top of page

10 najpogostejših napak, ki jih podjetniki delajo na Instagramu

Updated: Aug 29, 2023

Instagram se tako kot vse druge platforme družbenih omrežij nenehno razvija. Ker se navade uporabnikov, algoritmi in trendi hitro spreminjajo, je tisto, kar je bilo včeraj še smiselno in učinkovito, lahko danes zastarelo ali celo kontra produktivno.


Spremembe v digitalnem prostoru so neizogibne, a njihova hitrost v svetu družbenih omrežij je presenetljiva. Če ne sledimo tem spremembam, tvegamo, da bomo izgubili stik z našo ciljno skupino in zapravili priložnosti za povezovanje.


Pomembno je da stalno spremljamo učinkovitost naših pristopov, smo v koraku z novostmi, ki jih prinaša Instagram, in pozorno opazujem, kako se naša ciljna skupina odziva na objavljene vsebine.


V današnjem zapisu bom z vami delila 12 najpogostejših napak, ki jih uporabniki pogosto delajo na Instagramu.


1. Neizkoriščanje analitičnih podatkov


Eno najpogostejših napak malih podjetnikov je nezadostno upoštevanje analitičnih podatkov ali neoptimalno izkoriščanje vseh informacij, ki jih Instagram platforma ponuja.


Instagram omogoča obširno analizo, ki zajema tako posamezne objave kot tudi celoten račun. Redno pregledovanje in analiziranje teh podatkov vam omogoča, da spoznate, kateri pristopi so uspešni in kateri niso. Če določena objava doseže izjemne rezultate, je nujno, da se poglobite v njeno analitiko in razumete razloge za njen uspeh.


Instagram statistika v Meta Business Suite
Instagram statistika v Meta Business Suite


2. Nepremišljena uporaba ključnikov


Ključniki ali 'hashtags' so ključnega pomena, vendar je treba paziti, kako jih uporabljate.


Čeprav pravilno izbrani ključniki lahko povečajo doseg objave in pritegnejo širšo publiko, lahko pretiravanje z njimi naredi objavo neprofesionalno ali pa je celo označena kot nezaželena vsebina ('spam').


Instagram dovoljuje uporabo do 30 ključnikov na objavo, vendar pa ni vedno smiselno uporabiti vseh. Mnoge blagovne znamke se odločijo za bolj zmerno število, običajno med eno in tremi ključniki na objavo. Instagram svetuje do 7 #hashtagov.


Katere #hashtage uporabiti, bomo obdelali na Instagram delavnici.



3. Zanemarjanje družabne komponente družbenih omrežij


Instagram že dolgo ni več platforma za objavljanje lepih fotografij in zanimive vsebine; predstavlja živahno skupnost, kjer poteka dvosmerna komunikacija. Temeljni namen družbenih omrežij je še vedno - biti družaben.


Zato ni dovolj, da zgolj objavljate vsebine; ključnega pomena sta aktivnost in angažiranost. To ne pomeni samo odzivanja na komentarje sledilcev, temveč tudi sodelovanje v širših pogovorih, povezovanje z drugimi podjetji in aktivno sodelovanje znotraj skupnosti.


Ko se odzovete na komentar, vprašanje ali osebno sporočilo, to ne pomeni le neposredne interakcije z eno osebo. Je priložnost za krepitev zvestobe in vzpostavljanje trdnejše vezi z občinstvom. Tako postane dejavna udeležba na Instagramu ključna strategija za gradnjo zaupanja in dolgotrajne povezanosti z uporabnik.i

4. Objavljanje vsebine brez jasne strategije


Preden pritisnete gumb za objavo, si morate postaviti nekaj osnovnih vprašanj:

  • Ali želite s svojimi objavami na Instagramu povečati promet na svoji spletni strani?

  • Je vaš glavni cilj postati vodilna blagovna znamka v določenem segmentu?


Brez jasno zastavljenih ciljev in premišljene strategije bo merjenje vaših marketinških ciljev kot iskanje igle v senu. Pomanjkanje jasne vizije lahko zmede tudi vaše sledilce, če se zdi, da vaše objave nimajo rdeče niti.


Zato je nujno, da se lotite Instagrama z načrtom. Določite en osrednji cilj in na njegovi osnovi razvijte svoj strateški načrt. Tako boste vedeli, kakšen je namen vsake objave, obenem pa boste lahko učinkovito sledili in ovrednotili svoje marketinške prizadevanja.


5. Neuporaba najnovejših funkcij Instagrama


Čeprav se algoritem Instagrama neprestano spreminja, je sprejemanje in izkoriščanje najnovejših funkcij platforme v večini primerov ključ do uspeha.


Če se hitro prilagodite in vključite te novosti v svojo marketinško strategijo, boste najverjetneje dosegli večjo stopnjo interakcije, hitrejšo rast sledilcev in širši doseg.


Spomnimo se prelomnih trenutkov, ko so Instagram Stories popolnoma spremenile dinamiko deljenja in sprejemanja vsebine. Nato je IGTV odprl vrata daljšim videoposnetkom, zdaj pa z Instagram Reels lahko ustvarjamo kratke in privlačne video posnetke.


Če teh orodij ne uporabljate orodij zamujate priložnost za povečanje vidnosti in tvegate, da vaša blagovna znamka deluje zastarelo.

Da ostanete na čelu trendov in fleksibilni, je pomembno, da redno posodabljate profil z novimi funkcijami platforme in jih integrirate v svoj marketinški načrt.


S tem ne boste le korak pred tekmeci, ampak boste sledilcem pokazali, da je vaša znamka sveža, inovativna in vedno pripravljena na spremembe.


Kaj trenutno deluje in kako nove funkcije max izkoristit, bomo obdelali na Instagram delavnici.




6. Ne sledimo prometu in ne merimo učinkovitosti


V digitalnem svetu, kjer se odločitve pogosto sprejemajo na podlagi metrik in podatkov, je ključno razumeti, od kod prihaja vaš promet. Instagram je postal močna platforma za usmerjanje uporabnikov na zunanje spletne strani in aplikacije, a kako lahko natančno veste, kateri del vaše Instagram strategije prinaša največje rezultate.


Za upravljavce družbenih omrežij je pomembno, da lahko podkrepijo svoje marketinške odločitve z jasnimi rezultati. To pomeni, da morajo vsaki povezavi, ki jo delijo prek Instagram Stories, Reels, Shops ali profila, dodati sledilne parametre.


S tem omogočijo, da lahko natančno določijo izvor prometa in učinkovitost posameznih kampanj.


S pridobljenimi podatki lahko boljše razumete obnašanje svoje ciljne skupine, izboljšate smer svojih trženjskih prizadevanj in povečate donosnost naložbe (ROI). Brez teh informacij se zanašate na domneve namesto dejstev.



7. Toga starategija


Instagram se stalno spreminja, zato mora biti vaša strategija dinamična. Namesto zanašanja na enoten pristop je pomembno eksperimentirati: preizkusite različne čase objave, spremenite pogostost, prilagodite dolžino opisov in variirajte z hashtagi ter formati vsebine. Priporočljivo je, da vsako spremenljivko testirate za nekaj objav ali nekaj tednov, preden izluščite ugotovitve.

8. Objavljanje pretirano obdelanih fotografij


V začetku so uporabniki na Instagramu pričakovali popolne slike, toda danes je poudarek na resničnosti in avtentičnosti. Preveč obdelane slike lahko delujejo neiskreno in zato izstopajo. Ni potrebe po velikih proračunih za ustvarjanje vsebine. Vaše vodilo naj bo avtentičnost pred popolnostjo.

9. Neoptimiziranje za iskanje


Verjetno vam je znano kako se prikazujejo rezultati iskanja in kako lahko izboljšate svoje uvrstitve v iskalniku.


Tako kot optimizirate vsebino svoje spletne strani za SEO, lahko opritimzirate tudi Instagram bio, opise itd... Vključite ključne besede, ki jih vaša ciljna skupina išče.


Isto velja za opise objav.

10. Neprilagojena vsebina za vse uporabnike


Dvignite roko, če vedno dodate alternativno besedilo vsaki sliki, ki jo objavite na družbenih omrežjih. Če to počnete, ste korak pred konkurenco (in vam je hvaležen vsak, ki uporablja bralnike zaslonov za brskanje po internetu). Če tega ne počnete, je pomembno, da se naučite, kako narediti svoje vsebine na družbenih omrežjih dostopnejše za vse uporabnike.


Tu je kontrolni seznam:


• Dodajte opisno alternativno besedilo vsaki fotografiji

• Pišite hashtage s kombinacijo velikih in malih črk (#TakoleIzgledaPrimer)

• Dodajte zaprte naslove (ali podnapise) vsem videoposnetkom z avdiom

• Ne uporabljajte emojijev vmes v stavku


V svetu družbenih omrežij, kjer se trendi hitro spreminjajo, je nenehno prilagajanje in eksperimentiranje ključno. Vaša rast temelji na prepoznavanju, kaj deluje, in izboljšanju tistega, kar ne. Drznite si preizkusiti nove strategije, učite se in nadaljujte z optimizacijo.


Vso srečo na vaši Instagram poti 😊


Če želite izkoristiti moč Instagrama in se ga lotiti na profesionalni način, vabljeni na spletno Instagram delavnico, s katero smo začeli v ponedeljek 28.8., ampak se še lahko pridružite.


Srečali se bomo 5x v živo preko Zooma, prejmete tudi posnetke.


Vabljeni, ker delavnica bo zadnjič v takšni obliki.





bottom of page