6 vrst vsebinskega marketinga, ki ga vključite v vašo marketinško strategijo

Updated: Mar 31


Vsebinski marketing je danes najpomembnejši del marketinške strategije na spletu. Z dobro vsebino se lahko predstavite potencialnim strankam in jih izobražujete o vaši branži.


Dosledna, visokokakovostna in privlačna vsebina vpliva na odločanje občinstva bolj kot katera koli druga startegije. #hubspot

Konstantnost in doslednost rednega komuniciranja skozi vsebino, pomaga vašemu podjetju rasti in uspeti na spletu.


Tukaj samo nekaj razlogov, zakaj je vsebinski marketing pomemben.


  • Sledilci in obiskovali vaše spletne strani vas bodo spremljali več časa.

  • Kvalitetna in uporabna vsebina vam pomaga pridobivati nove sledilce.

  • Gradite kvalitetnejše zaupanje.

  • S kvalitetno vsebino privlačite več potencialnih strank.

  • Vsebina je zelo pomembna za SEO (optimizacijo spletnih strani)

  • Z vsebino se lahko pozicionirate kot strokovnjak iz določenega področja.

  • Pomaga pri prepoznavnosti podjetja.

Kaj je vsebinski marketing?


Vsebinski marketing je marketinška tehnika ustvarjanja in deljenja pomembnih in koristnih vsebin z namenom, da jasno določeno občinstvo pritegnemo in pripravimo do sodelovanja.


Bolj kakovostna kot je vaša vsebina na posameznem spletnem kanalu in bolj kot ste s spletno vsebino na posameznem kanalu konsistentni, večji interes in zanimanje za vašo blagovno znamko boste dosegali.


Vsebinski marketing ustvari več kot 3x več potencialnih strank kot outbound marketing in stane 62 % manj (Demand Metric).

Drugi pojem za vsebinski marketing je tudi t.i. inbound marketing, ki v prevodu pomeni marketing, ki priteguje. Inbound marketing temelji na tem, da s pomočjo (kakovostne) vsebine, potencialno zainteresirano javnost, pritegnete k sebi, k vašim storitvam ali produktom.

Drugače povedano je vsebinski marketing ustvarjanje zastonj vsebine, ki bo pritegnila potencialne kupce in jih spremenila v kupce in obstoječe kupce spodbudila k ponovnim nakupom.


Z vsebinskim marketingom potencialne kupce pravzaprav izobražujemo. Kupci nas dobro spoznajo, všeč smo jim in nam zaupajo, zato tudi radi z nami poslujejo.


Obstaja veliko vrst vsebinskega marketinga, ki se jih lahko vključite v svojo strategijo, z vami delim nekaj najpogosteje uporabljenih:


1. Vsebinski marketing na družbenih omrežjih


Dandanes si ne znamo več predstavljati, da naše podjetje ne bi bilo prisotno na družbenih omrežjih. Podatek, da je na družbenih omrežjih aktivnih približno 3.6 milijard ljudi, je impresiven. Obstaja veliko različnih platform (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest, Snapchat). Ključnega pomena je, da izberete pravo platformo za komunikacijo z vašo ciljno publiko in na podlagi podatkov naredite pravo strategijo za vaše podjetje.


2. Vsebinski marekting z infografikami


Infografiko uporabimo, ko želimo različne informacije, podatke prikazati v razumljivi grafični obliki. Infografika je z mešanica preprostih besedil, kratkih izjav in jasnih slik ter je odličen način za učinkovito sporočanje vaše vsebine. Zelo dobro jo lahko uporabite, ko želite razčleniti neko zapleteno temo v jasne korake.

3. Vsebinski marketing z blogi


Blog je izredno močno orodje vsebinskega marketinga, saj lahko glede na različno pot kupcev prilagajate vsebine. Možnosti so skorajda neomejene, saj ste lahko izjemno kreativni, ustvarjalni in skozi besedilo približate vašo storitev ali produkt.


Bloganje pomaga povečati prodajo s povečanjem prepoznavnosti vaše blagovne znamke in izboljšanjem uvrstitve vaših strani z izdelki na Googlu. Ustvarjanje uspešnega bloga vam bo pomagalo, da se boste v rezultatih iskanja uvrstili višje, ko bodo vaše stranke želele kaj kupiti pri vas.