top of page

9 razlogov, zakaj je pomembno grajenje e-mail baze

Updated: Oct 7, 2021

Ko Facebook in Instagram "obmolkneta" lahko mirno spite, če imate v svoji marketinški strategiji vključen e-mail marketing.


Začasen izpad Facebooka in Instagrama, ki se nam je dogodil nekaj dni nazaj je bil v veliko opozorilo vsem, ki posel delate samo preko teh platform. V teh nepredvidljivih časih, je še bolj kot kdajkoli prej pomembno, da začnete graditi svojo e-mail bazo in e-mail marketing vključite v svojo marketinško strategijo. Sama ga redno uporabljam, ker se tudi na tak način povezujem s svojimi sledilci.


9 najpomembnejših razlogov, zakaj je potrebno graditi tudi e-mail bazo in redno vključevati e-mail marketing:


1. Ste v stiku s svojimi strankam tudi preko e-pošte.

2. Doseg v relativno kratkem času.

3. Ljudje berejo e-pošto.

4. Trženje po e-pošti je enostavno meriti.

5. E-mail marketing je cenovno ugoden.

6. Omogoča ciljno usmerjeno pošiljanje sporočil.

7. Tudi preko e-mail marketinga lahko delate na prepoznavnosti blagovne znamke.

8. Z lahkoto določite čas pošiljanja sporočila.

9. Vsak (skoraj) uporablja e-pošto.


Grafika: Katere kanale največ uporabljajo B2C podjetjaGrafika: Katere kanale največ uporabljajo B2C podjetja
Kateri pa so ključni elementi za uspeh v e-mail marketingu?


1. Kdo je pošiljatelj e-pošte?


Ime pošiljatelja e-pošte je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na to, ali bodo prejemniki odprli vaše e-poštno sporočilo. Raziskava med ameriškimi potrošniki je pokazala, da 42 % ljudi pri odločanju ali bodo odprli e-poštno sporočilo, najprej pogleda ime pošiljatelja.


Dobra novica glede imena pošiljatelja je, da ga v nasprotju z vsebino ni treba spreminjati pri vsakem e-poštnem sporočilu. Vendar pa morate nameniti nekaj časa optimizaciji, preden se odločite za varianto, ki je primerna za vašo blagovno znamko.


Ne glede na to, kaj storite, poskrbite, da bo v imenu pošiljatelja prikazano pravo ime, bodisi ime podjetja bodisi ime zaposlenega, in ne le e-poštni naslov. Ne uporabljajte nečesa neosebnega, kot je info@imepodjetja.com!


Prepričajte se tudi, da e-poštni naslov pošiljatelja prihaja iz zaupanja vredne domene.


Pomembno je, da v ime vključite tudi vašo blagovno znamko. Če na primer želite e-poštne novice, prilagoditi tako, da vsem sporočite, da jih pošilja "Tanja", ne pozabite povedati, da jih pošilja "Tanja iz podjetja Marketing malih podjetij", da bo prepoznavnost blagovne znamke takojšnja.


Ko najdete vašo formulo imena pošiljatelja, se je držite. Če boste vaše ime vsakič znova spremenili, boste svoje naročnike zmedli.


2. Privlačna zadeva e-maila


Ključna pri e-mail marketingu je tudi zadeva oz naslov e-maila, saj od tega je vse odvisno ali bodo bralci kliknili na e-sporočilo, ki ste ga poslali. Da bodo od zdaj naprej vaši e-maili prebrani, sem vam v e-priročniku zaupala nekaj receptov, kako do učinkovitega e-maila naslova, na katerega bodo bralci kliknili.

Ne delajte pa tega, da je naslov čisto nekaj drugega, kot je dejansko potem vsebina v e-sporočilu. To zelo veliko krat vidimo v medijih, ampak vi se tega ne poslužujte.


V e-mailu pa ne pozabite tudi na uporabno in zanimivo vsebino.


3. Privlačna in zanimiva vsebina in grafična podoba


Tudi v e-mail marketingu je sporočilo najpomembnejše. Vsebina (besedilo in slike) naj bo privlačna in vabljiva, uporabite veliko belega prostora in malo humorja včasih tudi ne škodi. Bolj kot je e-poštno sporočilo videti kot osebni pogovor s prijateljem, bolje se bo obneslo.


Slike so glasnejše od besed, kar velja za vsako uspešno strategijo e-mail marketinga. Na splošno bi moralo biti v e-poštnem sporočilu več vizualnih elementov kot besedila, vendar je še vedno koristno vlagati energijo v dobro sporočilo.


Upoštevati pa morate tudi dejstvo, da uporabniki, ne želijo zapraviti preveč časa z branjem.

Želijo le hitro preleteti vsebino in razumeti osnovno sporočilo. Če želite vašemu občinstvu ponuditi veliko vsebine, je ne vključite v celoti v e-poštno sporočilo. Z gumbom CTA (call to action) uporabnike usmerite na pristajalno stran na vašem spletnem mestu, kjer lahko preberejo celoten članek ali pa preostanek besedila.


Vsaka e-poštna kampanja naj vključuje poseben poziv k dejanju, ne glede na to, ali gre za obisk vaše spletne strani, vnos e-poštnega sporočila ali nakup.

Od uporabnika vedno zahtevajte, da se na nek način odzove. Več kot zahtevate, bolj prepričljiva mora biti vsebina. CTA gumb mora izstopati iz sporočila, tako da ga bralec zlahka opazi in klikne nanj, ne da bi ga pri tem kaj oviralo. Poskrbite, da bodo ti gumbi v primerjavi s preostalim sporočilom živahni in vidni, hkrati pa se bodo skladali s temo oblikovanja.


Ker so slike ključnega pomena morate poskrbeti tudi, da se uporabnikom ustrezno in hitro nalagajo. Z orodjem za optimizacijo datotek zagotovite učinkovito nalaganje slik, saj če uporabniki predolgo čakajo na nalaganje slike, jo bodo verjetno preskočili ali v celoti izbrisali sporočilo.


Če nameravate v e-poštnih sporočilih uporabiti tovrstne vizualne vsebine, jih temeljito preizkusite na različnih platformah in se prepričajte, da gre za sliko, ki je lahko samostojna in uporabnikom še vedno omogoča popolno razumevanje vsebine.


4. Naj bo sporočilo prilagojeno za vse naprave


Že zdavnaj so minili časi, ko so vsi uporabniki do svojega e-poštnega predala dostopali samo na osebnem računalniku. Danes so uporabniki povezani z e-pošto prek pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, prenosnih računalnikov... Način, na katerega ena oseba pogleda e-pošto, ni enak načinu, na katerega jo pogleda druga oseba.


Če lahko optimizirate zasnovo e-pošte, boste vsem prejemnikom na skoraj vseh mogočih napravah in platformah omogočili, da si bodo vsebino ogledali, kot ste predvideli. Elementi, ki jih je mogoče klikniti v mobilni napravi, morajo biti optimizirani za zaslon na dotik, za uporabo palca in ne miške, in od uporabnika ne smejo zahtevati dodatnega dela (povečave ali pomanjšave), da si lahko ogleda slike v sporočilu.


Čeprav se lahko osredotočite na določeno skupino uporabnikov, bi morali e-poštne kampanje optimizirati enako za vse uporabnike, kar pomeni ne glede na to, v kateri napravi preverjajo pošto.


5. Personalizacija


Personalizacija se ne konča z vključitvijo imena osebe in blagovne znamke. Naj bo e-poštno sporočilo videti, kot da je bilo zasnovano posebej za vsakega bralca.

Če se je uporabnik preko e-poštnih sporočil prijavil na e-novice na podlagi določene objave v blogu, ga lahko segmentirate glede na ustrezno vsebino, za katero je pokazal zanimanje.


S prilagajanjem e-poštnih sporočil na podlagi pomembnosti bodo vaša sporočila učinkovitejša, saj bo vsebina povezana s tem, kar je prvotno spodbudilo interakcijo z vašo blagovno znamko.


Grafika: E-mail marketing za mala podjetja


E-mail marketing


P.S. Odličen način za grajenje e-mail baze pa so družbena omrežja. Jaz osebno največ e-mailov dobim iz Facebooka. Kako, vam bom zaupala na še zadnji spletni Facebook delavnici letos. Hitro si rezervirajte mesto, saj se mesta polnijo.

Comments


bottom of page