top of page

Kako lahko s pomočjo umetne inteligence poenostavite delo v marketingu

Umetna inteligenca (AI) postaja ključna tehnologija, ki prinaša velike spremembe tudi v svet digitalnega marketinga. S svojimi zmogljivostmi omogoča analizo ogromnih količin podatkov, razumevanje uporabniških vzorcev in prilagajanje marketinških kampanj posameznim uporabnikom, kar bistveno izboljšuje učinkovitost in ciljno usmerjenost marketinških strategij.


Pričakuje se, da bo uporaba umetne inteligence imela do leta 2023 v marketingu ogromen vpliv na svetovno gospodarstvo. Po ocenah bo AI prispevala kar 45 % k celotni vrednosti gospodarstva, kar odraža njen potencial za ustvarjanje dodane vrednosti in spodbujanje inovacij.


AI bo igrala ključno vlogo pri preoblikovanju načinov, kako bomo komunicirali s strankami, kako razvijali izdelke in storitve ter kako se bomo prilagajali spreminjajočim se tržnim pogojem.


Danes z vami delim nasvete, kako lahko tudi vi izkoristite umetno inteligenco v svojem poslu.


Pa poglejmo kje vse lahko uporabite umetno inteligenco v digitalnem makretingu:


1. ANALIZA PODATKOV IN POROČANJE


AI lahko uporabite za obdelavo velikih količin podatkov, ki jih ročno skoraj ni mogoče obvladati. AI omogoča bolj poglobljeno razumevanje tržnih trendov, vedenja potrošnikov in učinkovitosti marketinških kampanj.


 • Zbiranje podatkov: AI orodja avtomatizirajo postopek zbiranja podatkov iz različnih virov, vključno z družbenimi omrežji, spletno analitiko, CRM sistemi in tržnimi raziskavami. To omogoča tržnikom, da dostopajo do svežih in relevantnih podatkov v realnem času.

 • Obdelava in analiza podatkov: AI algoritmi lahko analizirajo ogromne količine podatkov in prepoznajo vzorce, ki bi jih človeški analitiki težko opazili. 

 • Poročanje in prikaz podatkov: Z uporabo AI orodij lahko avtomatizirate pripravo poročil in prikaz podatkov, kar vam omogoča, da hitreje in bolj učinkovito pregledate rezultate kampanj. Poročila, ki jih ustvarja AI, pogosto vključujejo vizualne elemente, kot so grafikoni in interaktivne plošče, kar olajša razumevanje in predstavitev podatkov ključnim deležnikom.

 • Optimizacija kampanj: AI vam lahko pomaga pri optimizaciji marketinških kampanj s stalnim spremljanjem in analizo njihove učinkovitosti. AI lahko predlaga prilagoditve v realnem času, kot so spremembe ciljne publike, prilagoditve oglasnih besedil ali optimizacija proračuna, da se dosežete boljše rezultate.2. USTVARJANJE VSEBINE


S pomočjo AI lahko učinkoviteje in hitreje kreirate različne oblike vsebine, od besedil do multimedijskih elementov. 


AI orodja, kot so generatorji besedil za pisanje različnih vrst vsebin.


 • Napisi za oglase: AI lahko ustvari privlačne in učinkovite napise za oglase, ki pritegnejo pozornost ciljne publike.

 • Objave na družbenih omrežjih: AI orodja lahko generirajo objave, ki so prilagojene specifičnim platformam in občinstvu, kar povečuje angažiranost.

 • E-poštna sporočila: AI pomaga pri e-mail marketingu, ki temeljijo na podatkih o prejemnikih, kar povečuje verjetnost odziva.

 • Blogi in članki: s pomočjo AI lahko pripravite osnutke blogov in člankov, da se vi lahko  osredotočite na izboljšanje in prilagoditev vsebine.


Poleg pisanja besedil AI pomaga tudi pri ustvarjanju multimedijskih vsebin, kot so:


 • Slike: AI orodja lahko ustvarijo ali uredijo slike, ki so primerne za različne marketinške namene, vključno z oglaševanjem in družbenimi omrežji.

 • Zvok: AI se lahko uporablja za generiranje zvočnih posnetkov, ki so prilagojeni ciljni publiki.

 • Video: AI omogoča ustvarjanje in urejanje video vsebin, kar vključuje avtomatsko montažo, dodajanje podnapisov in vizualnih učinkov.


Lahko ga uporabite kot izhodišče za:


 • Generiranje idej: AI orodja lahko predlagajo ideje za nove vsebine na podlagi analize trendov in interesov ciljne publike.

 • Osnutkih: AI lahko pripravi osnutke besedil, ki jih vi nato uredite in prilagodite, da ustrezajo tonu in slogu vaše blagovne znamke.

 • Stimulacijo kreativnosti: AI vam lahko ponudi nekaj odstavkov ali ključnih točk, ki spodbudijo vašo kreativnost in vam pomagajo premagati pisateljsko blokado.


Pomembno je, da vsebino ustvarjeno z umetno inteligenco vedno pregledate in: 

 • Preverite dejstva: AI generira vsebino na podlagi obstoječih podatkov, zato je potrebno preveriti točnost informacij.

 • Prilagodite ton in slog: AI-generirana vsebina mora biti prilagojena tonu in slogu blagovne znamke, da zveni bolj človeško in avtentično.
3. ZMANJŠANJE ADMINISTRATIVNEGA DELA 


AI vam lahko prihrani čas pri administrativnih opravilih, kot so razporejanje sestankov, povzemanje člankov in zapisovanje opomb. 


4. PERSONALIZACIJA VSEBINE


AI pomaga personalizirati izkušnjo strank z analizo njihovega spletnega vedenja. Umetna inteligenca lahko zbira in analizira podatke o uporabnikih iz različnih virov, kot so obiski spletnih strani, interakcije na družbenih omrežjih, pretekli nakupi in druge dejavnosti. Na podlagi teh podatkov AI lahko prepozna vzorce in preference vsakega posameznega uporabnika, kar omogoča ustvarjanje bolj prilagojene in relevantne vsebine.


5. CHATBOTI


Chatboti so programirani tako, da lahko hitro in natančno odgovarjajo na pogosto zastavljena vprašanja. Chatbote lahko uporabite za:


 • Tehnično podporo: Chatboti lahko zagotavljajo odgovore na tehnična vprašanja, kot so težave z dostopom do računa ali uporabo izdelka.

 • Informacije o izdelkih: Uporabniki lahko dobijo podrobne informacije o izdelkih ali storitvah, ki jih ponujate, brez potrebe po čakanju na človeško podporo.

 • Splošna vprašanja: Chatboti lahko odgovarjajo na splošna vprašanja o podjetju, kot so delovni čas, lokacija poslovalnic ali kontaktni podatki.

 • Negovanje potencialnih strank

 • Interaktivno komunikacijo


6. AVTOMATIZIRANE E-MAIL KAMPANJE


AI orodja izboljšajo avtomatizirane e-mail kampanje z ustvarjanjem bolj privlačne vsebine in učenjem o vedenju prejemnikov. Cilj je, da porabite manj časa za raziskovanje in se osredotočite na kreiranje uspešne kampanje.


7. NAPOVEDOVANJE VEDENJA STRANK


AI lahko napove izid marketinških kampanj z uporabo zgodovinskih podatkov, kar vam  omogoča razvoj boljših in bolj dinamičnih kampanj, ki povečujejo prodajo in ROI.


8. IZBOLJŠANJE IZKUŠNJE STRANK


Digitalni marketing je osredotočen na izkušnjo strank, saj je zadovoljna stranka ključ do dolgoročne uspešnosti podjetja. AI igra ključno vlogo pri zagotavljanju najboljše možne izkušnje, saj omogoča personalizacijo, avtomatizacijo in učinkovito upravljanje različnih vidikov interakcije s strankami. Z uporabo naprednih algoritmov AI lahko prepozna individualne preference in potrebe strank, kar omogoča prilagoditev vsebine, ponudb in komunikacije vsakemu posamezniku.


Na primer: AI lahko analizira pretekle nakupe, obnašanje na spletni strani in interakcije na družbenih omrežjih, da ustvari prilagojene sezname izdelkov ali prilagojene marketinške kampanje. Ta personalizacija ne le povečuje zadovoljstvo strank, ampak tudi spodbuja zvestobo blagovni znamki, saj se stranke počutijo razumljene in cenjene.


Kako in kje začeti?


Iz lastnih izkušen vem, da je pomembno načrtovati in strukturirano pristopiti k spremembam, hkrati pa razumeti in upoštevati občutke ter potrebe ljudi, ki jih spremembe zadevajo.


 • Postavite si cilje


Preden začnete s kakršnim koli projektom ali spremembo, je ključno, da jasno opredelite svoje cilje. Razmislek o tem, kaj želite doseči, vam omogoča, da usmerite svoje napore in vire v pravo smer.  


 • Če je vaš cilj izboljšati učinkovitost marketinških kampanj, boste morda želeli povečati stopnjo konverzije, doseči večjo prepoznavnost blagovne znamke ali izboljšati angažiranost občinstva.

 • Če želite prihraniti čas, lahko iščete načine za avtomatizacijo procesov, izboljšanje delovnih tokov ali uvajanje novih tehnologij, ki zmanjšujejo potrebo po ročnem delu.

 • Če želite privarčevati denar, je lahko vaš cilj zmanjšati stroške z optimizacijo proračuna, pogajanji za boljše pogoje z dobavitelji ali odpravo nepotrebnih izdatkov.


 • Preverite svojo infrastrukturo


Analizirajte katera orodja in tehnologijo trenutno uporabljate, da ugotovite, ali so primerna za uvajanje AI. Dokumentirajte vsa področja, kjer bi lahko uvedli AI. V poročilu naj bodo vključeni predvideni rezultati (kot so povečanje produktivnosti) in potrebni viri (kot so čas, denar, itd). Ne uvajajte AI povsod naenkrat. Namesto tega izberite dve do tri področja, kjer jo boste najprej preizkusili.


Kakšne pa so prednosti in slabosti uporabe umetne inteligence v digitalnem marketingu?


Čeprav ima AI veliko odličnih prednosti, je še vedno razvijajoča se tehnologija in ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Pomembno je, da se zavedate prednosti, ki jih umetna inteligenca ponuja in ste hkrati pozorni tudi na pomanjkljivosti.  


Prednosti


 • Povečana donosnost naložbe (ROI): Z uporabo AI tehnologije lahko povečate učinkovitost kampanj z uporabo podatkovne analitike za ustvarjanje boljših marketinških vsebin v realnem času, kar prihrani čas in denar ter poveča dobiček.

 • Hitrost in učinkovitost: S pomočjo uporabe AI se lahko hitro prilagodite in lansirate kampanje, kar je velika prednost. Podatki so, da lahko prihranite več kot tri ure pri izdelavi vsake vsebine z AI, kar omogoča bolj učinkovito delo.

 • Boljša izkušnja za stranke: AI analizira podatke o strankah in jim ponudi izdelke ali storitve, ki ustrezajo njihovim osebnim preferencam in potrebam, kar povečuje zadovoljstvo strank. AI lahko identificira stranke, ki bi lahko prenehale uporabljati vaše storitve ali izdelke, in jih cilja z avtomatiziranimi kampanjami, da jih ponovno pritegne in ohrani njihovo zvestobo. S tem izboljšate celotno izkušnjo strank in okrepite njihovo zvestobo blagovni znamki.

 • Lažje se lahko odločate na podlagi podatkov, ki jih analizira AI: AI analizira velike količine podatkov, da razume trende, vzorce in vedenje strank. Na podlagi te analize lahko AI napoveduje prihodnje trende in potrebe strank. Te vpoglede uporabi za ustvarjanje učinkovitih marketinških vsebin, ki so bolj prilagojene ciljni publiki.


Slabosti


 • Kakovost in točnost vsebine: AI lahko dela napake, zato lahko kakovost vsebine pade, saj AI lahko ustvari netočne informacije ali vsebino, ki ne ustreza tonu vaše blagovne znamke. Pomembno je, da celotno vsebino, ki jo ustvari AI skrbno pregledate.

 • Zasebnost: Umetna inteligenca (AI) pogosto uporablja podatke, kot so piškotki in zgodovino spletnih aktivnosti strank, da bi napovedala njihove prihodnje nakupe. Vendar pa je pomembno, da pri tem spoštujete zakone o zasebnosti, kot je GDPR (Splošna uredba o varstvu podatkov), da bi zaščitili zasebnost in podatke vaših strank. To pomeni, da morate poskrbeti, da ravnate v skladu s predpisi, ki urejajo zbiranje, shranjevanje in uporabo osebnih podatkov.

 • Avtorske pravice: Zakoni in predpisi, ki urejajo uporabo umetne inteligence (AI), še niso popolnoma oblikovani. AI lahko ustvari vsebino, ki je podobna vsebini vaših konkurentov. Trenutno ni jasno, ali imate enake avtorske pravice na vsebino, ki jo ustvari AI, kot jih imate na vsebino, ki jo ustvarite vi. To pomeni, da obstaja pravna negotovost glede lastništva in zaščite AI-generirane vsebine.

 • Merjenje KPI-jev: Merjenje nekaterih ključnih kazalnikov uspešnosti (KPI-jev), kot so izboljšanje izkušnje strank, prepoznavnost blagovne znamke in ugled, težje izvedljivo, ker niso kvantificirani (težko jih je natančno izmeriti). Zato je pomembno, da imate ustrezna orodja za merjenje teh KPI-jev, da lahko natančneje ocenite vpliv AI na te vidike poslovanja.Z vključitvijo AI v svoje marketinške strategije lahko ne le izboljšate učinkovitost in konkurenčnost, ampak tudi ustvarite bolj prilagojene izkušnje za svoje stranke. To bo ključnega pomena za dolgoročni uspeh in rast v digitalnem svetu, kjer postaja personalizacija in hitra prilagodljivost vse bolj pomembna.


Umetna inteligenca tako predstavlja pomembno orodje za prihodnost digitalnega marketinga in gospodarstva na splošno.


Kako so se spremenile nakupne navade v letu 2024 in kako si lahko delo v marketingu poenostavite z AI orodji, vam zaupam na praktičnem webinarju, ki bo zadnji pred poletjem, 19. junija ob 18h.


Na voljo bo tudi posnetek.


Comments


bottom of page