testiranjih Reelsi dosežejo min za 100% več sledilcev kot navaden video.


NOVOST: Instagram je že najavil, da sedaj bodo na voljo kot video še samo Reelsi, kar že opažam na nekaterih profilih. Tako da boste mogoče končno lahko vsi uporabljali ta tip video. Pustimo se presenetit.


Če želite nadgraditi znanje iz Instagrama in izvedeti zadnje trende, ki delujejo, je končno na voljo popolnoma prenovljen spletni tečaj Instagram za posel.






bottom of page