Tanja Ciglarič

Nov 2, 20224 min

5 nasvetov, kako napisati učinkovit Instagram opis

Razlog za popularnost Instagrama je v kakovostni vizualni vsebini, to so kakovostne fotografije in videoposnetki. Brez tega ne morete sploh kreirati objave na Instagramu.

Pri deljenju vsebine so se kot zelo učinkovite vsebine organizacij izkazale objave s krajšimi citati, zanimive fotografije vsakdana uslužbencev, fotografije kulture podjetja, tako zunaj kot znotraj poslovnih prostorov itd. Za vse fotografije, ki jih objavljate, pa mora veljati, da so zanimive, da vsebujejo zgodbo, popularne teme ali humor ter da bodo na ta način pritegnile pozornost sledilca.

Pogosto pa spregledamo pomembnost Instagram opisa ( ang. Instagram captions), ki se nahaja pod sliko ali videoposnetkom. Gre za besedilo, ki se pojavi pod vizualnim elementom. Takšno, da pritegne, vzbudi pozornost in čustva ter pokliče k dejanju.

Vizualni material je tukaj še vedno v ospredju, a vse ostalo je zelo pomembno, predvsem ko govorimo o Instagramu za podjetja. Ustrezna pozornost, ki jo namenite tem napisom, je ključna za uspeh v Instagramovih algoritmih.

Kaj vse lahko dosežete z dobrim napisom pod vizualno vsebino?

  • Bolj neposredno komunikacijo z vašimi sledilci.

Ne glede na to, ali z besedami delite, kako je bila slika narejena, ponujate nasvete ali pojasnjujete, kako se počutite, lahko dodajo vrednost in pomagajo občinstvu, da bolje spozna vas in vaše podjetje.

  • Boljši doseg

Čeprav je algoritem vedno vroča tema, vemo, da daje prednost objavam, ki so bolj klikane. Če algoritem pospešuje vašo objavo, jo vidi več ljudi.

  • Boljšo interakcijo

So eden od načinov za povečanje interakcije (število všečkov in komentarjev), ki jo Instagram meri z všečki, komentarji in časom, porabljenim za objavo. Komentarje lahko spodbudite tako, da sledilcem zastavite vprašanja, ali pa pripravite daljše opise, da bodo sledilci na vaši objavi preživeli več časa. Z 2 200 znaki, ki jih imate na voljo, so možnosti neskončne.

  • Boljše možnosti za vidnost objave

Vključevanje hashtagov in ključnih besed v opisu, lahko pomaga razširiti doseg vaših objav. To načeloma deluje kot ključne besede za SEO – uporabite tiste, po katerih želite, da vas uporabniki najdejo, ko vnesejo besede v Instagram iskalnik. Lahko pa si izmislite svojega in ga uporabljate kot povezovalni faktor kampanje ali osebne blagovne znamke.

KAKO SE LOTITI PISANJA NAPISOV?

1. ZAČNITE ODLOČNO – NAJPOMEMBNEJŠE PODATKE POVEJTE TAKOJ

V zapisu imate na voljo 2.200 znakov, kar ni malo, zato mora biti besedilo nadvse privlačno, da ga sledilci preberejo do konca. Večina uporabnikov neha brati po treh ali štirih vrsticah besedila. To še ne pomeni, da ne smete izkoristiti vseh znakov, le poskrbite, da pomembno vsebino sporočite najprej. Besedilo lahko začnete tudi tako, da sledilce takoj opozorite, da jih v dolgem zapisu čakajo zanimivosti. Najboljše uporabiti nekakšen "hook" oz. stavek, ki bo pritegnil pozornost.

2. VKLJUČITE USTREZNE HASHTAGE IN KLJUČNE BESEDE

Izstopati iz množice tisočih objav, ki jih ljudje iz vsega sveta vsako minuto delijo na družbenih omrežjih je težko, možnosti, da bo vaša objava vidna še komu, ki ni vaš sledilec pa majhne. In prav tu v igro vstopijo hashtagi in ključne besede v opisu.

Hashtagi ali po slovensko ključniki, so besede ali besedne zveze, pred katero dodaste znak # in se naredi povezava. Če objavo označite s pravim #, vas vaši sledilci prej najdejo, ko vpišejo #, ki ste ga dodali na objavo.

Lahko uporabite vsebinske hashtage, ki se navezujejo neposredno na vsebino s katero je vaš produkt povezan. Taka vrsta hashtagov bo izpostavila vašo znamko potencialnim kupcem, ki prej vas in vašega podjetja niso poznali.

Popularni hashtagi so tisti, ki so iz tega ali onega razloga priljubljeni pri mnogih uporabnikih. S temi hastagi lahko zelo povečate vidnost vaše blagovne znamke, pa vendar se vprašajte kakšen je doprinos vaše objave k že obstoječim z isto ključno besedo.

Lahko pa si ustvarite lasten hashtag, ki se bo navezoval neposredno na vašo blagovno znamko. Pri tem je bistveno, da je uporabljena kombinacija besed unikatna in zapomljiva, zato se najprej prepričajte, da nihče drug ne uporablja enakih besed v enakem vrstnem redu. Takšen hashtag lahko uporabljate za splošno reklamiranje vašega podjetja, promocije dogodkov in ostale marketinške kampanje.

Uspešni hashtagi so mnogo več kot le spontana beseda, ki stoji za # zato:

  • Bodite kratki saj nič ne odvrne ljudi bolj od skupka neločljivo napisanih besed

  • Ne pretiravajte in vedno naredite selekcijo – premislite, kaj je zares pomembno in kaj želite izpostaviti ter tisto besedo ali besede uporabite za hashtag.

  • Razmišljajte strateško - to velja predvsem za vsebinske hashtage, ki jih verjetno uporablja široka paleta podjetij, kar ima svojo slabo in dobro stran.

NOVOST: V opise vključite tudi ključne besede, saj Instagram vedno bolj daje poudarek na ključne besede v opisu, preko katerih vas novi sledilci najdejo.


 
3. UPORABLJAJTE EMOJIJE

Skoraj vsak samostalnik že ima svoj emoji, njihova uporaba v zapisih pa doda malce osebnosti. Emojie lahko uporabite na začetku povedi, namesto določenega samostalnika ali pa na koncu.


 
4. POZOVITE K AKCIJI (CTA – call to action)

V besedilu svoje občinstvo pozovete k akciji. Seveda to pri vsaki objavi ni priporočljivo, pri tistih objavah kjer pa promovirate svoj izdelek ali storitev, pa seveda pozovite k akciji.

Na primer svoje občinstvo lahko spodbudite, da:

• Prosite, da všečkajo ali delijo vašo objavo

• Postavite vprašanje, na katerega lahko odgovorijo v komentarju

• Preusmerite na drugo vsebino ali spletno stran

• Pozovete da se naročijo na vaše e-novice

• Prosite, naj se z vami povežejo na tudi drugih kanalih


 

5. BODITE JASNI IN KRATKI

Odvisno od vaših sledilcev so lahko vaši opisi daljši ali krajši. Ni pomembno, kateri pristop boste izbrali, le da so najpomembnejše informacije na začetku. Nekateri izmed najboljših opisov na Instagramu so tisti, ki na kratek in hiter način posredujejo vsebino ali sporočilo, preostale informacije pa prepustijo vizualni vsebini.

V najpreprostejši obliki je dober napis tisti, ki zagotavlja vrednost, dodaja osebnost in navdihuje vaše sledilce, da ukrepajo. Ne pozabite, da je dober naslov na Instagramu z učinkovitim pozivom k akciji (CTA) eden najboljših načinov za spodbujanje vaših sledilcev, da komentirajo vaše objave, kar pomeni še večjo angažiranost na vašem profilu.

Veselo na delo 😊

P.S. Kako bodo delovala družbena omrežja v letu 2023 in na kaj se morate pripraviti, bomo obdelali na webinarju v torek, 28.11. ob 19h. Prejmete tudi posnetek.

Hitro se prijavite tukaj!

    0