top of page

6 ključnih taktik za zaslužek na družbenih omrežjih

V svetu, kjer je vsaka objava lahko vir navdiha ali zabave, družbena omrežja ne igrajo več samo vloge komunikacijskih kanalov. Družbena omrežja, kot so Instagram, TikTok, YouTube in mnoga druga, postajajo ne samo sredstva za izražanje in povezovanje, ampak tudi platforme, ki ponujajo obilico priložnosti za zaslužek.


V tem članku bom z vami delila 6 ključnih taktik, kako lahko začnete svoj talent spremenite v dobičkonosno kariero. Če ste ustvarjalec vsebine ali razmišljate o tem, da bi to postali, je zdaj pravi čas, da raziščete tudi takšne vire potencialnega dohodka.


Danes z vami delim 6 ključnih taktik, ki vam bodo pomagale uspešno generirati prihodek na družbenih omrežjih.


1. Sodelujte z blagovnimi znamkami


Ko govorimo o zaslužku na družbenih omrežjih, si večina ljudi predstavlja sodelovanje z blagovnimi znamkami. To pomeni postati neke vrste 'vplivnež'.

To ne pomeni, da morate objavljati slike samega sebe, da bi promovirali izdelke kot je na primer "čaj za hujšanje". Takšnih objav se izogibajte, ne samo zato, ker ste že tako popolni, ampak tudi zato, ker občinstvo takoj prepozna neavtentičnost.


Če želite ohraniti avtentičnost:

  • Izberite blagovne znamke, ki ustrezajo vašemu slogu in osebnosti

Ko se odločite za sodelovanje z blagovnimi znamkami, je ključnega pomena, da so te v skladu z vašo vsebino in osebnostjo. Izogibajte se sodelovanju z znamkami, ki se zdijo prisiljene ali neustrezne za vaše sledilce. Vaše občinstvo vas ceni zaradi tistega, kar ste, in vsakršna neskladnost z vašo pristno vsebino lahko škodi vašemu ugledu.

  • Sodelujte z znamkami, katerih izdelke sami uporabljate

Vaša avtentičnost bo še bolj opazna, če boste promovirali izdelke, ki jih dejansko uporabljate in jih priporočate iz lastnih izkušenj. Sledilci zaupajo mnenju tistih, ki so izdelke sami preizkusili, kar povečuje verodostojnost vaših priporočil.

  • Izberite znamke, ki prinašajo vrednost vašemu občinstvu

Vsaka znamka ali izdelek, ki ga promovirate, mora biti ne le v skladu z vašo osebnostjo, ampak tudi koristen za vaše sledilce. Razmislite o tem, kaj je vašim sledilcem resnično pomembno in kako lahko določeni izdelki ali storitve izboljšajo njihovo življenje.

  • Vsebina, ki odraža vas

Vaši sledilci so se pridružili vaši skupnosti, ker cenijo vaše mnenje, slog in osebnost. Ne glede na to, ali delite sponzorirane objave ali lastno vsebino, naj bo vedno v ospredju vaša pristna osebnost. Vsebina, ki je v skladu z vami, bo krepila vez z vašim občinstvom in povečevala vaš vpliv na družbenih omrežjih.



Kateri faktorji so ključni za izbiro pravega vplivneža?
Kateri faktorji so ključni za izbiro pravega vplivneža?


2. Pridružite se affiliate programu (programu za deljenje povezav)


Kaj je afifiliate program? Ko delite povezave do izdelkov ali storitev in nekdo kaj kupi prek vaše povezave, zaslužite nekaj denarja. To je kot majhna provizija za vašo priporočilo.


Kako začeti?

  • Pridružite se mreži za deljenje povezav: Obstajajo spletne strani, kot sta Impact in ShareASale, kjer lahko najdete veliko različnih programov za deljenje povezav.

  • Direktno sodelujte z blagovnimi znamkami: Nekatera podjetja imajo svoje affiliate programe, kjer je provizija pogosto višja.

  • Pogajajte se za posebne pogoje: Če ste že priljubljeni na spletu, se lahko dogovorite za boljše pogoje s posameznimi blagovnimi znamkami.

Na začetku morda ne boste veliko zaslužili, še posebej, če vas ne spremlja veliko ljudi. Ampak s časom se lahko to spremeni, če ste vztrajni in iskreni do svojih sledilcev.


Pomembni nasveti:

  • Bodite iskreni: Ko delite povezavo, povejte svojim sledilcem, da boste zaslužili, če kaj kupijo preko nje. Uporabite oznake, kot sta #sponsored ali #oglas.

  • Ne delite samo zaradi denarja: Če tudi izdelek nima affiliate programa, ga lahko priporočite, če menite, da je res dober. Vaša glavna naloga je pomagati in informirati svoje sledilce.

3. Pridružite se programom za zaslužek na posamezni platformi


Družbena omrežja želijo, da ustvarjalci držijo uporabnike aktivne, da se oglasi še naprej prikazujejo. Zato vedno bolj uvajajo funkcije za ustvarjalce, ki omogočajo dodaten zaslužek. Če že delate vsebino, se prijavite na te programe!

  • TikTok za ustvarjalce

TikTok plačuje za ogled vaših videov. Če izpolnjujete določene pogoje, lahko zaslužite z vsebino, ki ste jo že naredili.

  • Nagrade za ustvarjalce na Pinterestu

Pinterest je v preteklosti uvedel različne programe, namenjene nagrajevanju ustvarjalcev za ustvarjanje visokokakovostne vsebine.

  • YouTube Partnerstvo

YouTube Partnerstvo je program, ki omogoča ustvarjalcem vsebin na platformi zaslužek iz več virov, vključno z ogledi video posnetkov. To je eden izmed najbolj popularnih načinov za generiranje prihodka na YouTube.

  • Instagram Naročnine

Instagram Naročnine predstavljajo nov način za ustvarjalce, da monetizirajo svojo vsebino in se še bolj povežejo s svojo skupnostjo. Instagram Naročnine omogočajo ustvarjalcem, da ponudijo plačljivo članstvo svojim sledilcem. V zameno sledilci prejmejo dostop do ekskluzivnih objav, zgodb in drugih vsebin, ki jih običajni sledilci ne morejo videti. Čeprav je trenutno funkcija na voljo le za ustvarjalce iz ZDA, je pričakovati, da bo Instagram v prihodnje razširil to možnost tudi na druge države.

  • Bonus programi za Instagram in Facebook Reelse

Bonus programi, ki jih ponujata Facebook in Instagram, so namenjeni spodbujanju ustvarjalcev k ustvarjanju in objavljanju kakovostnih in avtentičnih vsebin na platformi Reels. Te programe je mogoče razumeti kot priznanje in nagrado za tiste, ki aktivno sodelujejo in prispevajo k rasti in popularizaciji funkcije Reels.

OPOMNIK: V Sloveniji je mali trg, zato boste težko zaslužili velike zneske in tudi vse možnosti niso še na voljo v Sloveniji.


4. Prodaja personaliziranih izdelkov


To so personalizirani izdelki, ki so posebej oblikovani in se prodajajo kot del blagovne znamke osebe ali skupine. Za mnoge ustvarjalce je to priljubljen način za dodaten zaslužek in hkrati omogoča oboževalcem, da izrazijo svojo podporo in pripadnost svojim priljubljenim blagovnim znamkam.


Razmislite o tem, kaj bi vaši sledilci želeli kupiti. Morda je to majica z edinstvenim dizajnom, nakit, plakati, knjige ali katerikoli drug izdelek, ki odraža vaše delo in strast.


Platforme, kot sta Etsy in Shopify, so odlične za začetek. Omogočajo vam postavitev trgovine brez posebnih tehničnih znanj. Vaši izdelki naj odražajo vašo osebnost in vrednote.


Poslušajte svoje občinstvo. Če vaši sledilci izrazijo željo po določenem izdelku ali dizajnu, jih poslušajte. Prilagajanje glede na povratne informacije lahko pripomore k večjemu zaslužku.

5. Ustvarite in prodajte e-knjigo ali spletni tečaj


E-knjige in spletni tečaji so postali priljubljena sredstva za prenos znanja in ustvarjanje dodatnega prihodka. Razmislite kaj lahko naučite druge.


E-knjige so odlične za poglobljene vodiče ali zbirke informacij.


Spletni tečaji pa so primerni za vizualne in praktične demonstracije, ki lahko vključujejo video posnetke, kvize in interaktivne vaje.

  • Dodatne koristi: Poleg zaslužka vam ustvarjanje e-knjig ali spletnih tečajev omogoča tudi postavitev kot strokovnjaka na svojem področju. To lahko prinese druge priložnosti, kot so povabila za predavanja, sodelovanje v podcastih ali intervjuji.


6. Organizirajte dogodek ali delavnico


Dogodki in delavnice so hitra pot do generiranja prihodka vaše prisotnosti na družbenih omrežjih.


Čeprav priprava takega dogodka zahteva trud, se lahko izplača.


Ta posnetek lahko postane dragoceno orodje za nadaljnjo promocijo in vsebinski marketing. Lahko ga razdelite na krajše odlomke in jih objavite na različnih družbenih omrežjih, s čimer pritegnete novo občinstvo.


Prav tako lahko celoten posnetek ali njegove segmente pretvorite v spletni tečaj ali interaktivni vodič, ki ga nato ponudite svojim sledilcem ali ga celo prodajate.


Tako lahko dogodek, ki je bil morda enkraten, živi dalje in prinaša dodano vrednost še dolgo po njegovem zaključku.

Družbena omrežja so postala prava priložnost za zaslužek in kot ustvarjalec imate neskončno možnosti. Lahko sodelujete z blagovnimi znamkami, kreirate in prodajate lastne izdelke ali pa svoje znanje delite preko spletnih tečajev.


Ključ do uspeha ni samo v ideji, ampak v vaši vztrajnosti, iskrenosti in sposobnosti, da se hitro prilagajate novostim. Poslušajte svoje občinstvo, sledite svoji strasti in ne bojite se slediti trendom.


Če želite še bolj poglobljeno znanje o družbenih omrežjih se mi pridružite na brezplačnem webinarju "Kako zaslužiti s pomočjo družbenih omrežij", kjer vam bom predstavila moj novi izobraževalni program, kjer se boste naučili vse, kar potrebujete za zaslužek na družbenih omrežjih.


Če vas zanima samo še kakšen dodaten kanal, kjer bi se radi predstavili s podjetjem, pa vabljeni na spletno LinkedIn delavico, ki bo v septembru.


Do 1. 9. 2023 posebna cena. Hitro se prijavi!








bottom of page