top of page

Kako narediti uspešno strategijo za družbena omrežja?

Updated: May 16, 2022

Družbena omrežja so postala zelo pomemben del prodajnega procesa, ki jih je potrebno vključiti v svojo marketinško strategijo. Pomagajo nam pri:


 • Grajenju skupnosti istomislečih.

 • Grajenju zaupanja.

 • Povečanju prepoznavnosti (branding).

 • Prikazu identitete podjetja.

 • Grajenju odnosa s sledilci (zaupanje).

 • Pospeševanju prodaje.

Preden se lotite planiranja, morate:

 1. Vedeti svoj pravi namen.

 2. Definirat cilje, kaj želite z družbenimi omrežji doseči.

 3. Definirati vašo idealno stranko.

 4. Preučiti sledilce.

 5. Planirat vaše objave, ki bodo primerne za vaše sledilce.

 6. Kreirat objave.

 7. Redno objavljant.

 8. Analizirat rezultate.1. DOBRO POZNAJTE SVOJ NAMEN


Preden se lotite nastopa na družbenih omrežjih, morate veseti, kakšen je vaš namen in poslanstvo. Vedeti morate vaš ZAKAJ?. Kaj želite spremeniti in kaj vas vodi. Ko boste definirali vaš edinstveni »ZAKAJ«, boste lahko zgradili uspeh, ki ga boste oboževali. Z edinstvenim razlogom in strastjo lahko ustvarite uspeh, ki vam bo omogočil priti tudi do osebnih ciljev.


Eden izmed najboljših načinov, kako najti odgovor na svoj zakaj, je tabla vizij (vision board).


2. DEFINIRAJTE CILJE


Vsako podjetje je specifično, zato se ti cilji lahko razlikujejo. Če delate v B2C branži je bolj primerno drugo družbeno omrežje kot v B2B branži. Zato je, preden se lotite strategije na družbenih omrežjih potrebno vedeti, na kakšen način vam lahko družbena omrežja pomagajo pri povečanju prodaje.


Najpogostejši razlogi, zakaj podjetja uporabljajo družbena omrežja so:

 • prepoznavnost podjetja (85 %),

 • grajene skupnosti in interakcija s potencialnimi strankami (71%),

 • distribucija vsebine (61%),

 • lead generations, pridobivanje potencialnih kontaktov strank (54%),

 • negovanje strank in komunikacija (21%).Kateri so učinkoviti cilji na družbenih omrežjih, ki vam bodo pomagali povečati uspeh na teh komunikacijskih kanalih:


 • povečati prepoznavnost podjetja ali specifične blagovne znamke (lahko tudi osebne blagovne znamke),

 • povečati promet na spletni strani,

 • povečati vašo e-mail bazo,

 • rast prodaje,

 • povečanje interakcije (več komentarjev, všećkov, delitev,...),

 • izboljšanje negovanja strank (redno in hitro odgovarjanje na komentarje, sporočila, povpraševanja, klice,...),

 • sodelovanje z drugimi mediji in boljši PR (odnosi z javnostmi).


3. DEFINIRAJTE VAŠO IDEALNO STRANKO


Glede na rezultate ankete Zongby Analytics je 40,5% anketirancev potrdilo, da raje vidijo oglase, usmerjene v njihove interese. Zato je zelo pomembno, da veste kdo je vaša idealna stranka in kje se ta nahaja.


Tukaj nekaj razlogov, zakaj morate definirati vašo idealno stranko v različnih marketinških kampanjah.

 • Ker se tako povežete s strankami, da jih boste dobro razumeli.

 • Če poznate potrebe vaše idealne stranke, vam to omogoča ustvarjanje visoko ciljno usmerjenih sporočil, s katerimi jih lažje pretvorite oziroma konvertirate v kupce.

 • To vam pomaga pri izbiri vsebine in predlogov za oglase.

 • Z ugotovitvijo pravih potreb idealne stranke lahko ustvarite pravi izdelek ali storitev.

Zelo pomembno je , da ugotovite izzive in bolečine vaše idealne stranke. Vaša naloga je, da ji ponudite rešitev, kako te izzive rešiti. Da vam bo lažje definirati vašo idealno stranko, sem za vas pripravila BREZPLAČEN VODNIK, ki si ga lahko prenesete TUKAJ!

4. PREUČUJTE SLEDILCE


Ko definirate vašo idealno stranko, tudi raziščite, kakšne vsebine bi bile vašim sledilcem všeč. Preden se lotite kreiranja objav, si napišite kakšne vsebine bi lahko kreirali. Mogoče naredite kakšno brezplačno anketo in jo objavite v različnih skupinah na družbenih omrežjih, na vašo bazo e-mailov, poslovnim partnerjem,...Enostavno vprašate, kakšen objave so jim najbolj pri srcu.


Vrste vsebin


5. PLANIRAJTE VAŠE OBJAVE


Ko veste, kaj bi vašim potencialnim strankam bilo všeč, začnite planirati kreiranje objav in določite kdaj boste objavljali. Napišite ideje, naslove blog zapisov, tip objav, vizualna podoba, scenarije za video vsebine,...Pripravite si koledar objav in jih razporedite po tednih in mesecih že vnaprej.


Določite kolikokrat na teden boste objavljali in kaj. Pomagate si lahko s takšnim koledarjem.


Koledar objav za Instagram je sedaj možen v Creator Studiju, ki je dek poslovne FB strani. Več TUKAJ!


6. KREIRAJTE DOBRE VSEBINE


Vsebina je danes kralj marketinga, zato je v to potrebno vložiti največ truda. Svojim strankam ponudite koristne informacije in nasvete z vašega področja ter z njimi vzpostavite in ohranjajte pristen odnos. Tako vas bo stranka sčasoma vedno bolj sprejemala, vam vedno bolj zaupala in ko bo potrebovala vaš produkt, se bo obrnila na vas.


Obiskovalcem na družbenih omrežij ponudite uporabne vsebine, kot so:

 • uporabni nasveti v zvezi z vašim izdelkom/storitvijo,

 • kako uporabljati vaše storitve/izdelke,

 • novosti z vašega področja,

 • zanimivosti iz vašega podjetja (kako vaš izdelek nastaja, predstavitev zaposlenih in direktorja …)

 • v strategijo vključite aktualna dogajanja (prazniki, športne dogodke, letne čase,...).

Za lepa grafične objave si pomagajte z orodjem Canva.com, s katerim lahko oblikujete objave, video vsebine, infografike, animirane fotografije, v glavnem vse, kar potrebuijete za kreiranje objav. Za načrtovanje objav pa si pomagajte z Creator Studijem oz. Studijem za ustvarjalce, ki ga najdete na Facebook poslovni strani med Orodji za ustvarjanje.


Z orodjem lahko objavljate ali načrtujete objave do 6 mesecev naprej. S tem orodjem si lahko pomagate na Facebooku in Instagramu.


Kako in kaj objavljati na družbenih omrežjih, najdete v mojem najnovejšem spletnem tečaju Kreativnost na družbenih omrežjih.


7. OBJAVLJAJTE REDNO IN ANALIZIRAJTE


Na družbenim omrežjih je za uspeh pomambna konstanta in vztrajnost. In tukaj podjetniki največ padejo. Če ni rezultatat takoj, hitro obupajo. Ampak nič ne gre čez noč. Rezultati se lahko pokažejo šele čez nekaj mesecev, zato je potrebna trda volja in pred sabo imeti jasen cilj.


Zelo pomembno je redno objavljati, testirati in potem te objave analizirati. Spremljajte, katere objave vam prinašajo dobre rezultate in katere ne. Ni rečeno, če nekaj deluje pri konkurenci, da bo tudi vam. Zato se fokusirajte na svoje idealne stranke, z njimi komunicirajte in na podlagi rezultatov boste izvdeli, kaj vaši sledilci želijo od vas.


Prednost interneta je, da so stvari merljive in hitro lahko vidite, na katere objave se sledilci odzivajo in na ketere ne.


Če bi radi izvedeli vse trenutne zakonitosti in novosti na Instagramu, vas vabim na 6 ponovitev spletne delavnice Instagram za posel. Začnemo 18.5.


Vse informacije TUKAJ!P.S. Več o predavanjih za podjetja.

bottom of page