top of page

7 ključnih elementov uspešne strategije na Instagramu

Updated: Aug 16, 2023

Verjetno se sprašujete, zakaj je sploh potrebno imeti strategijo za Instagramu.

Saj je čisto enostavno, objavljaš lepe fotografije, pripišeš kakšno čudovito misel in nekaj #hashtagov ali pa objaviš kakšen inspiracijski story v prepričanju, da te bodo ljudje sledili.


Zakaj bi bila za to potrebna kakšna posebna strategija?


Žal vas moram razočarati, za uspeh na Instagramu je še kako zelo pomembna dobra strategija. Predvsem, če govorimo s strategiji Instagrama za posel.


Velikokrat mi na osebnem svetovanju moje stranke potožijo, da redno objavljajo, vidnih rezultatov pa ni.


Ko govorimo o Instagramu za podjetje, morate imeti jasno vizijo in strategijo.

Polega tega morajo objave biti konsistentne, ter zelo dobro morate poznati vašo ciljno skupino in poskrbeti za prepoznavni vizualni stil. Ko boste poskrbeli za vse te stvari bodo tudi rezultati.


Pomembno je tudi zavedanje, da se nič ne bo zgodilo čez noč. Zraven dobre strategije je tudi za uspeh na Instagramu potrebna dobra mera potrpežljivosti.


Pa poglejmo kateri so ključni elementi za učinkovito strategijo na Instagramu:


#1: Kaj je splošen cilj, h kateremu stremite in kateri je tisti specifičen cilj, določen prav za Instagram?


Lahko se nanaša na število sledilcev, delež prometa na spletno stran ipd.

Če ste čisti začetnik, se boste najbrž fokusirali na rast vašega Instagram profila. Veliko začetnikov si zastavi cilj doseči 10.000 sledilcev, preden sploh začnejo s prodajo in monetizacijo. Polagam vam na srce, da ne potrebujete 10.000 sledilcev za uspeh na Instagramu. Nobene garancije ni za to.

#2: Kaj in kakšna bo vsebina? Kako boste na podlagi vsebinske strategije izkoristili funkcionalnosti od vprašanj na storyjih do galerij v objavah? Kakšen bo vaš stil in ton komunikacije?


Ker je Instagram vizualno družbeno omrežje je vizualna vsebina izrednega pomena. Dobro razmislite o vizualni obliki, ki bo podpirala vašo blagovno znamko.


Instagram profil
Instagram profil

#3: Začrtajte uspešno strategijo rasti


Trenutno je Instagram še vedno ena izmed zanimivih platform za grajenje osebne blagovne znamke. Zaradi poudarka na vizualni vsebini lahko na Instagramu pokažete »človeško plat« vašega podjetja. Tako lahko vzpostavite bolj oseben stik in vzpostavite tako pomemben dejavnik prepoznavnosti, všečnosti in zaupanja.


#4: Ukvarjajte se vprašanjem, kako bo vaš kanal rastel


Spremljajte novosti in jih redno testirajte. Vsak teden je kakšna zanimiva novost, ki jo lahko uporabite za svoje objave. Stopite v interakcijo z vašo ciljno skupino. Vedno poskrbite, da ste v koraku z novimi trendi.


#5: Dosledno objavljajte


Če vas zanima koliko časa vnaprej moramo načrtovati objave, je to čisto vaša osebna odločitev, pa vendar predlagam, da je to vsaj 1 teden vnaprej, da se lahko potem čez teden posvetite drugim aktivnostim, med tednom le spremljate, kaj se dogaja, odgovarjate na vprašanja sledilcem, objavite kakšen Story...


Najbolje, da si planiran čas objave zabeležite v koledar in se tega striktno držite, vsak teden znova. Lahko uporabljate tudi aplikacijo, ki objave planira vnaprej namesto vas. Konsistentnost objav je ena izmed najpomembnejših nasvetov, ki vam jih lahko dam.



#6: Pokažite svojo ranljivost


Vsak izmed nas ima v življenju vzpone in padce. Tako si nabiramo izkušnje. Eden izmed ključnih elementov uspešne strategije na Instagramu je, da ste pred svojim obstoječim občinstvom nekoliko ranljivi.


To lahko za različna podjetja in blagovne znamke pomeni različne stvari. Za nekatere to pomeni, da objavijo, kaj se dogaja v zakulisju ali v njihovem osebnem življenju. Tako ustvarjate varen prostor za vaše sledilce, ki lahko postanejo ranljivi pred vami.


Pogum se skriva v tem, da si dovolite biti nepopolni.

Vaša največja moč se skriva v tem, da si upate pokazati svetu, kdo v resnici ste. Tako ste resnično avtentični, kar zagotovo poglablja odnos med vami in vašimi sledilci.


#7: Povezovanje in odzivnost


Instagram je družbeno omrežje, kjer ljudje hlepijo po povezovanju in pozornosti. Bolj, kot se boste prilagodil Instagramovi kulturi, hitreje lahko platforma dela v vašo korist. Odgovarjajte na zasebna sporočila. To je nadomestilo e-maila in uporabniki pričakujejo vaš odgovor čim hitreje. Za svoje dobro jih ne pustite čakati.


Povezujte se z ostalimi uporabniki, odgovarjajte na komentarje v pogovornem stilu in na naraven način. Ne dajajte občutka strogosti ali superiornosti, raje se vklopite v skupnost.


Če bi radi izvedeli, kaj bo delovalo na Instagramu v letu 2023, se mi pridružite na spletni Instagram delavnici. V 5 predavanjih bomo postavili dobre Instagram temelje in pripravili strategijo za drugo polovico leta 2023. Vabljeni.








bottom of page