top of page

Zakaj bi morali že danes narediti svoj e-tečaj

Updated: Apr 1, 2021

Ko sem postala podjetnica, si nisem niti v sanjah predstavljala, da bom posnela svoje e-tečaje, še manj pa, da bom v tem uživala in da bo to eden od najboljših in najljubših načinov predajanja mojega znanja strankam.


Sama sem jih že skreirala 6 (več o mojih e-tečajih tukaj) in v planu imam že nove ideje. Danes vam povem, da so e-tečaji zakon. Ne samo zaradi tega, ker so odličen vir dodatnega zaslužka, ampak tudi zato, ker v fazi izdelave e-tečaja osvežite svoje znanje o temi, ki jo predstavljate v e-tečaju.


Ne boste verjeli, ampak med izdelavo e-tečaja sem pridobila veliko dodatnega znanja.

Moje vodilo in srčna želja pri kreiranju je bila, kako bi na enostaven način podala informacijo o temi, katero sem se odločila predstaviti.


Kateri koraki so potrebni za vaš prvi e-tečaj:


1. KORAK: SE ODLOČITE ZA TEMO TEČAJA


Prvo vprašanje ki mi ga moje stranke zastavijo, ko omenim e-tečaj je: »Tanja, povej mi kako naj dobim idejo, kaj bi lahko sploh vseboval e-tečaj?«


Naj vas potolažim, ne potrebujete veliko časa za idejo.


Dober e-tečaj ni vedno odvisen od tega, kako bo vaša ideja služila drugim. Pomembneje je, kaj želite zase. Poslovne ideje se velikokrat porodijo, ko premagamo osebnih izzivov ali preizkušnjo. E-tečaj je lahko tudi želja, da bi postali boljša različica sebe.


Razmislite o največjih izzivih, s katerimi ste se srečevali v preteklosti in kako vam jih je uspelo premagati. Razmislite o rešitvah ki ste morali poiskati. To je lahko vaš prvi spletni tečaj!


Tukaj pa je še nekaj možnosti, kako najti idejo kakšen e-tečaj bi naredili:


1. Preverite, kaj počne konkurenca.

2. Vprašajte svoje obstoječe stranke.

3. Poglejte »BEST SELLERJE« knjig za vašo branžo.

4. Preberite zavihek »VPRAŠANJA IN ODGOVORI« na spletni strani vaših konkurentov.


Ideje so povsod, samo fokus, želja in akcija vas loči, do vašega prvega e-tečaja.

Ko boste naredili prvega, vam obljubim, da ne bo zadnji 😊.


2. KORAK: NAČRTOVANJE VSEBINE TEČAJA


E-tečaj je lahko v naslednjih oblikah:

  • Kot besedilo na spletni strani.

  • Audio verzija,

  • Video posnetek.

Vsaka oblika ima svoje prednosti in slabosti – sama se najrajši uporabljam kombinacijo pisnega besedila (v obliki delovnega zvezka ali priročnika) in videoposnetka vendar je od vas odvisno, kako boste izvajali svoj e-tečaj.


Kateri medij bi morali izbrati VI?


Tukaj je nekaj stvari, ki jih upoštevajte pri pripravi:

  • Koliko časa imate na voljo?

  • Ali vaš tečaj zahteva vizualno gradivo, ki ga morajo ljudje videti, da bi ga razumeli?

  • Ali imate ustrezno opremo?

  • Ali imate dovolj sredstev, da se naučite uporabljati opremo ali najamete nekoga, ki bo to storil namesto vas?

  • Koliko želite zaračunati?

  • Nazadnje, kaj vam bolj leži v tem trenutku?

Če vam video trenutno ne gre najbolje od rok, se ne silite v nekaj, kar vas dodatno obremenjuje ali vas spravlja na rob živčnega zloma. Izkoristite svoje prednosti. Tu moram dodati še nekaj zelo pomembnega, ne bodite preveč zahtevni do sebe. Če ste začetnik, si preprosto upajte. 😊 Tako sem storila tudi sama in ni bilo tako težko, kot sem mislila da bo.

3. KORAK: OBLIKOVANJE VSEBINE TEČAJA


Ko je čas, da začnem pripravljati vsebino e-tečaja vedno naredim najprej »brainstorming«.


Vzamem velik list papirja LIST IDEJ ZA KREACIJO VSEBINE in napišem vse ideje. Zapišem čisto vse, kar mi pride na misel. Veliko idej dobim tudi pod tušem 😊😊😊 takrat poskrbim, da jih takoj, ko pridem izpod tuša zapišem. Včasih pride kakšna ideja na sprehodu…to je faza kreacije, kjer res pustim domišljiji prosto pot.


Ko se na listu začne oblikovati prvi osnutek, zložim vsebino po modulih in naredim načrt, ki mi je všeč. Ko to opravim je čas, da izboljšam vsebino in začnem pripravljati slikovno prezentacijo.


Zraven seveda nastaja besedilo za snemanje in pa besedilo za delovni zvezek oziroma priročnik.


Vmes skočim tudi na splet, da preverim, katere podteme ali korake sem spregledala in ali je še kaj kar bi bilo koristno za moje stranke.


Oblikovanje vsebine je verjetno najtežji del ustvarjanja spletnega tečaja, vendar ne dovolite, da vas to zaustavi. Določite si časovni okvir in se ga striktno držite, ne dodajajte preveč vsebine, ključno je da ustvarite kakovostno vsebino.


In na koncu ne pozabite, ste nekaj posebnega. Zakaj ne bi to kar znate podelili z drugimi?

Pojdite iz cone udobja in naredite svoj prvi e-tečaj.






bottom of page