top of page

11 preverjenih strategij, kako zaslužiti z Instagramom

Ne glede na to ali imate že uspešno podjetje, razvito osebno blagovno znamko ali pa ste kreator vsebine oz. influencer, lahko na Instagramu zaslužite. Seveda boste za zaslužek na Instagramu potrebovali pravo strategijo in veliko ustvarjalne akcije.


Danes sem vam pripravila 11 preverjenih strategij, ki vas lahko pripeljejo do zaslužka preko Instagrama.


Ali lahko zaslužite denar na Instagramu?


Vsekakor. Še posebej zato, ker je to v zadnjem letu prednostna naloga lastnikov Instagrama.


Izvršni direktor Meta, Mark Zuckenberg je poleti 2021 izjavil:


»Naš cilj je postati najboljša platforma za influencerje. Želimo, da s pomočjo naše platforme zaslužite toliko denarja, da vam ne bo potrebno več hoditi v službo.«

Leta 2021 je bil Instagram druga najbolj prenesena aplikacija na svetu. Instagram je sedma najbolj obiskana spletna stran na svetu, četrta najbolj uporabljena platforma družbenih medijev in ima vsak mesec 1,22 milijarde uporabnikov.


Kje uporabniki interneta porabijo največ časa?


Instgram je med 5 najbolj popularnimi aplikacijami.


Kaj pomeni za vas tale statistika?


Predvsem naslednje - ogromno potencialnih strank, raznoliko skupino ljudi, ki bi jih zanimale vaše vsebine in seveda veliko priložnost za zaslužek.


Koliko denarja lahko zaslužite?


Težko je govoriti o točnih številkah, ker so zaslužki zasebne narave. Koliko denarja lahko dejansko zaslužite na Instagramu je predvsem odvisno od vaših referenc, velikosti občinstva, koliko ste aktivni na Instagramu, ali imate pravo strategijo, kakšen obisk imate na profilu in včasih je potreben tudi ščepec sreče.


Nekaj okvirne statistike zaslužkov:


• Business Insider poroča, da zasluži Influencer, s 1.000 do 10.000 sledilcev, povprečno okoli 900 dolarjev

v Sloveniji povprečno 100 EUR na objavo na 10.000 sledilcev, ampak je to odvisno od dogovora z influencerjem

• Od 100 do 1500 dolarjev se giblje zaslužek za Storye, ki vsebujejo nalepko z linkom na zunanjo stran.

• 983.100 dolarjev naj bi bli zaslužek Kylie Jenner na oglas ali objavo sponzorirane vsebine.

• 1.604.000 dolarjev je zaslužek, ki ga prejme Cristiano Ronaldo na objavo.


Hype Auditor je leta 2021 anketiral skoraj 2 tisoč influencerjev o njihovem zaslužku na Instagramu (večina jih je bila iz ZDA).


Izsledki raziskave so pokazali:

  • Povprečen Influencer zasluži 2.970 dolarjev na mesec (seveda te številke lahko močno varirajo navzgor in navzdol)

  • Mikroinfluencerji (1000 do 10.000 sledilcev) zaslužijo v povprečju 1.420 dolarjev na mesec

  • Megainfluencerji (več kot milijon sledilcev) pa zaslužijo približno 15.356 dolarjev na mesec.




Poslovni profil ali Kreator profil – razlike


Poslovni profil je primeren za vas podjetja, ki jim Instagram predstavlja se en kanal za komunikacijo s potencialnimi strankami. Če imate svoj poslovni profil boste kot blagovna znamka delovali profesionalno in kredibilno, hkrati pa tudi dali vtis, da vredni zaupanja. Edini pogoj je Facebook poslovna stran, ki jo morate povezati z Instagram profilom.


Kreator profil je namenjen vsem kreatorjem oz. influencerjem na platformi, ki so se pred tem v veliki večini posluževali poslovnega Instagram profila. Vse prednosti, ki jih nudi poslovni Instagram profil nudi tudi kreator profil. Razlika je samo glede algoritmov, ki jih Instagram potrebuje za pregled nad vrsto profilov uporabnikov.


Kako zaslužiti na Instagramu kot kreator oz. Influencer



1. Povežite se z uspešnimi blagovnimi znamkami


Partnerstvo z uspešnimi blagovnimi znamkami je verjetno najbolj znan način za zaslužek na Instagramu. Poiščite blagovno znamko, ki se ujema z vašimi vrednotami (ta del je pomemben – če boste sodelovali z blagovno znamko, ki se ne ujema z vašo vizijo in vašimu vrednotami, ne boste pristni).


Kako poteka takšno partnerstvo:

  • Plačani boste za objavo na Instagramu, ki ponuja točno določen izdelek

  • V zameno za objavo vam ponudijo brezplačen izdelek

Začnete lahko tako, da poizkusite brezplačno objaviti nekaj vaših najljubših stvari, ki jih že uporabljate in si na takšen način prodobite pozornost blagovnih znamk.


2. Affiliate program


Partnerski (affiliate) programi so že dolgo med nami. Če imate Instagrama profil, ki mesečno generira precej obiska, lahko brez pretiranega truda dodatno zaslužite.


Na primer, če objavljate vsebine o ženski modi, objavljate slike zadnjih krojev kavbojk, ali kolekcije majic za prihodnje poletje boste zanimivi spletnim trgovinam z modnimi oblačili.


Na spletu obstaja kopica spletnih trgovin z modnimi oblačili za ženske, ki so vam pripravljena izplačati provizijo od vsake prodaje, ki bi prišla na račun kupca, poslanega z vašega Instagram profila. Povezavo, v kateri se nahaja vaša affiliate koda, lahko objavite na vašem Instagram profilu. Na takšen način se lahko konec meseca nabere kar precejšnja količina denarja.


3. Prodajajte svoje izdelke


Če imate že razvito osebno blagovno znamko in že imate svoje izdelke, jih ponudite tudi na vašem Instagram profilu. Instagram ponuja veliko možnosti za predstavitev vaših izdelkov – zakaj te možnosti ne bi izkoristili.


4. Povezava na vaš blog ali vlog


Instagram profil lahko uporabite tudi tako, da lahko svoje sledilce usmerite na kanale, kjer imate več koristne vsebine.


Primerov:

• Če imate Youtube kanal ali podcast, objavite v Story-u del vsebine dodajte link do Youtuba, kjer si sledlici lahko ogledajo celoten posnetek.

• Če ste ljubitelj narave, objavljate čudovite slike in dodajte link do vsebine svojega bloga, kjer bodo sledilci našli podroben opis poti kjer so nastale te čudovite fotografije.


5. Ponudite koristno vsebino


Če že imate svoj spletni tečaj ali pa kakšno brezplačno e-vsebino, jo lahko ponudite na Instagram profilu. Če ste naprimer osebni trener, lahko na na Instagram profilu objavite kratko vadbo in povabite svoje sledilce k tečaju, ki je plačljiv. Ali pa, če imate tako kot jaz spletne tečaje, lahko objavite delček vsebine in jih za več informacij usmerite na spletno stran, kjer lahko kupijo celoten tečaj.


Kako zaslužiti na Instagramu kot podjetje – poslovni profil?


Če imate uspešno podjetje je pristotnost na Instagramu obvezna. Poleg dobre strategije, morate slediti tudi trendom na Instagram platformi. Z dobrim nastopom na Instagramu lahko zelo povečati svoje prihodke in gradite še zaupanje v blagovno znamko.


Kaj vse lahko storite:


1. Promocija posebnih ponudb


Uporabite Instagram za predstavitev vseh odličnih izdelkov ali storitev, ki jih vaše podjetje nudi – še posebej ko pripravite kakšno res posebno ponudbo. Uporabite lahko posebno promocijko kodo, ki velja samo določen čas. Ali pa promovirate posebne ponudbe na dneve kot so Black Friday...

2. »Sneak Peak« novih stvari, ki jih pripravljate


Instagram lahko uporabite, tudi za promocijo izdelkov, ki so komaj v razvojni fazi. Lahko jim pokažete kako nastaja nov produk ali pa kako se lansira nova linija izdelkov. Nastavite lahko odštevalnik, ki sporoča koliko dni je še do lansiranja novega produkta po res posebni promocijski ceni.


Na takšen način spodbujate radovednost in »hype« okoli novega izdelka. Vašim sledilcem omogočite, da se lahko postavijo v vrsto za nakup tega izdelka in ko je izdelek na prodaj, dobijo prvi posebno sporočilo s posebno ponudbo.


3. Nastavite »Instagram Shop«


Instagram trgovina je izjemna priložnost za vsako blagovno znamko, ki želi svoje izdelke prodajati tudi preko Instagrama. Na tak način lahko namreč predstavite svoj seznam izdelkov, ki jih je moč kupiti in do katerih je mogoče dostopati kar neposredno preko vašega Instagram profila – ter hkrati izkoristiti ogromno možnosti za odkrivanje še ostalih posebnosti.


Instagram trgovina je tudi odlične način za zagotavljanje hitrih storitev. Stranke vam lahko pišejo v DM ali pa komenitrajo objavo, če želijo več izvedeti o produktu ali vaši storitvi. Ko objavite izdelek, ki ga je mogoče kupiti, se na objavi prikaže ikonica male trgovine, ki sporoča da je izdelek na voljo za nakup.


Slika: Instagram trgovina




4. Sodelujte z uspešnimi Influencerji


Ko iščete ljudi, ki bi lahko promovirali vaše podjetje, bodite pozorni kaj objavljajo, ali so njihove vrednote podobne vašim, ali imajo podobne cilje – tako, da je partnerstvo smiselno in da se dopolnjujete.


5. Povežite se z drugimi uspešnimi podjetji in nastopite skupaj


Povezujete se lahko tudi z drugimi uspešnimi podjetjiPoskusite stopiti v stik z drugimi podjetji, ki imajo podobno vizijo kot vi in organizirajte skupaj kakšno nagradno igro – to je odličen način, da pridobite nove sledilce in pritegnete novo občinstvo.

6. Klasično oglaševanje


Osnove še vedno delujejo in če delujejo zakaj jih ne bi uporabili. Oglaševanje na Instagramu je eden od načinov, kako lahko zaslužite na Instagramu in dejansko spremljate svoj napredek.


Ne glede na to ali imate poslovni profil ali pa kreator Instagram profil, vas vabim, da razmislite in uporabite zapisane strategije za zaslužek na Instagramu.


Uporabite moč te platforme, ki ponuja res veliko možnosti, tako za lastno promocijo, promocijo osebne blagovne znake ali pa za promocijo podjetja. Garantiram, navdušeni boste.


Kaj vse lahko objavljate na Instagramu, sem vam zaupala v videju.


Če pa želite bolje spoznati Instagram za posel, vabljeni na spletno delavnico, ki bo konec maja.


bottom of page