Planiranje in razvoj spletne strani

Planiranje in razvoj spletne strani

November 27, 2016

Kar koli počnemo, vedno je potrebno narediti vsaj osnovne korake raziskovanja in planiranja, da ne bomo nevede stopili v prazno. V naslednjih točkah bodo razložene najbolj osnovne zadeve, ki jih priporočljivo postoriti.

 

a. Namen spletne strani - komu je namenjena spletna stran, kaj želimo predstaviti, kaj želimo doseči, kako bomo prepričali obiskovalca, ali bomo plačali za oglaševanje (bannerji, iskalniški marketing), kakšen bo budget, ali bomo pridobivali povezave na drugih straneh ipd. To so vse vprašanja,na katera morate imeti odgovore, preden greste na naslednji korak.

 

b. Raziskava obstoječega trga - tukaj ni potrebno dolgoveziti – odprite brskalnik, pojdite na vse večje iskalnike (Najdi.si, Google, Yahoo!, Bing itd.) in iščite po vseh pomembnih ključnih besedah, ki se dotikajo vašega posla. V večini primerov se na vrhu prikazujejo ene in iste strani, ki so vodilne na tem področju. Poskusite dobiti podatke o statistiki, dobro si oglejte strani, kakšen je izgled, če vsebuje napredne funkcije ipd. ter razmislite o tem, kakšne so njihove slabosti in kaj bi vi lahko naredili bolje.

 

c. Izgled spletne strani, postavitev in oblikovanje - ne izumljajte tople vode, ne poskušajte presenetiti obiskovalcev z "revolucionarno" obliko in postavitvijo in ne poskušajte biti nekaj posebnega na področju zgradbe strani. Spletna stran mora biti čimbolj funkcionalna, standardne oblike (zgoraj logotip, pod njim meni, levo kazalo in ostali meniji, desno meniji) in mora temeljiti na vsebini. Tukaj lahko izključimo edino strani oblikovalcev, kjer se jim dopušča, da pokažejo znanje, ki ga premorejo.

 

d. Vsebina spletne strani - daleč najpomembnejši element spletne strani je njena vsebina. Naj gre za tekstovno vsebino ali galerijo slik, vse mora biti dostopno čim enostavneje in čim hitreje. Prav tako ne pozabite na standardne strani. Primer spletne strani podjetja, ki želi predstaviti svojo storitev in pridobiti povpraševanje:

  • prva stran: prodajno naravnana, obiskovalcu sporoči glavne koristi, ki jih ima zaradi sodelovanja s podjetjem,

  • predstavitev storitev: podrobna predstavitev vseh storitev, vključno s ceno, z referencami in s pozivom (CTA) na naročilo ali povpraševanje,

  • kratke novice: kratko nekajmesečno obveščanje nikoli ne škodi, obenem pa bodo obiskovalci vedeli, da je stran "živa" in da se nekdo redno ukvarja z njo,

  • o podjetju: administrativni podatki, nekaj o zgodovini podjetja, ekipa, partnerji ipd.,

  • kontakt: kontaktni obrazec za hitro povpraševanje.

e. Programiranje spletne strani - velik del slovenskih spletnih podjetij še zmeraj programira svoje rešitve. To je na koncu za uporabnika dražje in nevarno. Dražje je, ker bi razvijalsko podjetje lahko uporabilo obstoječo odprtokodno rešitev, obenem pa je nevarno, saj v primeru nezadovoljstva ne more menjati ponudnika. Programerjev, ki lahko urejajo odprtokodne rešitve, je izredno veliko, tako da ni nevarnosti zaklepa na enega ponudnika.

 

Blogi (WordPress), spletne trgovine (Magento, Zen Cart), sistemi za upravljanje z vsebinami (Plone, Drupal, WordPress), forumi (phpBB) – to vse je že razvito in podprto s strani tisočih ljudi, ki kodo redno obnavljajo in dopolnjujejo. Razvijalskemu podjetju je potrebno le še prilagoditi stran uporabniku in dodati dizajn. Večina odprtokodnih rešitev ima vse funkcionalnosti naprednih rešitev, obenem pa imajo tudi še eno dobro lastnost – zgradba je standardizirana, ljudem logična in poznana.

 

f. Optimizacija za iskalnike - optimizacija za iskalnike je dvodelna - onsite (na spletni strani - programiranje) in offsite (izven spletne strani - pridobivanje povezav). Osnovno onsite optimizacijo mora nuditi vsako razvijalsko podjetje in za večino podjetij tudi zadostuje. V primeru, da veliko poslujete na spletu, pa se splača pogovoriti s strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo pri dolgoročni spletni strategiji.

 

Če še nimate spletne strani in ne veste kako začeti, mi pišite na tanja.ciglaric@gmail.com.

 

Vir: mladipodjetnik.si

 

 

 

Delite na Facebooku ;-)
Delite na Twitterju ;-)
Delite na LinkedInu ;-)
Please reload

Zadnji članek

7 RAZLOGOV, ZAKAJ IZKORISTITI LINKEDIN

June 8, 2020

1/10
Please reload

Nedavni članki