top of page

8 razlogov, zakaj potrebujete marketinško strategijo za vaš posel

Updated: Feb 9, 2023

Marketing je naporen in zahteva veliko energije, vem. Obvladati morate oglaševanje, pisanje marketinških tekstov, obvladovati milijon kanalov in dejavnosti, ki jih lahko uporabite za uspešno promocijo svojega podjedja in za grajenje osebne blagovne znamke.


Od svojih strank pogosto slišim, da vedo, da bi morale oglaševati, vendar ne vedo, kje začeti. Moj odgovor je vedno enak, prvi korak je priprava marketinške strategije.


To je prva stvar, ki jo morate narediti, preden namenite sredstva ali vložite čas v marketinške dejavnosti. V današnjih časih, ko je tržišče izredno dinamično vam lahko dobro premišljen marketinški načrt pomaga pri doseganju poslovnih ciljev.


POMEMBNOST MARKETINŠKE STRATEGIJE:


  • Marketing vam pomaga doseči in se povezati z vašo idealno stranko ter tako boste dolgoročno razvili vaše podjetje.

  • Dobro načrtovana marketinška strategija bo vaši blagovni znamki pomagala poudariti vaše prednosti in vas razlikovati od vaših konkurentov.

  • Ko svojo blagovno znamko predstavljate na spletu, je pomembno, da ne počnete nečesa, kar ne rezonita z vašo idealno stranko.


Danes sem za vas zapisala 8 razlogov, zakaj bi morali imeti marketinško strategijo:


1. Veste, kdo so vaše stranke


Ne moremo biti vsi za vse. Z vidika marketinga in prodaje mora obstajati določena vrsta posameznikov ali podjetij, za katere je najbolj verjetno, da bodo postali vaše dolgoročne stranke. Ko imate v mislih točno določeno osebo, lahko upoštevate njene strahove, želje, potrebe in pričakovanja ter ji pokažete, kako bo vaš izdelek ali storitev odpravil te strahove, zadovoljil njene potrebe in rešil njene težave.


Marketinška strategija definira vašo ciljno stranko/tržišče, tako da natančno veste kam boste usmerili svoja prizadevanja.



2. Veste, čemu je namenjen vaš posel in kakšne rešitve ponujate


Glavna sestavina marketinške strategije je jasna opredelitev, kdo ima koristi od vašega izdelka/storitve, na kakšen način jih ima in kakšno edinstveno korist ponujate prav vi. Definiranje teh elementov omogoča, da izstopate med morjem konkurentov.


Zato je zaželeno, da naredite raziskavo trga in se čim več pogovarjate z vašimi potencialnimi strankami. Danes nam pri raziskavi lahko veliko pomagajo družbena omrežja.


3. Jasno sporočate kdo ste in kaj so vaše vrednote ter clji


Marketinška strategija je pomembna, ker definira, kako drugim sporočate svojo dodano vrednost. Vašo marketinško strategijo lahko izročite komur koli: sodelavcem, marketinškim agencijam, izvajalcem, prodajalcem itd. in natančno bodo vedeli, kdo ste, kaj počnete in zakaj to počnete. S tem boste imeli na trgu enoten nastop.

4. Imate smernice za načrt trženja in proračun


Marketinški načrt je način, kako promovirate svoje podjetje skozi vse leto, vaša marketinška strategija pa je podlaga za marketinški načrt. Vaša strategija določa, katere marketinške kanale boste uporabili (tisk, družbena omrežja, oglasi, digitalni oglasi, direktna pošta itd.), vaš načrt pa opredeljuje, katere dejavnosti boste med letom izvajali v okviru posameznega kanala in časovni razpored izvajanja teh dejavnosti.


Marketinška strategija zagotavlja, da je način promocije vašega podjetja usklajen z vašimi splošnimi cilji in vam omogoča, da s svojim marketinškim delovanjem dosežete največjo vrednost.


5. Jasno vam je, kaj za vas pomeni uspeh in kako ga boste merili


Peter Drucker je zapisal, da ne morete upravljati tistega, česar ne merite. Marketinška strategija vam bo pomagala definirati, kaj za vas pomeni uspeh podjetja in kako lahko ta uspeh merite.


Cilji, ki jih določite v okviru marketinške strategije, bodo podlaga za metrike, ki jih boste uporabili za merjenje uspešnosti marketinških dejavnosti v marketinškem načrtu. Vedeli boste, katere dejavnosti so bile za vas uspešne in katere je treba za prihodnost prilagoditi.


Brez marketinške strategije se boste tudi težko hitro prilagoditi spremembam na trgu, kar lahko vaše podjetje postavi v slabši položaj in omeji možnosti za rast.


6. Veste kje se nahajate v primerjavi z vašo konkurenco


Ko imate izdelano marketinško strategijo, natančno veste, kaj počnete, komu prinašate koristi, kako se lotevate posameznih marketinških akcij. Prav tako poznate svoje konkurenčno okolje in veste, kako lahko najbolje konkurirate podobnim podjetjem. To vam daje prednost v vaši panogi, zlasti če vaši konkurenti nimajo izdelane marketinške strategije. Jasno vidite, kam je usmerjeno vaše podjetje in kaj vse je potrebno storiti za uspešno promocijo.


7. Izžarevate profesionalnost


Ko imate jasno predstavo o tem kdo ste in natančno veste na kakšen način želite nastopati na trgu, izžarevate samozavest in strokovnost. Ko ste prepričani kdo je vaša ciljna stranka in kako ji boste pomagali, lahko svoj čas, energijo in denar usmerite v to stranko.


8. Svojo blagovno znamko naredite bolj pristno


Katere so prednosti, če vašo blagovno znamko naredite bolj pristno na spletu:


  • privablja prave zaposlene v vaše podjetje

  • vaša konkurenčna prednost (USP) je bolj opazna

  • večja učinkovitost trženjskega sporočila vaše blagovne znamke svojim strankam in poslovnim partnerjem


Če se zavedate in sprejmete pomen marketinške strategije, boste lahko pripravili načrt, ki bo vašemu podjetju pomagal izstopati iz množice. Če potrebujete pomoč, vam lahko pomagam. Več TUKAJ!


Če želite urediti kredibilno in profesionalno osebno blagovno znamko ter blagovno znamko podjetja, je odličen kanal LinkedIn. Zakaj LinkedIn, sem vam zaupala v videu.


Da končno izkoristite ta največji profesionalen kanal, se mi pridružite na spletni delavnici LinkedIn za posel, marketing in mreženje v letu 2023.




bottom of page