top of page

Zakaj je pripovedovanje zgodb ključno za uspeh v marketingu

V poslovnem svetu, kjer se vsak dan soočamo z različnimi marketinškimi sporočili in predstavitvami, je ključno, da izstopamo in vzpostavljamo močne povezave s svojim občinstvom.


Kako pa to doseči?


Eden od najučinkovitejših načinov je pripovedovanje zgodb. Zgodbe spodbudijo odziv, z njimi komuniciramo zaveze in vrednote naše blagovne znamke. Vsaka znamka ima edinstveno, njej lastno zgodovino, vrednote, vrednosti ter vizijo.


Pripovedovanje zgodb je globoko zasidrano v nas. Zgodbe so se prenašale že v pradavnih civilizacijah skozi mite in legende, starši so z njimi očarali otroke pred spanjem. Zgodbe so nam služile kot način povezovanja, izobraževanja in zabave.


Moč pripovedovanja zgodb je v tem, da zgodbe pritegnejo našo pozornost, nam vzbudijo čustva in nam pomagajo razumeti svet okoli nas.

Ko uporabimo pripovedovanje zgodb za poslovne namene, postanejo zgodbe izjemno učinkovito orodje za predstavitev podjetja in naše blagovne znamke na prepričljiv in razumljiv način.


V svetu, ki je preplavljen z informacijami in oglaševanjem, zgodbe pritegnejo. Z njimi ustvarite nepozabno izkušnjo in pustite trajen vtis v umu in srcu uporabnikov.


Tukaj je nekaj dejstev zakaj so zgodbe močno orodje:

  • Zgodbe nas spodbujajo k razmišljanju in ukrepanju.

  • Zgodba vpliva na čustveni, instinktivni del možganov, ki je bolj impulziven in močnejši od racionalnega dela. Spodbuja nas k razmišljanju in ukrepanju na čustveni ravni.

  • Ljudje laže zapomnijo zgodbe kot dejstva in podatke.

  • Zgodbe imajo močan vpliv, saj jih lahko povežemo z lastnimi izkušnjami in čustvi.

  • Zgodbe ustvarjajo povezave med ljudmi.

  • Zgodbe prenašajo vrednote in sporočila.

  • Zgodbe so močno sredstvo s katerimi sporočamo svojemu občinstvu kakšne so naše vrednote in vrednote podjetja.

  • Skozi zgodbe lahko učinkovito predstavimo in poudarimo pomembna sporočila, ki jih želimo deliti s svojim občinstvom.

  • Zgodbe imajo moč, da nas navdihujejo in motivirajo. Lahko nas spodbudijo k premikanju meja, doseganju ciljev in premagovanju ovir.

  • Zgodbe o uspehu in vztrajnosti nas lahko navdihnejo in nam dajo pogum za lastne podvige.


Pripovedovanje zgodb v marketingu
Pripovedovanje zgodb v marketingu


Z vajo in prakso boste nedvomno našli svoj edinstven način pripovedovanja zgodb. Kljub temu pa je pomembno, da upoštevate nekaj ključnih elementov pri vsaki zgodbi in situaciji, kjer želite uporabiti pripovedovanje kot orodje.


Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Vedno razmišljajte o tem, kaj bo zanimivo za vaše občinstvo, ne le za vas.

Pogosto sta ta dva vidika povsem različna. Prilagodite svoj način pripovedovanja ali samo zgodbo glede na to, komu jo pripovedujete.

  • Kaj bo občinstvo izvzelo iz zgodbe, je odvisno od tega, kaj boste v zgodbi najbolj poudarili.

Da bi to dosegli, morate imeti jasno predstavo, kako boste zgradili zgodbo, da bo osrednje sporočilo pravilno razumljeno. Obstaja veliko možnosti, ali gre za moralno komponento, smešno prigodo, poslovno ali uporabniško izkušnjo. Vendar je vedno pomembno, da zgodbo dramatizirate na določen način, povečujete napetost do vrhunca in v razpletu jasno pojasnite svoje sporočilo.

  • Ne pozabite, da je cilj vaše zgodbe vzbuditi čustva tistih, ki vas poslušajo.

Le tako bo zgodba ostala v spominu in dosežen bo želeni učinek.


  • Poskrbite, da bo vaša zgodba napeta in zanimiva za vaše občinstvo, tako da vanjo vključite zaplete, poudarite določene dele in uporabite zanimiv začetek.

Izkušeni pripovedovalci zgodb vključujejo v pripoved različne ovire in nepričakovane dogodke, s katerimi se protagonisti spopadajo. Protagonisti so junaki zgodb in ko premagujejo te ovire ter dosežejo svoje cilje, postanejo navdih za prejemnike zgodb ter dodajo potrebno težo glavnemu sporočilu.


Zgodba naj ima jasno strukturo


Obstaja več različnih pristopov, a osnovna struktura vključuje tri ključne elemente: začetek, sredino in konec. Uspešna zgodba se začne z vznemirljivim dogodkom, se nadaljuje z izbrano akcijo, doseže vrhunec in se zaključi s primerno rešitvijo.


1. Vključite svoje osebne izkušnje


Ne glede na to, ali neposredno pripovedujete resnično zgodbo iz lastnih izkušenj ali zgodbo nekoga drugega, vedno je mogoče obogatiti zgodbo z navdihujočimi elementi iz vašega lastnega življenja.


2. Vključite občinstvo


Izjemno pripovedovanje ustvarja povezavo s publiko, jo očara, aktivira in ji daje pomen v določenem delu življenja. Če zgodbo pripovedujete v živo, je ključen očesni stik ali besedna interakcija ter seveda odprta telesna govorica. V primeru da zgodbo pripovedujete preko podcasta ima vaš ton glasu pomembno vlogo, medtem ko pri video pripovedovanju postanejo pomembni tudi okolje, svetloba in neposreden stik s kamero.


3. Omejite obseg svoje zgodbe


Ne glede na to, kakšno zgodbo pripovedujete, je bolje odstraniti vse nepotrebne in nepomembne elemente, da ne bi zameglili temeljnega sporočila. Izberite jasen začetek in konec zgodbe, nato pa ključne dogodke zapleta premišljeno vključite v pripoved.

4. Zaključek je najzahtevnejša komponenta zgodbe


Če želite doseči želeni učinek pri poslovnem pripovedovanju, mora biti zaključek brezhibno izveden - to je ključnega pomena za zgodbo. Obstajata pa dve pomembni stvari: ne glede na vsebino, morate ohraniti pozornost poslušalca in pravilno predstaviti nauk, da ga poslušalec sam izvleče iz zgodbe.


Popolno pripovedovanje zgodbe razkrije njen namen, vendar pusti poslušalcu svobodo, da si ga razlaga sam.

Ena od poslovnih zgodb, ki vam lahko prinese izjemno korist, je zgodba o vaši blagovni znamki. Ta edinstvena zgodba vam omogoča, da predstavite sebe, svoje podjetje ali blagovno znamko kot nekaj izjemnega, prepoznavnega in zaupanja vrednega.


Vabim vas, da uporabite zgodbe v vaših besedilih in predstavitvah. Vzemite si čas in sestavite svoje zgodbe, s katerimi boste dosegli želeni učinek pri poslušalcih.

Redno jih uporabljajte in nikoli ne izgubite navdiha. 😊


Kako napisati svojo zgodbo in najti svoj zakaj, vam zaupam v mojem novem spletnem tečaju Marketinški načrt za uspešen začetek, ki bo ugledal luč sveta 25.6.


Spletni tečaj lahko sedaj naročite po prednaročniški ceni TUKAJ!




bottom of page