top of page

5 nasvetov, kako napisati učinkovit Instagram opis

Razlog za popularnost Instagrama je v kakovostni vizualni vsebini, to so kakovostne fotografije in videoposnetki. Brez tega ne morete sploh kreirati objave na Instagramu.


Pri deljenju vsebine so se kot zelo učinkovite vsebine organizacij izkazale objave s krajŔimi citati, zanimive fotografije vsakdana uslužbencev, fotografije kulture podjetja, tako zunaj kot znotraj poslovnih prostorov itd. Za vse fotografije, ki jih objavljate, pa mora veljati, da so zanimive, da vsebujejo zgodbo, popularne teme ali humor ter da bodo na ta način pritegnile pozornost sledilca.





Pogosto pa spregledamo pomembnost Instagram opisa ( ang. Instagram captions), ki se nahaja pod sliko ali videoposnetkom. Gre za besedilo, ki se pojavi pod vizualnim elementom. TakŔno, da pritegne, vzbudi pozornost in čustva ter pokliče k dejanju.


Vizualni material je tukaj Ŕe vedno v ospredju, a vse ostalo je zelo pomembno, predvsem ko govorimo o Instagramu za podjetja. Ustrezna pozornost, ki jo namenite tem napisom, je ključna za uspeh v Instagramovih algoritmih.


Kaj vse lahko dosežete z dobrim napisom pod vizualno vsebino?

  • Bolj neposredno komunikacijo z vaÅ”imi sledilci.

Ne glede na to, ali z besedami delite, kako je bila slika narejena, ponujate nasvete ali pojasnjujete, kako se počutite, lahko dodajo vrednost in pomagajo občinstvu, da bolje spozna vas in vaŔe podjetje.

  • BoljÅ”i doseg

Čeprav je algoritem vedno vroča tema, vemo, da daje prednost objavam, ki so bolj klikane. Če algoritem pospeÅ”uje vaÅ”o objavo, jo vidi več ljudi.

  • BoljÅ”o interakcijo

So eden od načinov za povečanje interakcije (Ŕtevilo vŔečkov in komentarjev), ki jo Instagram meri z vŔečki, komentarji in časom, porabljenim za objavo. Komentarje lahko spodbudite tako, da sledilcem zastavite vpraŔanja, ali pa pripravite daljŔe opise, da bodo sledilci na vaŔi objavi preživeli več časa. Z 2 200 znaki, ki jih imate na voljo, so možnosti neskončne.

  • BoljÅ”e možnosti za vidnost objave

Vključevanje hashtagov in ključnih besed v opisu, lahko pomaga razÅ”iriti doseg vaÅ”ih objav. To načeloma deluje kot ključne besede za SEO ā€“ uporabite tiste, po katerih želite, da vas uporabniki najdejo, ko vnesejo besede v Instagram iskalnik. Lahko pa si izmislite svojega in ga uporabljate kot povezovalni faktor kampanje ali osebne blagovne znamke.





KAKO SE LOTITI PISANJA NAPISOV?


1. ZAČNITE ODLOČNO ā€“ NAJPOMEMBNEJÅ E PODATKE POVEJTE TAKOJ


V zapisu imate na voljo 2.200 znakov, kar ni malo, zato mora biti besedilo nadvse privlačno, da ga sledilci preberejo do konca. Večina uporabnikov neha brati po treh ali Ŕtirih vrsticah besedila. To Ŕe ne pomeni, da ne smete izkoristiti vseh znakov, le poskrbite, da pomembno vsebino sporočite najprej. Besedilo lahko začnete tudi tako, da sledilce takoj opozorite, da jih v dolgem zapisu čakajo zanimivosti. NajboljŔe uporabiti nekakŔen "hook" oz. stavek, ki bo pritegnil pozornost.


2. VKLJUČITE USTREZNE HASHTAGE IN KLJUČNE BESEDE


Izstopati iz množice tisočih objav, ki jih ljudje iz vsega sveta vsako minuto delijo na družbenih omrežjih je težko, možnosti, da bo vaŔa objava vidna Ŕe komu, ki ni vaŔ sledilec pa majhne. In prav tu v igro vstopijo hashtagi in ključne besede v opisu.


Hashtagi ali po slovensko ključniki, so besede ali besedne zveze, pred katero dodaste znak # in se naredi povezava. Če objavo označite s pravim #, vas vaÅ”i sledilci prej najdejo, ko vpiÅ”ejo #, ki ste ga dodali na objavo.

Lahko uporabite vsebinske hashtage, ki se navezujejo neposredno na vsebino s katero je vaŔ produkt povezan. Taka vrsta hashtagov bo izpostavila vaŔo znamko potencialnim kupcem, ki prej vas in vaŔega podjetja niso poznali.


Popularni hashtagi so tisti, ki so iz tega ali onega razloga priljubljeni pri mnogih uporabnikih. S temi hastagi lahko zelo povečate vidnost vaŔe blagovne znamke, pa vendar se vpraŔajte kakŔen je doprinos vaŔe objave k že obstoječim z isto ključno besedo.


Lahko pa si ustvarite lasten hashtag, ki se bo navezoval neposredno na vaŔo blagovno znamko. Pri tem je bistveno, da je uporabljena kombinacija besed unikatna in zapomljiva, zato se najprej prepričajte, da nihče drug ne uporablja enakih besed v enakem vrstnem redu. TakŔen hashtag lahko uporabljate za sploŔno reklamiranje vaŔega podjetja, promocije dogodkov in ostale marketinŔke kampanje.


UspeŔni hashtagi so mnogo več kot le spontana beseda, ki stoji za # zato:

  • Bodite kratki saj nič ne odvrne ljudi bolj od skupka neločljivo napisanih besed

  • Ne pretiravajte in vedno naredite selekcijo ā€“ premislite, kaj je zares pomembno in kaj želite izpostaviti ter tisto besedo ali besede uporabite za hashtag.

  • RazmiÅ”ljajte strateÅ”ko - to velja predvsem za vsebinske hashtage, ki jih verjetno uporablja Å”iroka paleta podjetij, kar ima svojo slabo in dobro stran.


NOVOST: V opise vključite tudi ključne besede, saj Instagram vedno bolj daje poudarek na ključne besede v opisu, preko katerih vas novi sledilci najdejo.

3. UPORABLJAJTE EMOJIJE


Skoraj vsak samostalnik že ima svoj emoji, njihova uporaba v zapisih pa doda malce osebnosti. Emojie lahko uporabite na začetku povedi, namesto določenega samostalnika ali pa na koncu.

4. POZOVITE K AKCIJI (CTA ā€“ call to action)


V besedilu svoje občinstvo pozovete k akciji. Seveda to pri vsaki objavi ni priporočljivo, pri tistih objavah kjer pa promovirate svoj izdelek ali storitev, pa seveda pozovite k akciji.


Na primer svoje občinstvo lahko spodbudite, da:


ā€¢ Prosite, da vÅ”ečkajo ali delijo vaÅ”o objavo

ā€¢ Postavite vpraÅ”anje, na katerega lahko odgovorijo v komentarju

ā€¢ Preusmerite na drugo vsebino ali spletno stran

ā€¢ Pozovete da se naročijo na vaÅ”e e-novice

ā€¢ Prosite, naj se z vami povežejo na tudi drugih kanalih


5. BODITE JASNI IN KRATKI


Odvisno od vaŔih sledilcev so lahko vaŔi opisi daljŔi ali krajŔi. Ni pomembno, kateri pristop boste izbrali, le da so najpomembnejŔe informacije na začetku. Nekateri izmed najboljŔih opisov na Instagramu so tisti, ki na kratek in hiter način posredujejo vsebino ali sporočilo, preostale informacije pa prepustijo vizualni vsebini.


V najpreprostejŔi obliki je dober napis tisti, ki zagotavlja vrednost, dodaja osebnost in navdihuje vaŔe sledilce, da ukrepajo. Ne pozabite, da je dober naslov na Instagramu z učinkovitim pozivom k akciji (CTA) eden najboljŔih načinov za spodbujanje vaŔih sledilcev, da komentirajo vaŔe objave, kar pomeni Ŕe večjo angažiranost na vaŔem profilu.


Veselo na delo šŸ˜Š


P.S. Kako bodo delovala družbena omrežja v letu 2023 in na kaj se morate pripraviti, bomo obdelali na webinarju v torek, 28.11. ob 19h. Prejmete tudi posnetek.




bottom of page