top of page

Kako s pomočjo e-mail marketinga povečati prodajo

E-mail marketing je odličen način, s katerim lahko izboljšate odnos s strankami in povečate prodajo. Je eden izmed cenovno ugodnih oblik marketinga. 



E-mail marketing za povečanje prodaje
E-mail marketing za povečanje prodaje


Danes z vami delim osnove e-mail marketinga, kako začeti in kako ga uporabljati. 


1. Kaj je e-mail marketing?


E-mail marketing je orodje za promocijo, kjer za oglaševanje vaših izdelkov ali storitev uporabljate e-pošto, ki jo pošljete velikemu številu naročnikov. Je pomemben del vaše marketinške strategije, s pomočjo katerega vzdržujete stike z vašimi potencialnimi kupci in strankami, hkrati pa jih sproti obveščate in navdušujete nad novostmi, ki jih ponujate.



Ali izvajate e-mail marketing?

  • Da

  • Ne

  • Ne imam pa v načrtu



2. Vrste E-mail marketinških sporočil


Glede na namen in vsebino ločimo različne tipe marketinških e-mail sporočil. Vsak ima svojo specifično funkcijo in cilje. 


Poglejmo si podrobneje nekatere najbolj razširjene vrste: 


  • Promocijska sporočila: To so e-poštna sporočila, namenjena neposredni promociji prodaje novih izdelkov ali storitev, ali pa ekskluzivnih ponudb, ki jih želite deliti s svojimi naročniki. Cilj teh sporočil je spodbuditi prejemnika k nakupu ali vsaj k večjemu zanimanju za ponudbo. Promocijska sporočila pritegnejo pozornost s privlačnimi grafikami in prepričljivimi CTA.

  • Informativne novice: To so novičke, ki jih redno izdajate, da bi svoje naročnike obvestili o zadnjih novostih, dosežkih podjetja ali spremembah v industriji. Namen teh novic ni neposredna prodaja, ampak vzpostavljanje zaupanja. Informativne novice pomagajo graditi občutek skupnosti in pripadnosti vaši blagovni znamki.

  • Osebna vabila: Ta e-poštna sporočila uporabite takrat ko želite svoje naročnike povabiti na dogodke, spletne seminarje, delavnice ali druge pomembne priložnosti, ki jih organizira vaše podjetje. Osebna vabila so priložnost, da poglobite svoj odnos s strankami.

  • Zahvalna sporočila: Po vsakem nakupu ali pomembnem sodelovanju je lepa gesta, če se zahvalite svojim strankam. Zahvalna sporočila ne samo da izkazujejo hvaležnost, ampak z njimi krepite pozitiven odnos in lojalnost do vaše blagovne znamke. Ta sporočila lahko vsebujejo tudi posebne ponudbe ali popuste kot zahvalo za zvestobo strankam.



3. Prednosti e-mail marketinga


  • Stroškovna učinkovitost: E-mail marketing je znan po svoji visoki stopnji ROI. Zaradi nizkih stroškov zasnove, izvedbe in pošiljanja e-poštnih sporočil v primerjavi z drugimi marketinškimi kanali, kot so tisk, televizija ali plačani spletni oglasi, je e-mail marketing izjemno stroškovno učinkovit. To vam omogoča, da dosežete svoje marketinške cilje z manj finančnimi sredstvi, hkrati pa povečate profitabilnost.

  • Merljivost: E-mail marketing omogoča natančno sledenje in analizo uspešnosti kampanj. Z orodji za analitiko lahko spremljate ključne kazalnike uspešnosti, kot so stopnja odpiranja, kliki, konverzije in odjave. Tako lahko hitro prilagajate strategije in optimizirate sporočila.

  • Personalizacija: Ena od najmočnejših lastnosti e-mail marketinga je možnost personalizacije. Sporočila lahko prilagodite glede na demografske značilnosti, preteklo vedenje in preference posameznih prejemnikov. Na takšen neposredno nagovorite vsakega prejemnika vašega sporočila.

  • Doseg: E-mail marketing omogoča enostaven dostop do širokega občinstva Ne glede na to, kje se nahajajo vaše stranke, jih lahko s pomočjo e-pošte neposredno kontaktirate. Tako vaše sporočilo pride do širokega kroga prejemnikov, kar vam odpira možnosti za širjenje vašega poslovanja.

Poleg teh ključnih prednosti e-mail marketing prinaša tudi druge koristi, kot so hitrost dostave sporočil, možnost avtomatizacije kampanj in gradnja dolgoročnih odnosov s strankami. 





4. Kako izvajati e-mail marketing?


Za uspešno izvedbo e-mail marketinga je ključnega pomena, da skrbno načrtujete. To pomeni, da je treba upoštevati več ključnih korakov, ki bodo zagotovili, da bodo vaše kampanje dosegale želene rezultate.





Kako lahko to naredite:


  1. Izgradnja kakovostne e-mail baze: Prvi korak je izgradnja baze e-poštnih naslovov ljudi, ki so dejansko zainteresirani za vaše izdelke ali storitve. Pomembno je da zadovoljite GDPR zahteve in pridobite dovoljenja od uporabnikov za pošiljanje e-pošte. Tako si boste zagotovili, da so v vaši bazi ljudje, ki so resnično zainteresirani za vaša sporočila. Uporabite različne metode za pridobivanje, kot so prijavnice na vaši spletni strani, promocijske akcije, tekmovanja ali ponudbe ekskluzivnih vsebin.

  2. Imejte privlačne in relevantne vsebine: Ko imate zgrajeno bazo, je čas, da začnete s pošiljanjem. Vaša e-poštna sporočila morajo biti vizualno privlačna in vsebinsko relevantna za vaše prejemnike. Vsako vaše e-mail  sporočilo se mora ujemati z interesi in potrebami vaših naročnikov. Če boste sporočila personalizirali, lahko močno povečate njihovo učinkovitost, zato razmislite o segmentaciji vaše baze in prilagajanju vsebine glede na segmente.

  3. Uporaba orodij za avtomatizacijo in analizo uspešnosti kampanj: Da bi olajšali proces in izboljšali uspešnost vaših e-mail marketing kampanj, je priporočljivo da uporabljate orodja za avtomatizacijo. Ta orodja vam omogočajo, da avtomatizirate pošiljanje e-poštnih sporočil, segmentirate vaše prejemnike in spremljate učinkovitost vaših kampanj preko napredne analitike. Tako lahko pridobite dragocene vpoglede v to, kaj deluje in kaj ne, ter temu primerno prilagajate svojo strategijo.

Ne pozabite, da je ključ do uspeha v nenehnem testiranju, učenju in prilagajanju vaših pristopov na podlagi povratnih informacij in analize podatkov.


5. Kaj so preverjene strategije e-mail marketinga?


  • Segmentirajte svojo e-mail listo za boljšo personalizacijo: Razdelite svoje kontakte na manjše skupine glede na njihove interese, preteklo vedenje ali demografske podatke. To vam bo omogočilo, da jim pošiljate bolj ciljano in relevantno vsebino.

  • Uporabite močne pozive k dejanju (CTA): Jasni in prepričljivi pozivi k dejanju so ključni za spodbujanje prejemnikov, da izvedejo želeno akcijo, bodisi gre za nakup, prijavo na dogodek ali prenos vodiča.

  • Optimizirajte e-maile za mobilne naprave: Večina ljudi e-pošto pregleduje na mobilnih napravah, zato poskrbite, da bodo vaša sporočila pravilno prikazana in enostavna za branje tudi na manjših zaslonih.

  • Testirajte različne zadeve sporočil in vsebine: Eksperimentirajte z različnimi formulacijami zadev in različnimi tipi vsebine, da ugotovite, kaj najbolje deluje pri vašem občinstvu.

  • Ustvarite privlačno in čisto obliko: Vaša e-mail sporočila naj bodo vizualno privlačna, z jasno strukturo in brez nepotrebnega balasta, da boste pritegnili pozornost prejemnikov.

  • Ponudite vrednost preko izobraževalnih vsebin: Delite koristne informacije, nasvete in vodiče, ki bodo vašim prejemnikom dejansko koristili. S tem gradite zaupanje in avtoriteto vaše blagovne znamke.

  • Vzpostavite redno komunikacijo: Redno pošiljanje e-mailov pomaga ohranjati zanimanje in angažiranost vaših kontaktov, hkrati pa krepi prepoznavnost vaše blagovne znamke.

  • Uporabite avtomatizacijo za pravočasno pošiljanje: Avtomatizirajte pošiljanje e-mailov na podlagi določenih sprožilcev ali obnašanja prejemnikov, da zagotovite pravočasnost in relevantnost vaših sporočil.

  • Vključite družbena omrežja: Spodbujajte prejemnike, da vas spremljajo tudi na družbenih omrežjih ali delijo vaše vsebine, da povečate svoj doseg in gradite skupnost okoli vaše blagovne znamke.

  • Spremljajte in analizirajte uspešnost kampanj: Redno preverjajte ključne kazalnike uspešnosti (KPI-je), kot so stopnja odpiranja, klikov in konverzij, da lahko prilagajate in izboljšujete svoje strategije.

  • Vedno omogočite enostavno odjavo: Prejemnikom zagotovite jasno in enostavno možnost odjave iz vaše e-mail liste, in spoštujete njihove želje. Na takšen način se boste izognili morebitni negativni percepciji vaše znamke.


6. Začnite z e-mail marketingom


Če razmišljate, da bi pričeli z e-mail marketingom ali ipa bi želeli izboljšati vaše e-mail marketinške strategije, ste na pravi poti!


E-mail marketing je izjemno močno orodje, ki vam omogoča neposredno komunikacijo s ciljnim občinstvom, gradnjo dolgotrajnih odnosov in spodbujanje rasti vašega podjetja. 


Tukaj je nekaj ključnih korakov, ki vam bodo pomagali uspešno zagnati in voditi vaše e-mail marketinške kampanje:


  • Izberite pravo e-mail marketing platformo: Izbor zanesljive platforme je ključnega pomena za uspeh vaših kampanj. Poiščite eno, ki je enostavna za uporabo, podpira avtomatizacijo, omogoča natančno segmentacijo in ponuja podrobno analitiko.

  • Gradite svoj e-mail seznam etično: Čeprav je morda mamljivo hitro povečati število naročnikov, je veliko bolj smiselno graditi seznam z ljudmi, ki so resnično zainteresirani za vašo ponudbo. Dodajte obrazec za prijavo na vašo spletno stran. V zameno za e-mail ponudite dodano vrednost, kot so n aprimer brezplačni vodiči ali popusti.

  • Oblikujte učinkovite kampanje. Ko začenjate, je pomembno, da imate jasen cilj za vsako kampanjo. Naj bo to povečanje prodaje, predstavitev novega izdelka ali zbiranje mnenj strank. Vaša sporočila naj bodo privlačna, relevantna in prilagojena vašemu občinstvu, z jasnim pozivom k dejanju.

  • Upoštevajte najboljše prakse. To pomeni spoštovanje zakonodaje o varstvu podatkov, optimizacijo sporočil za mobilne naprave, testiranje različnih elementov vaših e-mailov in redno spremljanje rezultatov, da lahko svoje strategije neprestano izboljšujete.

Začnite vašo e-mail marketinško pot z jasno strategijo in zavezanostjo k zagotavljanju vrednosti vašim naročnikom. S pravim pristopom in doslednostjo boste lahko z e-mail marketingom dosegli izjemne rezultate. 


Ne pozabite, ključ do uspeha je v razumevanju in zadovoljevanju potreb vašega občinstva skozi vsako poslano sporočilo. 



Bi vas zanimala delavnica iz e-mail marketinga?

  • Ja

  • Ne


bottom of page