top of page

Novosti in posodobitve na družbenih omrežjih 2021

NA FACEBOOKU, INSTAGRAMU IN LINKEDINU


V zadnjem letu smo na družbenih omrežjih bili deležni zelo veliko spremembam in posodobitvam. Leto 2020 je bilo zelo posebno in verjetno najbolj napredno, sploh na digitalnem področju.


Podjetja, ki so se digitalnih kanalov še vedno otepala, so lansko leto bila prisiljana, da to spremenijo, če želijo vsaj delno obdržati prodajo in preprečiti propad podjetja.


Tako kot pravijo, vse je za nekaj dobro, če se znaš v takšnih trenutkih usmeriti v rešitve. In marsikateremu podjetju je to super uspelo.


Ker se je večina podjetij zavedala, da je potrebno povečati prisotnost in promocijo na spletu, je bila lansko leto na družbenih omrežjih velika gužva. Zato se je bilo mogoče malo težje izstopati med vsemi objavami.


Na drugi strani so tudi sama družbena omrežja lansirala veliko posodobitev, od takšnih koristnih in na drugi strani tudi takšnih, ki jih nismo bili najbolj veseli.


Katere novosti in posodobitve smo pridobili v preteklem letu, pa vam zaupam v današnjem zapisu.


FACEBOOK


New page experience, stran brez všečkov


Lansko leto smo bili priča prenovljeni podobi Facebooka na vseh osebnih in poslovnih profilih, ter tudi skupinah. Komaj smo se navadili na novo podobo, je Facebook že lansiral novost na Facebook poslovnih straneh - New Page Expirience. Kaj to prinaša nam uporabnikom?





Kot prvo vas opozarjam, da vedno, ko Facebook lansira kakšne novosti, na začetku ne dela vse tako kot mora, zato vam svetujem, da nikoli takoj ne uporabljajte novih možnosti, če je to seveda možno. Namreč lahko zgubite veliko živcev, ker žal ne morete delati brez kakšnih izzivov. Dokler posodobitev ne uredijo kot je potrebno, vam svetujem, da delate po starem načinu.


Ko preklopite na novo stran, se vsa vsebina strani, vključno z objavami, fotografijami, videoposnetki, zgodbami in skupinami, samodejno prenese na novo stran. Vsi vaši sledilci bodo prav tako prenešeni na vašo novo stran. Če ste skrbnik strani (admin) se pravice prenesejo na novo stran. Prav tako, če imate verificirano FB stran, se modra kljukica tudi prenese.


OPOZORILO: Če boste nekaj časa objavljali na novi strani in boste kasneje spet spremenili v staro FB stran, se vam žal objave ne prenesejo. Tako jih zgubite.


Prav tako na novi strani več ne bodo vidna mnenja vaših zadovoljnih strank in na voljo več ne bodo različne predloge, ki smo jih sedaj lahko zbirali.


Nova Facebook stran bo zelo podobna osebnemu Facebook profilu.



Načrtovanje Storyjev preko Facebook Business Suite


Že nekaj časa je na voljo načrtovanje objav preko Studija za ustvarjalce oz. Creator studija. Žal pa ni bilo možno načrtovati Story vsebin do pred kratkim. Sedaj je to možno preko Facebook Business Suite.



Urejanje videjev


Nekaj časa ni bilo možno dodati naslovne slišice za video kar direktno pri nalaganju, ampak jo je potrebno bilo dodati preko Creator Studija.


Sedaj jo lahko dodate s klikom na Video options oz. na osebnih FB profilih Edit.


Naslovna sličica je ključna, ki pritegne pozornost vaše idealne stranke. Zato naj izstopa in pritegne z zanimivim naslovom.


Uporabite izstopajoče ozadje in veliko čitljivo pisavo, ki jo bo težko spregledati.





Znamenita IOS 14 posodobitev


Veliko sprememb je prinesla tudi sprememba Apple posodobitve, saj sedaj lahko vsi uporabniki Apple mobilnih telefonov izključijo sledljivost, kar bo zmanjšalo število občinstva po meri. Da vam bodo Facebook oglasi delovali, je potrebno nastaviti določene stvari:


Verificirati domeno v Business Managerju pod Nastavitvami podjetja.


Verificirate jo lahko na 3 načine. Vprašajte vašega skrbnika spletne strani, da vam pomaga in pove, kateri način je najbolj primeren. Zraven na Facebooku so tudi vsa navodila. Možnosti so sledeče:

  • DNS Verification

  • HTML File Upload

  • Meta-tag Verification


Dvojna zaščita oglaševalskeha računa


Prav tako je potrebno dvojno zaščitit vaš oglaševalski račun, prav tako med Nastavitvami podjetja pod Varnostno središče. Dodajte pa si še kakšnega skrbnika v primeru, če ne boste mogli dostopati do vašega računa.

Določiti dogodke oz. evente


Greste pod Upravitelj dogodkov (Events manager), kjer imate tudi vaš Facebook pixel. Nato greste pod Aggregated Event Measurement in nastavite do 8 dogodkov za posamezno domeno. Tukaj izberete tiste najpogostejše dogodke kot so Nakup, Dodaj v košarico, Poglej vsebino,...





Predvsem bodo te posodobitve vplivale na kampanije ponovnega trženja (retargeting kampanije), ker bo manjša sledljivost in s tem zmanjšano občinstvo. Kaj konkrentno bo to vse prineslo, pa bomo videli sproti.

INSTAGRAM


Prav tako na Instagramu je nekaj novosti, ampak še vse posodobitve niso na voljo v Sloveniji.


Instagram Story podnapisi


Instagram je dodal med Storyje novo nalepko, ki omogoča avtomatsko kreiranje Story podnapisov. Žal v Sloveniji še ni na voljo tale funkcija.


Vir: Later.com


Instgram testira funkcijo skritih všečkov


O tem se je že govorilo 2 leti nazaj in na nekaterih Instagram računih ni bilo več pod objavo možno videti števila všečkov. Najprej so to želeli narediti na vseh Instagram računih, sedaj pa bi naj bila na voljo izbira, da sami nastavite, ali želite pod obiavo vidno število všečkov ali ne.


To si boste lahko nastavili na posamezni objavi s klikom na 3 pikice na desni strani, kjer boste kliknili na Hide like count.


IGTV monetizacija


IGTV želi z monetizacijo tega kanala privabiti ustvarjalce vsebin, da objavljajo več zanimive vsebine na Instagramu in da čim manj svojih sledilcev usmerjajo na konkurenčno družbeno omrežje Youtube.


Instagram je že lani začel testirati oglase na IGTV številnim ameriškim ustvarjalcem. Zdaj bodo IGTV oglasi predstavljeni tudi ustvarjalcem v Veliki Britaniji in Avstraliji nekje do konca tega leta.


Po navedbah Instagrama se bodo oglasi prikazali, ko bo uporabnik kliknil na ogled IGTV videoposnetka, na gumb za predogled. Videji bodo vertikalni, optimiziranimi za mobilne naprave in bodo trajali do 15 sekund.




Ustvarjalci IGTV so od leta 2018 (ko se je IGTV lansiral) lahko zaslužiti s sodelovanji s podjetji ali priporočilnim marketingom.


Na drugi strani pa YouTube nudi tudi možnosti monetizacije video vsebin. Priljubljeni YouTuberji zaslužijo od 3 do 10 dolarjev na 1000 ogledov videoposnetkov. Vendar se bo vse to spremenilo z oglasi na IGTV. Justin Osofsky (COO,Chief Operating Officer na Instgramu) je v v intervjuju za The Verge, povedal, da bodo tisti, ki bodo vključeni v IGTV oglaševanje, prejeli 55-odstotni delež celotnega oglaševanja na IGTV, enako kot na YouTube.


Tako da bo na Instagram še dodatna možnost zaslužka.


LINKEDIN


Na LinkedInu so dolga leta malo splali, ampak ko je prišlo to družbeno omrežje pod okrilje Microsofta, se je začelo razvijati.


Tako smo tudi na LinkedInu v zadnjem letu bili priča kar nekaj spremembam.


Product page ali produktna stran


To je novost, ki je še nimamo na voljo v Sloveniji. Stran bo vsebovala kratek opis vašega produkta, gumbe za pozive k akciji (CTA), lahko boste dodali fotografije ali videje, izpostavili svoje reference in izjave zadovoljnih strank.



Story vsebine


Lansko leto so Storyji oz. tako imenovane izginjajoče vsebine prišle tudi na LinkedIn. Na Storyjih lahko objavljamo fotografije ali 20 sekundne kratke video vsebine, ki jih lahko opremimo z napisi ali nalepkami.




V preteklem mesecu so dodali tudi možnost dodajanja linka na zunanjo spletno stran (fotografija zgoraj). Na Linkedin pages je na voljo dodajanje linkov brez pogojev, med tem ko na osebnih LinkedIn profilih pod pogojem, da imate 5000 kontaktov in na profil dodate gumb Follow.


To si nastavite med Nastavitvami.



LinkedIn Marketing Ads, platforma za učenje


LinkedIn je tudi lansiral platformo za učenje o oglaševanju LinkedIn Marketing Ads. Namenjena je boljšemu razumevanju LinkedIn oglaševanja in učinkovitejši uporabi LinkedIn oglasov.



To je bilo samo nekaj posodobitev, ki smo jim bili priča v preteklih mesecih. Verjetno pa bo hitro spet kaj novega.


Vse te posodobitve sem vam zaupala tudi v webinarju, ki sem ga imela v moji zaprti FB skupini Marketinška akademija za podjetnike.




Še več vsebin o vseh družbenih omrežjih pa najdete na moji strani pod zavihkom BREZPLAČNO.


Uspešno na spletu.

bottom of page