top of page

7 korakov do učinkovite Facebook strategije

Updated: Apr 16, 2021

V zadnjem letu smo bili na Facebooku deležni veliko spremembam, saj je leto 2020 prineslo ogromno novih izzivov, zato so tudi na Facebooku želeli kolikor se da, pomagati malim podjetnikom, da se lažje predstavijo svetu. Kaj vse je bilo novega in kaj še nas čaka, sem povedala na webinarju Družbena omrežja v letu 2021.


Danes vam bom zaupala, kaj je potrebno vedeti, da bo vaša Facebook strategija prinašala rezultate. V zadnjih letih se je veliko spremenilo, sploh kaj se tiče algoritmov. Zaradi gužve na Facebooku, algoritmi ne delajo več kot včasih.


Danes je potrebno dosti več truda in energije, da dosežete svojo ciljno skupino in da vas ljudje opazijo. Kar pa je ključno za uspeh.


1. KORAK: Definiranje vaše idealne stranke

Če želite pritegniti prave osledilce, morate najprej razumeti, kdo je vaša ciljna skupina.


Zastavite si naslednja vprašanja:

  • Koliko so stari vaši ciljni sledilci?

  • Kje živijo?

  • Kakšna delovna mesta imajo?

  • Kateri so njihovi izzivi in bolečine?

  • Kako in kdaj uporabljajo Facebook?

Ko začnete enostavno iščite osebe, ki bi bile vaše potencialne stranke in se pridružite različnim Facebook skupinam. Na tak način boste začeli graditi svojo bazo. Ko že imate nekaj sledilcev, si lahko pomagate s Facebook statistiko na poslovni Facebook strani.


Na podlagi te statistike lahko ugotovite značilnosti vaših sledilcev, kot so:


  • Starost

  • Spol

  • Izobraževanje

  • Status razmerja

  • Lokacija

  • Jezik

  • Uporaba Facebooka

  • Pretekla nabavna dejavnost


Grafika: Pomembna vprašanja pri definiranju vaše idealne stranke.


To je osnova za uspeh na Facebooku. Lahko vam tudi pomaga brezplačni e-priročnik Kako najti vašo idealno stranko.


2. KORAK: Postavi si cilje


Facebook je lahko odlično orodje, da se predstavite svojim novim strankam, sploh če ste na začetku poslovne poti. Vendar do prve prodaje je potrebnih kar nekaj korakov, saj se ta ne zgodi po prvi objavi. Najprej vas morajo potencialne stranke spoznati in posledično bo prišlo do prodaje.


Zato je na začetku zelo pomembno, da si postavite prave cilje, ki so lahko sledeči:


  • Prepoznavnost blagovne znamke

  • Pridobivanje prometa na spletno stran ali trgovino

  • Pridobivanje leadov (potencialnih strank) s pomočjo brezplačnih vsebin

  • Negovanje in servisiranje obstoječih strank

  • Pridobivanje zaupanja potencialnih strank

  • Grajenje skupnosti istomislečih.

Na začetku je potrebno veliko uporabne in informativne vsebine, skozi katero ljudje spoznavajo vas in vaše produkte.


3. KORAK Pripravite si vsebinsko strategijo

Danes je najpomembnejši del marketinga dobra vsebina, ki izobražuje, inspirira in transformira. Vsebina deluje po principu pull marketinga, kar pomeni, da z dobro vsebino pritegnete stranke.


Zelo pomembno je, da se držite pravila 70 20 10, kar pomeni, da le 10 % vsebin je namenjeno izključno direktni prodaji. 70% vsebin je nemnjeno izobraževanju, grajenju odnosa, spoznavanju z vašimi potemcialnimi strankami. 20% predstavite posel iz ozadja.


Grafika: Pravilo 70 20 10


Objave naj bodo raznolike od videjev, fotografij, mikro blogov, infografik,…


4.KORAK Uredite Facebook profile


Družbena omrežja so zelo pomemben del prodajnega procesa in odražajo vašo podobo na spletu. Danes ljudje raziskujejo preko spleta in družbena omrežja so zelo visoko rangirana na spletnih iskalnikih. Na podlagi družbenih omrežij si vsak ustvari prvi vtis o vas in vašem življenju.


Zato je pomembno, da so vašo osebni Facebook profili urejeni, kjer je takoj razvidno kaj počnete. Profilna fotografija naj bo vaš obraz in ne vaš ljubljenček ali pa kakšna rastlina :-) Iz poslovne Facebook strani pa mora biti takoj razvidno, kaj počnete in ponujate. Pomembno je, da Facebook strani daste tudi pravo ime, ki vsebuje ključno besedo vašega posla.


Fotografija: Urejena Facebook stran

5. KORAK Objavljajte redno in pravi čas


Ko uredite vse predhodne korake, pridete do najpomembnejšega dela, to je konstantno objavljanje, ko so vaši sledilci aktivni.


Redno objavljanje in interaktivnost vaših sledilcev, je ključ so uspeha na Facebooku. Življenjska doba objave na Facebooku je le 5 ur in če se v tem času na vaši objavi nič ne zgodi (všečka, deli, mkomentira, klikne na objavo), bo vaša objava izginila iz newfeeda (prostor, kjer vidite objave).


Fotografija: Življenjska doba posamezne objave na družbenih omrežjih


To pomeni, da je zelo pomemben čas, ko so vaši sledilci aktivni, kar pomeni, da je večja možnost, da bodo klikali, kometirali, delili vašo objavo, kar bo povečalo doseg.


6. KORAK Doseg objav povečajte z oglaševanjem


Zaradi algoritmov, žal vsi vaši sledilci ne vidijo vaših objav, sploh tisti, ki niso interaktivni. Na vašis Facebook poslovnih straneh dosežejo vaše objave samo od 2 do 4 % vaših sledilcev, medtem, ko na osebnem profilu približno 20%. Zato je za res povečan doseg zaželeno tudi plačljivo oglaševanje.


Če ste začetniki se lahko na začetku poslužujte promovirane objave (moder gumbek pod objavo na Facebook strani), za učinkovite oglase s konkretnim ciljanjem določenih skupin, pa se definitivno poslužujte plačljivega oglaševanja s pomočjo. Busuness Managerja.


Osnova za učinkovito oglaševanje je pravilno vstavljen Facebook pixel na vaši spletni strani ali trgovini, ki vam pomaga do uspešnih rezultatov.


7. KORAK Testirajte


Na spletu ni enakega recepta za vse, ampak je vedno potrebno veliko testirati, da najdete najboljši recept za vaš posel. Prednost marketinga na spletu je ta, da je vse merljivo.


Prednost poslovne Facebook strani in oglaševanja je ta, da lahko spremljate statistiko posamezne objave ali oglasa ter celotne Facebook strani.


Facebook vam ogooča dodelano statistiko preko Facebook vpogledov (facebook Insights). Izmerite lahko:

  • število všečkov

  • doseg (koliko ljudi je videlo vaše objave)

  • interakcije (koliko ljudem so bile vaše objave všeč, koliko jih je na objavo kliknilo ali komentiralo)

  • katere objave so vplivale na nove sledilce in tiste, ki so povzročile konec sledenja.


Fotografija: Pregled statistike na Facebook poslovni strani


To so bili pomembni koraki, ki vam bodo pomagali do učinkovite Facebook strategije.


Če si želite še večjega uspeha na Facebooku in se sami ne znajdete, vabljeni že na četrto ponovitev Spletne Facebook delavnice.


Družili se bomo od 19.1. do 6.5.2021



Izjave preteklih udeležencev



bottom of page