top of page

Kako meriti učinkovitost vsebinskega marketinga

Updated: Jun 8, 2021

Verjamem, da vsebinski marketing z velikim veseljem in zanosom ter dobro mero ustvarjalnosti in kreativnosti že izvajate.


Gotovo že uporabljate vsaj dve družbeni omrežji in imate tudi že svojo spletno stran. Veselite se prvih uspehov, veselite se kako vaše število na družbenih omrežjih raste. To vse je odlično in čestitam za AKCIJO. ☺


Pa vendar bi se danes želela dotakniti še enega pomembnega dela vsebinskega marketinga.


  • Ali veste, da vse to kar počnete, pomaga pri poslovanju vašega podjetja in grajenju blagovne znamke?

  • Ali veste, če so vaše aktivnosti učinkovite in kako bi jih lahko še izboljšali?



Pomembno je, da se zavedate, da bo na določeni točki poslovanja potrebno razmisliti in začeti uporabljati tudi merjenje učinkovitosti vsebin.


Lahko vas navduši število všečkov, ki jih je prejela vaša osebna zgodba na Linkedinu, vendar to ni nujno, da ste s tem izboljšali odnos s svojimi strankami ali prodali več svojih storitev ali produtov. Zelo pomembno je, da se zavedate ali vsebina vodi k izpolnjevanju vaših ciljev.


Ni enostavno, pa vendar je odločitev, da boste to pričeli delati prava.


Če želite meriti učinkovitost aktivnosti vsebinskega marketinga, morate najprej poznati vse cilje, ki jim sledite. Vaše aktivnosti in merjenje bodo drugačne, če je vaš cilj blagovne znamke ali pa zbiranje prodajnih stikov.


Če ste začetnik in ste komaj začeli objavljati dragocene vsebine, so prvi koraki k načrtu merjenja: prepoznati obstoječe vire in razvrstiti obstoječe vire. Konec koncev ne morete meriti ali določiti meril uspešnosti, če ne veste, kakšno vsebino imate.


Pri tem si lahko pomagate s 3 glavnimi elementi za merjenje:

  1. Odločitev o tem, kaj boste spremljali glede na vaše cilje.

  2. Spremljanje, merjenje in upravljanje s podatki.

  3. Kateri bodo ključni kazalniki uspeha.

Naslednji korak je da popišete taktike vsebinskega marketinga, ki jih nameravate uporabiti.

  • Boste pisali blog, objavljali na Facebooku, Twitterju, drugih kanalih?

  • Boste izdali e-knjigo, imeli podcast, videje?

Popišite vse vrste vsebin in kanale, ki jih že uporabljate, ter tiste, s katerimi se še spogledujete. Dobro je, da že vnaprej veste, kako boste te aktivnosti merili. Spoznajte metrike, ki to omogočajo omogočajo, in preverita orodja, kjer jim boste sledili.


Ti procesi vam ne bodo le pomagali razumeti prednosti in slabosti vaše vsebine, ampak lahko tudi ugotovite, kje ste lahko še boljši, na katere vsebine se morate fokusirati in kaj popraviti oz. posodobiti, da boste dosegli cilje, ki ste si jih zastavili.


CILJI VSEBINSKEGA MARKETINGA IN Z NJIMI POVEZANE MERITVE:



Če torej še ne merite učinkovitosti vsebinskega marketinga ali vam to predstavlja prevelik izziv, niste edini. Vendar pa naj to ne bo izgovor, da ne bi začeli. Začnite z malimi koraki in potem svoj model dopolnjujte in izpopolnjujte glede na to, kar boste ugotovili in kar se boste naučili.


Samo začeti je treba, raziskovati in si postaviti prioritete. Čez čas boste vzpostavili vaš osebni model merjenja učinkovitosti vsebineskega mareketing in boste svoje aktivnosti lahko prilagajali tako, da vam bodo prinašale želene in načrtovane rezulatate.


Da bodo vaše vsebine še vidnejše, jim dodajte kreativne grafike. Super orodje za to je Canva.

Orodje, s katerim boste na enostaven način kreirali grafike, ki bodo pritegnile prave stranke.


Kmalu na voljo tudi spletni tečaj Canva za podjetnike in marketerje. Na voljo bo 20.6. in sedaj ga lahko naročite v prednaročilu po ugodnejši ceni.




bottom of page