Vodič po družbenih omrežjih, ki so primerna za vaš posel

Danes so družbena omrežja zelo pomemben del digitalnega marketinga, ki jih podjetja morajo zagotovo vključiti v marketinško strategijo. Dejstvo je, da danes ni več vprašanje, ali boste s podjetjem bili prisotni na teh novodobnih komunikacijskih kanalih, ampak se vprašajte raje, kako bi jih najbolj učinkovito lahko izkoristili za promocijo vašega podjetja.


Ni pomembno, ali ste lastnik majhnega podjetja ali vodite veliko nacionalno podjetje. Družbena omrežja danes so zelo pomemben del prodajnega procesa, ki jih ne smemo zanemarjati pri kreiranju marketinške strategije.


Zakaj so družbena omrežja pomembna za vaš posel?

  • Pridobivanje novih kontaktov.

  • Posredovanje uporabne vsebine in informacij.

  • Boljša optimizacija (SEO – search engine optimization)

  • Prejmete povratno informacijo od ljudi – potencialnih strank.

  • Ažurna komunikacija.

  • Povečajo obisk na vaši spletni strani.

  • Promocija blagovne znamke (branding).

  • Negovanje strank.

  • Ustvarjanje zaupanja in pripadnosti.

Družbena omrežja so odličen komunikacijski kanal, kjer se lahko začnete promovirati že danes. Zaenkrat so še vsa brezplačna, zato jih izkoristite. Za resne prodajne aktivnosti pa zagotovo potrebujete tudi znanje iz spletnega oglaševanja.


Kako ustvariti učinkovito strategijo na družbenih omrežjih v letu 2021?


Po statistikah podjetja Hootsuite bodo podjetja v letu 2021 največ vlagala v Instagram, Facebook, Youtube in LinkedIn.


Vir: https://hootsuite.com/


Sedaj, ko poznamo pomembnost uporabe družbenih omrežij za posel, si poglejte korake, ki jih upoštevajte pri kreiranju učinkovite marketinške strategije na družbenih omrežjih.


1. Postavite jasne strateške cilje


Pri strateškem marketinškem načrtovanju je nujno določiti jasen načrt, ki bo usklajen z vrednotami vašega podjetja in vaše blagovne znamke. Jasen načrt z ustreznimi cilji vam bo omogočil, da spremljate uspešnost marketinške kampanje. Ključnega pomena je, da ste prepričani, ali so vaši načrti specifični, merljivi, dosegljivi, ustrezni in časovno omejeni. Le tako boste lahko meriti uspešnost na družbenih omrežjih.


2. Poiščite vašo idealno stranko in ciljni trg


Na začetku je obvezno, da raziščete, kdo je vaša idealna stranka. Vedeti morate predvsem, kaj vašo ciljno skupino zanima in predvsem, s kakšnimi problemi se sooča. Vaša naloga je, da ji ponudite rešitev oz. jo skozi družbena omrežja izobražujete, informirate ter inspirirate z vašimi vsebinami.

3. Dobra vsebina je ključna


Minili so časi, ko smo vsi gradili na bazi sledilcev. Danes je v ospredju najprej kvalitetna vsebina, s pomočjo katere gradite svojo skupnost na družbenih omrežjih. Zaradi gneče na družbenih omrežjih, vas bodo uporabniki družbenih omrežij v današnjih časih opazili po kvalitetni vsebini z dodano vrednostjo. Z inspirativno video vsebino, informativnim blog zapisom ali s koristnimi praktičnimi nasveti, vam uspeh ne uide.


Sedaj pa poglejmo največja družbena omrežja in njihove značilnosti.FACEBOOK


Facebook je največje družbeno omrežje na svetu. Začetki Facebooka segajo v leto 2003, ko se je še imenoval FaceMask, nato se je leta 2004 preimenoval v The Facebook. Najprej je bil namenjen študentom na Harvardu, čez leta se je razvil v odlično platformo za posel.


Facebook danes šteje že več kot 2,2 milijarde uporabnikov. Analitiki napovedujejo, da bo število uporabnikov med 25. in 44. letom ostalo nespremenjeno. To je tudi najpogostejša starostna skupina, znatno pa se bo povečalo število uporabnikov, starejših od 55.