top of page

9 nasvetov,kako kreirati perfekten »VIDEO HOOK«, ki bo pritegnil pozornost


Nekoč v davnih časih….


Na takšen način se največkrat pričnejo pravljice za otroke, ki pritegnejo pozornost s prvim stavkom. Na enak način, kot mora romanopisec bralca "pritegniti" s prvim stavkom, morajo videoposnetki v nekaj sekundah pritegniti pozornost gledalca.


Raziskave kažejo, da je povprečen razpon pozornosti uporabnikov pičlih 8-sekund. Gledalci bodo kliknili videoposnetek samo, če je začetna grafika na videoposnetku zanimiva in bodo nadaljevali z gledanjem le, če jih bodo pritegnile uvodne besede.


Kako torej v prvih nekaj sekundah pritegniti gledalce video posnetka?


1. POSVETITE POZORNOST VSEBINI


Vsebina mora gledalcu podati čim več uporabnih informaciji. Torej morate že takoj na začetku predstaviti temo, o kateri boste govorili. Besede morajo biti premišljene. Pri tem si lahko pomagate z vprašanjem:


»Kako lahko zagotovim največjo količino informacij in zagotovim najboljšo možno vrednost v najkrajšem času?«


2. VIDEO ZAČNITE Z VPRAŠANJEM


Vprašanja so odličen način za pritegniti pozornost gledalca saj vzbudijo radovednost.


Vprašanja naj se začnejo z:

• Kako....

• Kaj...

• Ko...


Postavite vprašanje, na katerega bo video odgovoril. Če je vprašanje zanimivo, bodo gledalci ostali in počakali na odgovor.


3. VIDEO ZAČNITE Z DEJSTVOM


Tako kot pritegnete gledalca z vprašanjem, lahko uporabite tudi zanimivo ali osupljivo dejstvo. To so lahko kakšni zanimivi statistični podatki, zanimiv zgodovinski dogodek, ki se navezuje na vaš video ali dejstvo, ki je pomembno za vaš izdelek, ali pa samo nekaj neobičajnega in nenavadnega.


4. UPORABITE HUMOR


Če je pravilno uporabljen, humor deluje v večini videoposnetkov. S humorjem ustvarimo distanco do problema. Distanca nas ne naredi manjše, le postavi nas v kontekst večje slike. Ko lahko na težavo ali problem pogledamo s kančkom humorja, se nič več ne zdi tako veliko in tako pomembno kot na začetku. Humor pomaga razbiti stene med subjektom in gledalcem.


5. VIDEO ZAČNITE S CITATOM


Uporabite modre besede znane osebnosti, ki je verodostojna, všečna in znana. Seveda pa mora biti citat povezan z vašim idejnim sporočilom in biti relevanten za vaše občinstvo. Citat mora takoj pritegniti pozornost vašega gledalca na specifičen, opolnomočen in čustven način.


6. POKAŽITE ČUSTVA


Vsak izmed nas ima v življenju vzpone in padce. Tako si nabiramo izkušnje. Pozornost lahko pritegnete tudi tako, da ste pred svojim obstoječim občinstvom nekoliko ranljivi. Pogum se skriva v tem, da si dovolite biti nepopolni. Vaša največja moč se skriva v tem, da si upate pokazati svetu, kdo v resnici ste. Tako ste resnično avtentični, kar zagotovo poglablja odnos med vami in gledalcem na drugi strani.


7. POUDARITE TOČKO BOLEČNE (PAIN POINT)


Kaj zanima vaše ciljno občinstvo? Zakaj bi gledali ta video? V prvih nekaj sekundah videoposnetka neposredno naslovite njihovo bolečino s konkretnim vprašanjem. To konkretno vprašanje mora bralca spodbuditi k odgovoru "da" ali vsaj "nisem prepričan, vendar želim izvedeti več".


8. UPORABITE SVOJ IZDELEK


Pritegnite pozornost tako, da predstavite glavne prednosti in koristi vašega izdelka. Tudi če ne bodo pogledali video do konca, jim boste vsaj predstavili svojo najboljšo storitev ali pa najboljši produkt, ki ga ponujate.


9. PODALJŠUJTE POZORNOST SKOZI CELOTEN VIDEO


Če boste na začetku dobili pozornost gledalca, pa ne smete pozabiti te pozornosti držati skozi celoten video.

Obstaja še veliko drugih načinov kako pritegniti pozornost gledalca v prvih nekaj sekundah. Več kot boste trenirali, lažje vam bo šlo. Predvsem pa testirajte in spremljajte, kaj deluje in kaj ne.


Veliko več samem video marketingu pa vam zaupam na moji spletni delavnici.


Začnemo v četrtek, 16.6.2022.



bottom of page