Novosti in posodobitve na družbenih omrežjih 2021

NA FACEBOOKU, INSTAGRAMU IN LINKEDINU


V zadnjem letu smo na družbenih omrežjih bili deležni zelo veliko spremembam in posodobitvam. Leto 2020 je bilo zelo posebno in verjetno najbolj napredno, sploh na digitalnem področju.


Podjetja, ki so se digitalnih kanalov še vedno otepala, so lansko leto bila prisiljana, da to spremenijo, če želijo vsaj delno obdržati prodajo in preprečiti propad podjetja.


Tako kot pravijo, vse je za nekaj dobro, če se znaš v takšnih trenutkih usmeriti v rešitve. In marsikateremu podjetju je to super uspelo.


Ker se je večina podjetij zavedala, da je potrebno povečati prisotnost in promocijo na spletu, je bila lansko leto na družbenih omrežjih velika gužva. Zato se je bilo mogoče malo težje izstopati med vsemi objavami.


Na drugi strani so tudi sama družbena omrežja lansirala veliko posodobitev, od takšnih koristnih in na drugi strani tudi takšnih, ki jih nismo bili najbolj veseli.


Katere novosti in posodobitve smo pridobili v preteklem letu, pa vam zaupam v današnjem zapisu.


FACEBOOK


New page experience, stran brez všečkov


Lansko leto smo bili priča prenovljeni podobi Facebooka na vseh osebnih in poslovnih profilih, ter tudi skupinah. Komaj smo se navadili na novo podobo, je Facebook že lansiral novost na Facebook poslovnih straneh - New Page Expirience. Kaj to prinaša nam uporabnikom?

Kot prvo vas opozarjam, da vedno, ko Facebook lansira kakšne novosti, na začetku ne dela vse tako kot mora, zato vam svetujem, da nikoli takoj ne uporabljajte novih možnosti, če je to seveda možno. Namreč lahko zgubite veliko živcev, ker žal ne morete delati brez kakšnih izzivov. Dokler posodobitev ne uredijo kot je potrebno, vam svetujem, da delate po starem načinu.


Ko preklopite na novo stran, se vsa vsebina strani, vključno z objavami, fotografijami, videoposnetki, zgodbami in skupinami, samodejno prenese na novo stran. Vsi vaši sledilci bodo prav tako prenešeni na vašo novo stran. Če ste skrbnik strani (admin) se pravice prenesejo na novo stran. Prav tako, če imate verificirano FB stran, se modra kljukica tudi prenese.


OPOZORILO: Če boste nekaj časa objavljali na novi strani in boste kasneje spet spremenili v staro FB stran, se vam žal objave ne prenesejo. Tako jih zgubite.


Prav tako na novi strani več ne bodo vidna mnenja vaših zadovoljnih strank in na voljo več ne bodo različne predloge, ki smo jih sedaj lahko zbirali.


Nova Facebook stran bo zelo podobna osebnemu Facebook profilu.Načrtovanje Storyjev preko Facebook Business Suite


Že nekaj časa je na voljo načrtovanje objav preko Studija za ustvarjalce oz. Creator studija. Žal pa ni bilo možno načrtovati Story vsebin do pred kratkim. Sedaj je to možno preko Facebook Business Suite.Urejanje videjev


Nekaj časa ni bilo možno dodati naslovne slišice za video kar direktno pri nalaganju, ampak jo je potrebno bilo dodati preko Creator Studija.


Sedaj jo lahko dodate s klikom na Video options oz. na osebnih FB profilih Edit.


Naslovna sličica je ključna, ki pritegne pozornost vaše idealne stranke. Zato naj izstopa in pritegne z zanimivim naslovom.


Uporabite izstopajoče ozadje in veliko čitljivo pisavo, ki jo bo težko spregledati.

Znamenita IOS 14 posodobitev


Veliko sprememb je prinesla tudi sprememba Apple posodobitve, saj sedaj lahko vsi uporabniki Apple mobilnih telefonov izključijo sledljivost, kar bo zmanjšalo število občinstva po meri. Da vam bodo Facebook oglasi delovali, je potrebno nastaviti določene stvari:


Verificirati domeno v Business Managerju pod Nastavitvami podjetja.


Verificirate jo lahko na 3 načine. Vprašajte vašega skrbnika spletne strani, da vam pomaga in pove, kateri način je najbolj primeren. Zraven na Facebooku so tudi vsa navodila. Možnosti so sledeče:

  • DNS Verification

  • HTML File Upload

  • Meta-tag Verification


Dvojna zaščita oglaševalskeha računa


Prav tako je potrebno dvojno zaščitit vaš oglaševalski račun, prav tako med Nastavitvami podjetja pod Varnostno središče. Dodajte pa si še kakšnega skrbnika v primeru, če ne boste mogli dostopati do vašega računa.

Določiti dogodke oz. evente


Greste pod Upravitelj dogodkov (Events manager), kjer imate tudi vaš Facebook pixel. Nato greste pod Aggregated Event Measurement in nastavite do 8 dogodkov za posamezno domeno. Tukaj izberete tiste najpogostejše dogodke kot so Nakup, Dodaj v košarico, Poglej vsebino,...

Predvsem bodo te posodobitve vplivale na kampanije ponovnega trženja (retargeting kampanije), ker bo manjša sledljivost in s tem zmanjšano občinstvo. Kaj konkrentno bo to vse prineslo, pa bomo videli sproti.