top of page

7 pomembnih korakov, kako dvigniti svojo osebno blagovno znamko na višjo raven

Updated: May 12

Zelo pomembno za vaš uspeh v prihodnosti


Tehnologija in digitalni trendi se hitro razvijajo, kar vpliva na način, kako stranke zaznavajo in komunicirajo z blagovnimi znamkami. Biti moramo prilagodljivi in slediti novostim. Današnji potrošniki so bolj informirani in zahtevni. Pričakujejo visokokakovostne izdelke, personalizirane izkušnje in transparentno komunikacijo. 


Zaradi družbenih omrežij postajajo osebne blagovne znamke zelo pomemben del podjetja in marketinške strategije. Namreč družbena omrežja so namenjena druženju in večje zaupanje dobi podjetje, ki ima na spletu svojega predstavnika kot osebo.


Ljudje raje sledijo direktorjem ali lastniku podjetja, kot sami blagovni znamki podjetja.

Dokaz za to je ogromno uspešnih podjetnikov, kot je na primer bil Steve Jobs, Elon Musk, Oprah, Kardashian družina, prav tako v Sloveniji veliko vplivnežev, ki je uspešno zgradilo podjetja na osebni znamki (Petra Parovel, Hajdi Korošec, ...).


Vedno bolj bo postalo pomembno, da gradite svojo osebno znamko ali znamko zaposlenih ter skupnost, ki vam bo zaupala ne glede, na kateri platformi boste in s čim se boste ukvarjali.


Internet se zelo hitro razvija in vprašanje časa je, kolikor še bo internet brezplačno na voljo malim podjetnikom. Nekatere spremembe se že napovedujejo, ampak o tem več prihodnjič.


Mogoče samo namig TUKAJ!


Zato dajte čim prej postavit dobre temelje vaše blagovne znamke podjetja in osebne znamke posameznika, ki je del podjetja ali če ste zaposleni.

Danes z vami delim 7 korakov, kako dvigniti blagovno znamko na višjo raven.


Če želite ostati konkurenčni in uspešni, je pomembno, da v tem letu dosežete vsaj enega izmed naslednjih korakov ne glede na trenutno stanje vaše blagovne znamke.


1. KORAK: DVIGNITE NA NIVO VIŠJE SVOJO OSEBNO LETVICO


Prva stopnja je verjeti, da lahko dosežete več. Čeprav se rodimo z različnimi preddispozicijami, nihče ne more napovedati, do kod lahko s predanostjo razvijemo svoje potenciale. Prav nihče. 


Za napredek na katerem koli področju potrebujemo razvojno miselnost (angl. growth mindset), da si znamo razložiti napake v novi luči in vztrajati kljub oviram.


Mnogi podjetniki dvomijo vase in se ne cenijo dovolj.  Osnova vsakega napredka je da zaupamo, da smo sposobni doseči več. Nenehno se razvijam in spreminjamo. Pripravljeni moramo biti na spremembe, ter sprejeti izzive kot priložnost za učenje. Samozavest je ključna, saj se neposredno odraža v tem, kako ocenjujemo svoje delo in vrednotimo svoje izdelke.


Velikokrat premalo zaupamo v svoje znanje in pojavi se nelagoden občutek, ko moramo ovrednotiti svoje storitve.


 • Sindrom prevaranta (Imposter sindrom)


Se vam je na karierni poti že kdaj zgodilo, da vas je prevzel občutek, da ste vredni precej manj, kot to meni okolica? V poslovnem svetu sindrom vsiljivca, oziroma prevaranta sploh ni nobena redkost. 


Sindrom prevaranta, oziroma vsiljivca (ang. Impostor syndrome) je občutek, da ste nekje, kjer si ne zaslužite biti. Gre za dvom v lastne sposobnosti in dosežke, strah, da vas bo okolica prepoznala kot "bleferja", vsiljivca ali prevaranta. In to najpogosteje nima nobene zveze z vašimi dejanskimi sposobnostmi.


Pogosto tak strah nima nobene zveze z dejanskimi zaslugami za uspeh. Takšne dvome pogosto občutijo osebe, ki so pravzaprav zelo kompetentne.


Občutek, da niste vredni zaračunati svoje storitve po pravi ceni, lahko omejuje vašo rast.

Če želite premagati ta sindrom, potrebujete:


 • Zavedanje: Prepoznajte ta občutek in razumite, da ne temelji na resničnih dokazih, temveč na pretiranem perfekcionizmu.

 • Podpora: Pogovorite se z mentorjem, prijateljem ali terapevtom, ki vam lahko pomaga prepoznati in vrednotiti svoje dosežke.

 • Dokazi: Zberite pozitivne povratne informacije in se zavedajte svojih preteklih uspehov • Podcenjevanje strokovnega znanja: Veliko podjetnikov dvomi v vrednost svojega znanja. Podcenjujejo posebne veščine in izkušnje, ki jih prinašajo na trg, pogosto zaradi:


 • Nevednosti: Ne zavedajo se, kako dragocene so njihove izkušnje.

 • Strahu: Bojijo se, da bodo zaračunali previsoke cene in izgubili stranke.


Kako se znebite tega:


 • Izobražujte se: Zavedajte se koliko stane vaše znanje in zakaj je vredno več.

 • Benchmarking: Preučite konkurente in njihovo ponudbo, da boste lažje oblikovali cene.


 • Strah pred zavrnitvijo


Pogosto znižujemo svoje cene, ker se bojimo, da bodo stranke odšle k cenejšemu ponudniku. Čeprav je pomembno ohranjati konkurenčnost, to ne pomeni, da je vedno treba slediti najnižjim cenam. 


Namesto tega se raje:


 • Osredotočite na vrednost in predstavite edinstveno vrednost vaših izdelkov ali storitev.

 • Ocenite svoje  in poznajte svoje operativne stroške

 • Ustvarite različne nivoje storitev in prilagodite cene vsaki ciljni skupini.


Ko dvignete svojo osebno letvico na nivo višje, se bo to pozitivno odražalo tudi na vaši blagovni znamki. Zaupati v svoje sposobnosti je ključ do uspeha in do izboljšanja prepoznavnosti vaše blagovne znamke.2. KORAK: POIŠČITE SI MENTORJA


Mentor lahko deluje kot katalizator vašega napredka. Mentor vam nudi osebno in prilagojeno podporo za uresničitev vaših ciljev. Z mentorjem boste vzpostavili temeljne strategije s katerimi boste lažje presegli obstoječe meje. 


Ključne koristi, ki vam jih lahko da dober mentor: 


 • Mentor vam pomaga oblikovati jasne cilje in strategije ter vas usmeri pri sprejemanju odločitev. 

 • Mentor vas podpira in motivira, da premagate strahove in dvome. 

 • Dober mentor bo pripravil program, prilagojen vašim specifičnim potrebam, ciljem in izzivom.

 • Ponudil bo nevtralno, objektivno povratno informacijo. S tem boste lažje prepoznali slepe pege, izboljšali svoje procese in oblikovati boljše strategije.

 • Mentorji imajo pogosto obsežno mrežo stikov v industriji. Lahko vas povežejo s ključnimi igralci, potencialnimi partnerji in strankami.

Kako izbrati pravega mentorja?

 • Prepričajte se, da ima ustrezne izkušnje v vaši industriji ali področju. 

 • Dober mentor bo prilagodil svoje metode vašim ciljem in osebnosti. Poiščite nekoga, ki je prilagodljiv in lahko nudi podporo, ki jo potrebujete.

 • Preglejte mnenja preteklih strank in poiščite priporočila, da preverite, ali ima pozitivne rezultate pri delu z drugimi.


Investicija v mentorja ni znak šibkosti, temveč pametna poteza s katero izboljšate svoje znanje in poslovanje. Mentor vam bo pomagal odkriti vaš polni potencial in vas popeljal na višjo raven uspeha.


3. KORAK:  POVEZUJTE SE


V poslovnem svetu ni potrebno da vse storite sami. Povezovanje z drugimi prinaša sinergijo, ki presega posamezne zmožnosti in ustvarja močnejši rezultat.


Partnerstva prinašajo nove priložnosti za rast, inovacije in tržne strategije, ki jih morda sami ne bi zmogli izpeljati.


Pri oblikovanju partnerstev:

 • Poiščite priložnosti za vzajemno korist.

 • Jasno določite, kaj vsak partner prinaša.

 • Podpišite formalni sporazum in poiščite pravni nasvet.


4. KORAK: ŠIRITE SVOJE POSLOVANJE


Uspešna podjetja se pogosto zadovoljijo s trenutnimi dosežki, kar omejuje njihovo dolgoročno rast. Da bi si zagotovili nenehen razvoj vaše blagovne znamke, je ključnega pomena da prepoznate priložnosti za razširitev in pogumno vstopate na nova področja. 


Razmislite o tem, kako lahko presežete obstoječe meje in razširite svojo blagovno znamko, ne da bi pri tem ogrozili kakovost izdelkov ali storitev.


Ključni koraki za širitev


 • Ocenite trenutno stanje: Preučite trenutne tržne pogoje, prepoznavnost svoje blagovne znamke in povratne informacije strank.

 • Razvijte strategijo za širitev: Na podlagi ocene oblikujte strategijo, ki vsebuje konkretne korake za širitev. 

 • Raziskujte nove trge: Izvedite temeljito raziskavo ciljnih trgov, da boste razumeli lokalne preference, zakonodajo in konkurenco. To vam bo omogočilo prilagoditev strategije in produktov.

 • Izboljšajte svojo ponudbo: Razvijajte nove izdelke in storitve, ki bodo primerni za širitev, ali prilagodite obstoječe, da bodo bolje ustrezali potrebam novih trgov.

 • Bodite prisotni na vseh družbenih omrežjih: Prilagodite strategijo digitalnega trženja in promocije, da boste na novih trgih prepoznavni in boste lažje komunicirali s ciljno skupino.

5. KORAK:  DELAJTE NA POVRATNIH INFORMACIJAH VAŠIH STRANK


Povratne informacije strank so bistvenega pomena, saj razkrivajo, kje izpolnjujete pričakovanja in kje potrebujte izboljšave. Čeprav so negativni komentarji lahko neprijetni, ponujajo dragocene priložnosti za rast in izboljšanje vaše ponudbe.


Ključni koraki: 


 • Spremljajte različne vire: Povratne informacije lahko pridobite iz različnih virov, kot so družbena omrežja, ocene izdelkov, neposredni stiki s strankami, ankete in forumi. Vsak vir ponuja edinstvene vpoglede v izkušnje in pričakovanja strank.

 • Analizirajte in identificirajte vzorce: Sistematično analizirajte povratne informacije, da ugotovite pogoste vzorce. Prepoznajte ponavljajoče se težave in področja, kjer vaša blagovna znamka odlično deluje.

 • Postavite prioritete izboljšanja: Na podlagi analize določite glavna področja, kjer je potrebno izboljšanje. Prioritete postavite glede na vpliv na poslovanje, zadovoljstvo strank in izvedljivost.

 • Izboljšajte izdelke in storitve: Uporabite povratne informacije za konkretne spremembe v svojih izdelkih in storitvah. 

 • Optimizirajte komunikacijo: Če povratne informacije kažejo na nerazumevanje ali napačno komunikacijo vrednosti vaše blagovne znamke, prilagodite komunikacijske strategije. Poudarite ključne prednosti izdelkov, uskladite tržna sporočila in izobražujte stranke.


6. KORAK: IMEJTE STRATEGIJO ZA RAZVOJ BLAGOVNE ZNAMKE


Jasno določena strategija blagovne znamke vam bo pomagala ustvariti trdne temelje za rast in dosledno komunikacijo s ciljnim občinstvom.


Ključne sestavine strategije blagovne znamke so: 


 • Jasna vizija in poslanstvo: Opredelite vizijo in poslanstvo blagovne znamke, da bodo vsi razumeli njen glavni namen in dolgoročne cilje.

 • Ključne vrednote: Določite vrednote, ki usmerjajo vedenje in odločitve v podjetju. Te vrednote naj bodo vodilo pri vsakodnevnem delu in komunikaciji.

 • Ciljno občinstvo: Podrobno opredelite svoje idealne stranke, njihove potrebe, želje in boleče točke. Ta segmentacija vam bo pomagala prilagoditi trženje in izdelke.

 • Glavna sporočila: Ustvarite jedrnata sporočila, ki najbolje opisujejo vrednost vaše blagovne znamke. Sporočila morajo biti jasna, prepoznavna in skladna z vizijo.

 • Vizualna identiteta: Razvijte vizualno podobo blagovne znamke, vključno z logotipom, barvno paleto, tipografijo in drugimi vizualnimi elementi. Vizualna identiteta mora biti skladna na vseh kanalih.

 • Komunikacijska strategija: Določite, kako boste komunicirali na različnih kanalih, kot so spletna stran, družbena omrežja, e-pošta in dogodki. S tem boste dosegli doslednost sporočil.

 • Razvoj produktov in storitev: Pripravite strategijo razvoja izdelkov in storitev, ki bo temeljila na potrebah ciljnega občinstva ter dopolnjevala vizijo blagovne znamke.

 • Raziskave in analiza: Redno izvajajte raziskave trga, analizirajte povratne informacije strank in spremljajte uspešnost strategije blagovne znamke.


7. KORAK: PREOBLIKUJTE SVOJO BLAGOVNO ZNAMKO


Čeprav je ohranjanje enotne blagovne znamke pomembno za prepoznavnost in doslednost, včasih okoliščine zahtevajo popolno prenovo. Zgodi se da morate spremeniti strategijo, sporočila in včasih tudi identiteto blagovne znamke. 


Pomembno je da veste, kdaj je pravi čas za tak korak in da ga izvedete premišljeno, da bo prehod potekal gladko in uspešno.


Znaki, da morate preoblikovati svojo blagovno znamko, so naslednji: 


 • Če ima blagovna znamka zastarelo podobo, ki ne ustreza sodobnim trendom.

 • Če se je poslanstvo podjetja ali ponudba izdelkov in storitev bistveno spremenilo.

 • Če je tvoja blagovna znamka pridobila na slabem ugledu, potrebujete prenovo, da si povrnete zaupanje strank. 

 • Ko vstopate na nove trge morate prilagodi blagovno znamko, da bo ustrezala lokalnim kulturnim in tržnim preferencam. 

 • Če blagovna znamka ne izstopa med konkurenco ali nima jasne identitete.


Grajenje osebne blagovne znamke zahteva samorefleksijo, povratne informacije, zavedanje o vplivu na druge, predanost osebni rasti in velikodušnost. Gre za to, da ostanete zvesti sebi, hkrati pa pozitivno vplivate na življenja drugih. S tem pristopom boste ustvarili osebno blagovno znamko, ki je ne le uspešna, temveč tudi spoštovana in cenjena.


Če se še vedno skrivate za logotipi ali bi radi svojo osebno blagovno znamko nagradili na višji nivo, ne smete zamuditi te LinkedIn delavnice.


LinkedIn je najbolj kredibilna in največja platforma za grajenje osebne znamke.


Osebne blagovne znamke so prihodnost, kar vam povem iz svojih izkušenj in izkušenj znanih podjetnikov, ki se zavedajo, da na tak način povečajo zaupanje svojih strank.

Ne zamudite in se mi pridružite v maju.

Comments


bottom of page