top of page

6 nasvetov, kako poletje spremeniti v produktivno obdobje za izboljšanje vsebinskega marketinga

Poletje je čaroben čas, ko nas sončni dnevi in dolgi večeri vabijo k sprostitvi in oddihu. Vendar, zakaj bi se omejili le na to?


Poletje je pravzaprav popolna priložnost za izboljšanje vašega vsebinskega marketinga. Ne dovolite, da vam to dragoceno obdobje uide med prsti – izkoristite ga tudi za to, da v miru pregledate, uredite in nadgradite vaš vaše marketinške vsebine.


Danes z vami delim 6 navdihujočih nasvetov, kako preoblikovati poletje v čas ustvarjanja.


1. PREGLED PRETEKLEGA DELA


Poletje je idealen čas za pregled preteklega dela in določitev novih ciljev za prihodnost. Razmislite o tem, kaj želite doseči s svojimi marketinškimi vsebinami in kako boste to dosegli. Ali želite povečati število obiskovalcev na svoji spletni strani ali pridobiti več naročnikov na svoje e-novice? Tako boste jasno vedeli na kaj se morate osredotočiti.


Prednosti pregleda preteklega dela in postavljanje novih ciljev vsebinskega marketinga v poletnem času so naslednje:

  • Več časa za analizo preteklega dela: Poletje pogosto prinaša nekoliko bolj sproščeno delovno vzdušje, saj se mnogi ljudje odpravijo na dopust. To pomeni, da imate lahko več časa za analizo preteklega dela in premislek o prihodnjih ciljih, saj je običajno manjša količina nujnih operativnih nalog.


  • Spremembe sezonskih trendov: Poletje predstavlja odlično priložnost za zaznavanje trendov in sprememb v potrošniškem vedenju ter prilagajanje marketinških strategij temu. Na primer, lahko opazite, da se ljudje bolj zanimajo za določene vrste vsebin ali izdelkov. To lahko uporabite za izboljšanje svoje vsebinske strategije.


  • Refleksija in analiza: Pregled preteklega dela vam omogoča, da ocenite, kaj je delovalo in kaj ne, ter prilagodite svoj pristop. Razmislite o dosežkih, uspehih, izzivih in spoznanjih, ki ste jih pridobili. Na podlagi teh ugotovitev lahko izboljšate svoje marketinške taktike in strategije ter se bolje osredotočite na prihodnje cilje.


  • Jasno določeni cilji: Določanje jasnih ciljev je ključno za usmerjanje marketinških naporov. Želite povečati število obiskovalcev na svoji spletni strani ali pridobiti več naročnikov na e-novice? Poletje je odličen čas, da si vzamete čas za premislek o teh ciljih in jih postavite na dnevni red. Jasno določeni cilji vam bodo pomagali osredotočiti se na učinkovite marketinške strategije in ukrepe.


  • Načrtovanje strategij za dosego ciljev: Poletje je lahko idealen čas za načrtovanje strategij, ki bodo vodile k dosegi ciljev. Razmislite o različnih marketinških pristopih, taktikah in kanalih, ki jih lahko uporabite za dosego želenih rezultatov. Načrtovanje vnaprej vam omogoča, da se ustrezno pripravite na izvedbo in izkoristite ugodne priložnosti, ki se pojavijo.

2. NAREDITE INVENTURO VSEBINE


Preverite, kaj ste doslej ustvarili in kako uspešna je bila vaša vsebina. Prepoznajte najbolj priljubljene vsebine ter tiste, ki niso dosegale pričakovanih rezultatov. Na podlagi tega lahko načrtujete, katere vsebine boste nadgradili ali ustvarili nove vsebine, ki bodo zanimive za vaše občinstvo.


Tukaj je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri izvedbi inventure vsebine:


  • Preglejte obstoječe vsebine: Začnite z analizo vseh vsebin, ki ste jih doslej ustvarili. To vključuje članke, blog objave, videoposnetke, infografike itd. Vodite seznam ustvarjenih vsebin ter zabeležite ključne značilnosti, kot so naslov, opis, datum objave in podobno.


  • Analizirajte uspešnost vsebine: Preglejte podatke o uspešnosti vsake vsebine, na primer število ogledov, obiskovalcev, delitev na družbenih omrežjih, komentarjev itd. Analizirajte, katera vsebina je dosegla največji uspeh ter ugotovite, zakaj je bila uspešna. Prav tako prepoznajte vsebine, ki niso dosegle pričakovanih rezultatov. Razmislite o razlogih, zakaj so te vsebine morda manj uspešne, na primer neustrezna vsebinska strategija, pomanjkljiva promocija ali premalo zanimiva vsebina. To vam bo pomagalo identificirati področja, na katerih je potrebno izboljšanje.



  • Določite nadgradnje ali nove vsebine: Na podlagi analize priljubljenosti vsebin in pomanjkljivosti manj uspešnih vsebin identificirajte, katere vsebine želite nadgraditi ali ustvariti nove vsebine. Razmislite o možnosti posodobitve obstoječih vsebin z novimi informacijami ali pa jih prilagodite, da boste bolje ciljali svoje občinstvo. Prav tako, na podlagi prepoznanih tematskih vrzeli, ustvarite nove vsebine, ki bodo zanimive in relevantne za vaše občinstvo. S tem pristopom boste ohranili svežino in aktualnost vašega vsebinskega marketinga.


  • Načrtujte izvedbo: Ko določite vsebine, ki jih želite nadgraditi ali ustvariti, pripravite načrt izvedbe. Določite roke, odgovorne osebe, vire in marketinške kanale, ki jih boste uporabili za promocijo. Upoštevajte tudi prilagoditve glede sezonskih trendov ali posebnih dogodkov, ki so povezani s poletjem.



3. IZVEDITE RAZISKAVO KLJUČNIH BESED


Ključne besede so ključnega pomena za uspešen marketing. Poletje je pravi čas, da izvedete temeljito raziskavo ključnih besed, ki so povezane z vašo industrijo. Ugotovite, katere besede in fraze ljudje najpogosteje iščejo. To vam bo pomagalo ustvariti relevantno vsebino, ki bo pritegnila več obiskovalcev.


Tukaj je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri izvedbi raziskave ključnih besed v poletnem obdobju:

  • Identificirajte ključne teme: Razmislite o temah, ki so povezane z vašo industrijo. Na primer, če ste v turistični industriji, teme kot so "poletne počitnice", "najboljše plaže", "aktivnosti na prostem v poletju" itd.


  • Uporabite orodja za raziskavo ključnih besed: Obstaja več orodij za raziskavo ključnih besed. Ta orodja vam omogočajo, da preučite, katere besede in fraze ljudje najpogosteje iščejo v povezavi z izbranimi temami. Vnesite svoje ključne teme in preučite iskalne pojave, trende, obseg iskanj itd.


  • Analizirajte konkurenco: Preglejte spletna mesta konkurentov v svoji industriji in prepoznajte ključne besede, ki jih uporabljajo v svoji vsebini. Ta analiza vam lahko priskrbi vpogled v najbolj iskane besede in fraze v vaši industriji.


  • Izberite ključne besede za ciljno vsebino: Na podlagi raziskave izberite ključne besede, ki so relevantne za vašo industrijo. Te ključne besede vključite v svoje naslove, podnaslove, meta opise, vsebinske odstavke itd. Pri tem pa bodite pozorni na naravno in organsko uporabo ključnih besed, da ne boste preobremenili vsebine s ključnimi besedami.



4. USTVARITE URNIK OBJAV


Ena ključnih sestavin uspešnega vsebinskega marketinga je doslednost. Poletje je lahko čas, ko se rutina malce sprosti, vendar je pomembno, da še vedno redno objavljate novo vsebino. Ustvarite urnik objav, ki bo vključeval datume in teme vaših prihodnjih objav. Tako boste ohranili doslednost in ohranjali zanimanje svojega občinstva.


  • Določite frekvenco objav: Odločite se, kako pogosto želite objavljati novo vsebino. To lahko določite glede na svoje zmogljivosti, obseg vsebine in pričakovanja vašega občinstva. Lahko se odločite za objavo tedensko, dvakrat na teden ali mesečno, odvisno od vaših zmožnosti in ciljev.


  • Identificirajte teme: Razmislite o temah, ki so relevantne za vašo industrijo in zanimive za vaše občinstvo v poletnem obdobju. Načrtujte raznolikost tem, ki bodo pokrivale različne vidike vašega področja, da ohranite zanimanje občinstva.


  • Določite datume objav: Na podlagi izbrane frekvence objav določite datume objav za poletno obdobje. Upoštevajte sezonske trende, pomembne dogodke ali praznike, ki so povezani s poletjem, ter druge relevantne faktorje.


  • Razporedite teme v urnik objav: Razporedite izbrane teme v vaš urnik objav. Poskusite doseči uravnoteženo razporeditev tem, da zagotovite raznolikost vsebine in ustrezno pokrivanje ključnih področij vaše industrije.

Orodja: Meta Business Suite za Facebook in Instagram, Linkedin schedule,...

  • Upoštevajte različne formate vsebine: Vključite različne formate vsebine v vaš urnik objav, kot so članki, blog objave, videoposnetki, infografike itd. To bo dodalo raznolikost in privabilo različne vrste občinstva.

POZOR: Brez video vsebin v prihodnosti ne bo šlo, tako da jih čim prej vkljčite v vašo vsebinsko strategijo.




  • Določite odgovorne osebe: Določite odgovorne osebe za ustvarjanje in objavo vsebine. To vključuje pisce, oblikovalce, urednike in druge člane ekipe, ki sodelujejo pri vsebinskem marketingu.


  • Uporabite orodja za upravljanje vsebine: Uporabite orodja za upravljanje vsebine, kot so koledarji, projektne platforme ali orodja za načrtovanje objav, da lažje sledite urniku objav in upravljate svoje marketinške napore.

5. OBIŠČITE DOGODKE IN KONFERENCE


Poletje je obdobje, ko se veliko dogaja v vaši industriji. Preverite, ali so v vašem okolju organizirani kakšni dogodki, konference ali seminarji, ki so povezani z vsebinskim marketingom. Udeležba na teh dogodkih vam lahko prinese dragocene informacije, nova poznanstva in navdih za ustvarjanje nove vsebine.


6. PREVERITE SVOJE METRIKE IN ANALITIKO


Za izboljšanje svojega vsebinskega marketinga je ključno, da spremljate metrike in analitiko. Poletje je primeren čas, da se posvetite pregledu svojih rezultatov. Preverite, kateri kanali in vsebine prinašajo najboljše rezultate, ter prilagodite svoje marketinške strategije na podlagi teh ugotovitev.


  • Analiza spletnega prometa: Preglejte svoje analitične podatke, da ugotovite, koliko obiskovalcev ste privabili na svojo spletno stran. Preverite, kateri kanali so vam prinesli največ obiskovalcev. To vam bo pomagalo identificirati najuspešnejše kanale in usmeriti svoje marketinške napore na tiste, ki prinašajo najboljše rezultate.


  • Analiza vključenosti občinstva: Preverite, kako se vaše občinstvo vključuje z vašo vsebino. Preglejte metrike in ugotovite, katera vsebina pritegne največ zanimanja in interakcije občinstva. To vam bo omogočilo prilagajanje prihodnjih vsebin, da ustrezajo interesom vašega občinstva.


  • Pregled konverzij: Preverite, katera vsebina in kateri marketinški kanali so najbolj učinkoviti pri spodbujanju konverzij. To vam bo omogočilo prilagoditev strategij za povečanje konverzijske stopnje.


  • Spremljanje družbenih omrežij: Analizirajte svojo prisotnost in aktivnosti na družbenih omrežij. Preverite, kateri kanali in vsebine dosegajo največje angažiranje in interakcijo občinstva. Upoštevajte komentarje, delitve, všečke in druge kazalnike angažiranosti. Prilagodite svojo prisotnost na družbenih medijih in vsebinske strategije na podlagi ugotovitev.


  • Uporaba orodij za analitiko: Uporabite orodja za analitiko, kot so Google Analytics (upam, da ste že preklopili na GA4, novo analitiko), Facebook Insights, LinkedIn Analytics itd., da pridobite podrobnejše informacije o svojem spletnem prometu, vključenosti občinstva in konverzijah. Orodja za analitiko vam omogočajo globlji vpogled v učinkovitost vašega vsebinskega marketinga.

Z upoštevanjem teh šestih nasvetov lahko spremenite poletje v izjemno produktivno obdobje. Izkoristite ta čas za uresničevanje novih idej, prepoznavanje trendov in analizo uspeha vaših marketinških prizadevanj.


Poglobite se v analizo tega, katera vsebina je dosegla najboljše rezultate ter se učite iz manj uspešnih poskusov. Prilagodite strategije, osvežite vsebino in osredotočite se na vaše ciljno občinstvo.


Če imate v planu kakšne nove projekte ali se podajate na samostojno pot, vam bo prav prišel moj novi spletni tečaj Marketinški načrt za uspešen začetek.


Lepo poletje vam želim 😊





bottom of page