top of page

6 vrst vsebinskega marketinga, ki ga vključite v vašo marketinško strategijo

Updated: Mar 31, 2022


Vsebinski marketing je danes najpomembnejši del marketinške strategije na spletu. Z dobro vsebino se lahko predstavite potencialnim strankam in jih izobražujete o vaši branži.


Dosledna, visokokakovostna in privlačna vsebina vpliva na odločanje občinstva bolj kot katera koli druga startegije. #hubspot

Konstantnost in doslednost rednega komuniciranja skozi vsebino, pomaga vašemu podjetju rasti in uspeti na spletu.


Tukaj samo nekaj razlogov, zakaj je vsebinski marketing pomemben.


 • Sledilci in obiskovali vaše spletne strani vas bodo spremljali več časa.

 • Kvalitetna in uporabna vsebina vam pomaga pridobivati nove sledilce.

 • Gradite kvalitetnejše zaupanje.

 • S kvalitetno vsebino privlačite več potencialnih strank.

 • Vsebina je zelo pomembna za SEO (optimizacijo spletnih strani)

 • Z vsebino se lahko pozicionirate kot strokovnjak iz določenega področja.

 • Pomaga pri prepoznavnosti podjetja.

Kaj je vsebinski marketing?


Vsebinski marketing je marketinška tehnika ustvarjanja in deljenja pomembnih in koristnih vsebin z namenom, da jasno določeno občinstvo pritegnemo in pripravimo do sodelovanja.


Bolj kakovostna kot je vaša vsebina na posameznem spletnem kanalu in bolj kot ste s spletno vsebino na posameznem kanalu konsistentni, večji interes in zanimanje za vašo blagovno znamko boste dosegali.


Vsebinski marketing ustvari več kot 3x več potencialnih strank kot outbound marketing in stane 62 % manj (Demand Metric).

Drugi pojem za vsebinski marketing je tudi t.i. inbound marketing, ki v prevodu pomeni marketing, ki priteguje. Inbound marketing temelji na tem, da s pomočjo (kakovostne) vsebine, potencialno zainteresirano javnost, pritegnete k sebi, k vašim storitvam ali produktom.

Drugače povedano je vsebinski marketing ustvarjanje zastonj vsebine, ki bo pritegnila potencialne kupce in jih spremenila v kupce in obstoječe kupce spodbudila k ponovnim nakupom.


Z vsebinskim marketingom potencialne kupce pravzaprav izobražujemo. Kupci nas dobro spoznajo, všeč smo jim in nam zaupajo, zato tudi radi z nami poslujejo.


Obstaja veliko vrst vsebinskega marketinga, ki se jih lahko vključite v svojo strategijo, z vami delim nekaj najpogosteje uporabljenih:


1. Vsebinski marketing na družbenih omrežjih


Dandanes si ne znamo več predstavljati, da naše podjetje ne bi bilo prisotno na družbenih omrežjih. Podatek, da je na družbenih omrežjih aktivnih približno 3.6 milijard ljudi, je impresiven. Obstaja veliko različnih platform (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest, Snapchat). Ključnega pomena je, da izberete pravo platformo za komunikacijo z vašo ciljno publiko in na podlagi podatkov naredite pravo strategijo za vaše podjetje.


2. Vsebinski marekting z infografikami


Infografiko uporabimo, ko želimo različne informacije, podatke prikazati v razumljivi grafični obliki. Infografika je z mešanica preprostih besedil, kratkih izjav in jasnih slik ter je odličen način za učinkovito sporočanje vaše vsebine. Zelo dobro jo lahko uporabite, ko želite razčleniti neko zapleteno temo v jasne korake.

3. Vsebinski marketing z blogi


Blog je izredno močno orodje vsebinskega marketinga, saj lahko glede na različno pot kupcev prilagajate vsebine. Možnosti so skorajda neomejene, saj ste lahko izjemno kreativni, ustvarjalni in skozi besedilo približate vašo storitev ali produkt.


Bloganje pomaga povečati prodajo s povečanjem prepoznavnosti vaše blagovne znamke in izboljšanjem uvrstitve vaših strani z izdelki na Googlu. Ustvarjanje uspešnega bloga vam bo pomagalo, da se boste v rezultatih iskanja uvrstili višje, ko bodo vaše stranke želele kaj kupiti pri vas.

4. Podcast vsebinski marketing


Raziskava iz leta 2020 je pokazala, da je 49 % ljudi v ZDA, starih od 12 do 32 let, v zadnjih mesecih poslušalo podcaste, povprečno šest ur na teden. Podcasti so postali izredno popularni predvsem zaradi tega, ker jih lahko poslušate kjerkoli preko vašega telefona. Zaradi tega so mnoga podjetja in medijske hiše začele snemati in deliti svoje lastne podcaste. Podcasti pomagajo izboljšati prepoznavnost blagovne znamke, vzpostavljati odnose z vašim občinstvom in promovirati izdelke ali storitve.


20,4 % vseh uporabnikov interneta na svetu (med 16 in 64 let) posluša podcaste.


5. Video vsebinski marekting


Po nedavni raziskavi 69% potrošnikov pravi, da se o izdelku ali storitvi blagovne znamke najraje seznanijo preko videa. Poleg tega lahko video marketing poveča konverzije, ROI in vam pomaga pri vzpostavljanju odnosov z vašo ciljno publiko. Kje in kako distribuirate video je potrebno določiti znotraj vaše digitalne strategije. Lahko objavljate na družbenih omrežjih, svoji spletni strani ali na straneh vaših poslovnih partnerjev.

6. Vsebinski marketing v plačljivih oglasih


Plačljivi oglasi z vsebino vam lahko pomagajo doseči širok krog občinstva. Obstaja veliko načinov, kako lahko ustvarite in objavite privlačne oglase z vsebino. Lahko predstavite nekatere vaše izdelke, podrobnosti vaših izdelkov ali storitev itd. Na takšen način boste občinstvo privabili na vaše spletno mesto v upanju, da boste tudi kaj prodali.


Preden se lotite vsebinskega marketinga si postavite S.M.A.R.T cilje. Poskrbite, da bodo ti cilji zelo specifični in da bodo dopolnjevali vaše širše marketinške cilje.

Nato določite ključne kazalnike uspešnosti, da boste lahko merili dejansko uspešnost glede na cilj, ki si ga boste postavili.


Nato izberite vrsto vsebine, ki jo boste ustvarili. Pri tem je pomembno da veste, kdo je vaša ciljna publika. Da boste lažje določili, katera vrsta vsebinskega marketinga je pravšnja za vas, si postavite naslednja vprašanja:


• Kaj potrebujejo od vas?

• Katere izzive želijo premagati?

• Zakaj potrebujejo vaš izdelek ali storitev?

• Kako jim lahko pomagate do uspeha?

• Kje preživljajo svoj čas?


Nato si oglejte različne vrste vrste vsebinskega marketinga, ki sem jih predstavila in se odločite, kakšne vrste vsebin boste ustvarjali. Za vsak kanal posebej nato določite proračun.


Da bi lažje določili proračun si pomagajte z naslednjimi vprašanji:

 • Ali morate kupiti katero koli programsko opremo ali tehnologijo za ustvarjanje vsebine (kot je programska oprema za grafično oblikovanje, kot je Adobe Photoshop, naročnina na Canvo, fotoaparat za snemanje visokokakovostnih fotografij in videoposnetkov)?

 • Ali morate najeti pisce vsebin, oblikovalce…

 • Ali morate plačati za oglasni prostor?

 • Ali potrebujete dostop do posebnih orodij ali virov za izboljšanje ali merjenje vaše posebne vrste vsebine?


Kot vedno poudarjam kakovostna vsebina je izrednega pomena in še vedno številka ena vsebinskega marketinga. Zaželeno je tudi, da si ustvarite koledar za objave, da ne boste pozabili ustvarjati novih kvalitetnih vsebin.


Pomembna je konsistenca.

Analizirajte in izmerite svoje rezultate, da boste lahko naredili vse potrebne spremembe za izboljšanje svojih rezultatov z uporabo vsebinskega marketinga.


Da bodo vaše vsebine privlačne tudi na pogled, si lahko pomagate z orodjem Canva. Konec meseca organizira, pralktično delevnico Canva za podjetnike, kjer boste podrobneje spozanli to super orodje in zaupala vam bom, kakšne vsebine so danes popularne.

Comments


bottom of page